2011/07/22

FREDRIKS FREDAGS-FILOSOFERANDE, DEL 4 VIDRIGA MÄNNISKOR OCH FORS


En människa som jag anser vara ett helgon kan av andra uppfattas som satan själv. Det handlar om med vilka ögon man ser på världen vi lever i...

Jag tycker att Margaret Thatcher är en god människa, Simon Fors - förtroendevald Vänsterpartist och känd Twittrare - tycker att Thatcher är den vidrigaste levande människan i hela den värld som vi lever i. Naturligtvis får Simon Fors tycka precis vad han vill, men själv förundras jag över att en kvinna som blev den första kvinnliga premiärministern i Storbritannien i demokratiska val, som i lika demokratiska val blev omvald av sina väljare och som aldrig har beordrat något massmord på sina medmänniskor kan anses vara vidrigast.

I min värld är Thatcher en underbar kvinna, en kvinna som har en egen helgdag tillägnad sig på den ö-grupp som hon befriade från diktatur, från tyranni, från ockupation. Den tionde januari varje år firar folket på Falklandsöarna "Thatcher Day" för att minnas hennes insats för deras frihet. Det var den tionde januari 1983 som Thatcher första gången besökte det folk som har hennes och de brittiska soldaternas insatser att tacka för sin frihet. Men i Pajala sitter Simon Fors, förtroendevald vänsterpartist och klassar Thatcher som den vidrigaste av oss som är vid liv...

Själv tycker jag att Ratko Mladic, nyss infångad serbisk före detta general och massmördare är vidrig. Mladics kompis Radovan Karadzic lever också, tillsammans med Mladic i Haag och i Krigsförbrytartribunalens celler. Karadzic är också vidrig. Båda två användel våldet som maktmedel mot folk som tyckte annorlunda, trodde på en annan gud eller bara råkade vara av ett annat folkslag än just serber. Men hemma hos förtroendevalda Fors i Pajala - där är Thatcher vidrigast.

Moammar Gaddaffi i Libyen, Bashar al-Assad i Syrien, Omar al-Bashir i Sudan - tre tyranner i arabvärlden som Thatcher enligt den twittrande vänsterpartisten i Pajala slår i vidrighet. Robert Mugabe i Zimbabwe, Teodoro Obiang Nguema i Ekvatorialguinea och Isias Afwerki i Eritrea, tre despoter i de mörkaste av de mörka diktaturerna i Afrika, alla tre är mindre vidriga än Margaret Thatcher om Simon Fors omdöme ger oss sanningen...

Kim Jong-Il - Fors partikamrat i Pyongyang, Nordkorea - och hela den charmerande militärjuntan i Burma, vidriga i mina ögon men i Fors ögon är gamla tant Thatcher ändå vidrigast. Alexandr Lukashenko i Vitryssland i vår omedelbara närhet, Mullah Omar i närheten av våra svenska soldater i Afghaninstan - hur vidrig måste inte Thatcher vara för att vara vidrigare än dessa vidrigheter till människor.

Jag har bara skrapat på ytan, lyft fram de värsta exemplen på den politiska arenan - sedan finns det folk i de kriminella kretsarna som rimligtvis borde kunna vara med i matchen om den vidrigaste levande människan. Men det är Margaret Thatcher som är vidrigast av oss alla, för det har Simon Fors berättat på Twitter...

Simon Fors sitter kvar på sin position uppe i Pajalas kommunfullmäktige och i Norrbottens landstingsfullmäktige som förtroendevald för sitt Vänsterparti. Simon Fors sitter kvar där trots att han är polisanmäld av SvD:s jurister efter att ha kläckt ur sig att "varje tänkande människa förespråkar väl Per Gudmundsons avrättning?" - en ledarskribent på en tidning med kopplingar till ett parti vars sympatisörer bör fyllas med bly enligt samma Fors.

Vänsterpartiets undfallenhet i denna cirkus är slående, och unikt för svenskt politik. För vad hade hänt om det var en förtroendevald Sverigedemokrat som hade skrivit att Katrine Kielos borde avrättas på Twitter eller Facebook? Eller om det hade varit en ung moderat som på de sociala mederna tyckte att alla vänsterpartister skulle slås ihjäl med en golfklubba? I det  första fallet hade Björn Söder sparkat iväg sin omdömeslösa partivän i omloppsbana runt vår planet, eftersom det sätter en bild av Sverigedemokraterna som man inte vill att folk skall se. I det andra fallet hade en framtida politisk karriär varit dödfödd, och allt som hade återstått var att starta en bisarr blogg som kan raljera över de politiska motståndarna på ett nästan åtalbart sätt...

Men Vänsterpartiet bryr sig uppenbarligen inte, Simon Fors åtnjuter förtroende från sina kamrater och kan sitat kvar som förtroendevald för sitt parti. Simon Fors kan till och med fortsätta twittra på ett sätt som skulle kunna vara befriande ärligt om det inte var så att han var ett av Vänsterpartiets toppnamn i Norrbotten. Det spelar liksom ingen roll vad Simon Fors skriver eller säger - han klarar sig ändå.

I Vänsterpartiets partistruktur så gör det liksom ingenting att en av deras företrädare skriver "En försäkringsläkare är läkare på samma sätt som Josef Mengele var det" eller "Och om någon undrar så hatar jag fortfarande mänsklighetens förtryckare. Exempelvis Moderata samlingspartiet" istället för att fundera över en ursäkt till de som upplever sig hotade eller kränkta. Någonstans känner Simon Fors stödet i ryggen när han klassar en folkvald premiärminister som Thatcher som vidrigare än alla våldsamma diktatorer tillsammans. Fors har stöd av ett parti som inte bryr sig, och ännu värre även av de som kallar sig demokrater...

"Träffade en socialdemokratisk politiker på byn idag. Hans ord till mig: 'Stå på dig, Simon. Låt dem inte tysta dig!' <3". Jag tror att Simon är lite för ärlig för sitt bästa när han twittrar, och på grund av den ärligheten så bör nog även SAP i Pajala fundera på vad och vem man stöttar på bygatan i Pajala. Kan herrar nätrötter Stenholm, Westerholm, Johansson och Högberg försöka förklara hur en socialdemokratisk politiker och partikamrat i obygden väljer att stå upp för en retoriker som Fors, med önskemålet om att ingen skall tysta en hatisk kommunist...?

10 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Fredrik

Simon Fors är sannolikt den siste politiker jag skulle vilja ta i med tång ens en gång. Han gör därmed sällskap med Jimmie Åkesson i min begreppsvärld. De har uppenbarligen en samhälls och begreppssyn som har föga med demokrati och humanism att göra.

Jag vet dessvärre att det finns lika omdömeslösa personer i våra led som det (V) visar upp med Simon Fors. Tyvärr återfinns den typen av personligheter i alla partier - så även ditt eget - men det finns nog tillfälle för mig att återkomma i det ärendet.

För dagen tar jag avstånd från alla de av mina partikamrater som finner det klädsamt att uppmuntra Simon Fors.

mvh

Johan

Hans Odeberg sa...

Men det är ju en himla skillnad.

Margaret Thatcher förde krig mot arbetarklassen genom att se till att facket blev svenskifierat, dvs slut på vilda och/eller politiska strejker. Och arbetarklassen består av rekorderliga människor.

De röda khmerer som nu får sina domar (och väl därmed kan anses levande) förde krig mot överklassen. Och den har kommunismen avhumaniserat till att bestå av idel ondsinta människor som förtrycker arbetarklassen, kan läsa, bär glasögon, eller annat som man förtjänar ett nackskott för.

Och den som ger sig på riktiga människor istället för ett kollektiv man klistrat etiketter på är givetvis värst.

Sen var väl i och för sig bloggaren Johansson väldigt tydlig med vad han tyckte om Fors fånerier?

Två skrämmande slutsatser jag får dra är:
* att vänsterpartiet gör bedömningen att Fors faktiskt drar unga arga vänsterröster till partiet. Bra att komma ihåg nästa gång vänstern klagar över att alliansen försöker värva SD-väljare - nackskottsvänstern ligger en bra bit utanför riksdagspartierna på stolleskalan.
* att tillräckligt många gamla kommunister finns kvar i feministpartiet V så att ingen direkt höjer ögonbrynen åt mordhot. Ungefär som att en miljöpartist kastar färg på en pälsbutik, eller en moderat skippar TV-licensen ett år.

Annars hade han ju åkt ut lika snabbt som en jude ur Svenskarnas Parti.

Sebastian Stenholm sa...

Fredrik!

Det är anmärkningsvärt att Simon Fors lämnas "orörd" av högre makter i Vänsterpartiet.

Den socialdemokratiska vän som Simon Fors fann ute i skogen någonstans tar jag absolut avstånd ifrån. Sådana personer borde inte vara välkommet i något av våra demokratiska och etablerade partier, precis som Simon Fors borde varit utesluten för länge sen.

Rötägg finns i alla våra partier och för mig är det självklart att vi över partigränserna försöker tvinga fram sådana som Simon Fors ut i ljuset.

Mitt fulla stöd till detta inlägg och ett avståndstagande gentemot personer som Simon Fors.

MVH Sebastian

Anonym sa...

Gissar att Simon Fors socialdemokratiske vän inte är en riktig 'vän', utan en illistig typ som ser att med Simon som representant för vänsterpartiet så kommer V i Pajala att förlora väljare och i stället rösta på... Just det!

Susanne sa...

Rörande med all sossar som ger lip-service och till intet förpliktigande avståndstaganden till dåren simonfors. Inget nytt i sak och snart går man hand i hand igen för att tillsammans arbeta för regeringsskifte - då är alla röda vänner.

För ett år sedan gällde koalitionsregering och ministerposter till kommunisterna. Idag avståndstagande. Om ett år, vem vet?

Unknown sa...

Ansluter mig till Johan Westerholm och Sebastian Stenholm!

Anders sa...

Oj oj oj vilken bestörtning, dårar finns i alla partier som någon hade nämnt. Simon behandlas väl bäst med tystnad för att inte stärka hans ego. Men att tokmoderaten + övriga (M)vänner
höjer Thatcher till skyarna skulle
väl egentligen inte förvåna mig.
Men nu får ni väl ändå dämpa ner
era hyllningar av M T, eller mjölktjuven som hon också kallades
efter besparingar i skolan. Naturligtvis blev de allra fattigaste
mest lidande av detta. Falklandskriget hyllades också av
tokmoderaten som ett krig för frihet. Något mer populistiskt krig
är väl svårt att tänka sig av
Thatcher, det var som att plocka
konfekt av småbarn. Tyvärr visar
väl detta på en extrem enögdhet,
naivitet, förnekelse och ren okunnighet att höja en sådan människa till skyarna. Det har inte kommit något gott från henne,
Thatcher försämrade allt offentligt
under sin tid som t ex skolan, sjukvård,
socialhjälp, a-kassa (känns det igen), barnbidrag mm. Men än en
gång så var det stora skatte-
sänkningar för överklassen som var mantrat. Det här visar väl om något
hur extremt mörkblåhöger moderaterna
egentligen är. Som ett opium för folket har det lindats in i "det nya arbetarpartiet". Alla ska ha en åsikt men jag trodde nog lite mer om dig tokmoderaten, än att mer eller mindre enfaldigt hylla Thatcher.

Tokmoderaten sa...

Enfaldigt hyllande? Har man besökt Falklandsöarna 3 gånger så förstår man vad hon har gjort för folket där. Populism? Risken för ett musslyckande var stor, då hade populismen inte fungerat. Det handlade om att stå upp för det som var rätt och riktigt, inget annat...

Henrik Vallgren sa...

Det finns en liknande historia om Grenada: min familj var i USA 83-84 och skillnaden i rapportering mellan SVT och amerikansk media var enorm. Jan Myrdal satt i tv-rutan och hoppades på ett nytt Vietnam. På Grenada var stämningen för tio år sedan starkt proamerikansk.

Idag känner jag förstämning över hur en av hatets bloggare tagit steget ut i verkligheten och låtit sin blinda världsbild drabba vanliga människor urskillningslöst.

Anonym sa...

Thatcher är som människa lika mycket värd som vilken annan person som helst. Idiotiskt att överhuvudtaget diskutera detta som en fråga. Politiskt är hon dock utan tvekan a skunk of the first order. Inte ens en "tokmoderat" borde kunna se ngt positivt i henne: Enligt egen utsaga präglades hennes bild av Tyskland under andra världskriget och har därefter inte förändrats nämnvärt. Do I need to say more? Sedan hennes accomplishment att förstöra den engelska ekonomin och ersätta den med en bluff (finansbranschen) - kvittot kommer som bekant nu och dessutom hennes avsaknad av omdöme och förutseende när hon höll på Serbien bara för att bekämpa Tysklands Kohl som tidigt erkände Kroatien. Och bara så vi förstår varandra rätt här i detta forum, så är jag liberal och förbehållslös antimoderat och antisocialist. MD