2011/07/22

FÖR BRÖDRAFOLKETS VÄL - SIDA VID SIDA


Mörkret har sänkt sig över Stockholm, och är på väg att sänka sig även över Oslo och Utöya. Spekulationerna går varma om vem eller vilka som denna dag vände upp och ner på vårt västra grannland, en ensam galning, ett gäng inhemska galningar eller några utomstående galningar. Oavsett vem eller vilka som ligger bakom bombdådet och mördandet så är det en tragedi  för vårt broderfolk, och när jag nu sitter och tittar på Stoltenberg med justitieministern direkt på TV:n så vill jag trots allt omfamna bröderna och systrarna för att trösta och känna med er...

Den här kvällen när åskan drar in från öster över Sverige så vill jag ligga sked med Ola Norrman och krama om vårt broderfolk - trots sveket 1905, när norrmännen lämnade oss åt vårt öde, Jag vill syssla med krishantering och tröstande trots att vi svenskar stört oss i åratal på Petter Northugs dumdryga beteende mot våra - oftast - underlägsna skidåkare. Trots att norrmännens amatörer i ishockey förnedrade våra påstådda proffs i VM för några månaden sedan så vill jag gå fram till TV:n och ge Stoltenberg en puss på kinden när han pratar om Utöya i direktsändning.

En kväll som denna kan vi svenskar blunda för att Norge valde bort JAS 39 Gripen för ett dyrare amerikanskt plan och göra allt för att hjälpa ett broderfolk som valde fel då men som en kväll som denna tycks ha valt en statsminister som klippt och skuren för sitt jobb. Detta trots att han är sosse, den där Stoltenberg.

Vi svenskar älskar vårt grannland trots att en Svensson får tömma krediten på kortet för att käka på McDonalds, vi älskar vårt Broderfolk trots att vi ibland kan verka avundsjuka eller hatiska mot grannlandets framgångssaga på senare år. Det är kvällar som denna slutklämmen i vår svenska nationalsång känns så rätt som den bara kan kännas - "ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden". I kväll, imorgon och kanske för lång tid framåt är vi inte svenskar, danskar, finnar, islänningar eller norrmän - vi är nordbor som håller ihop som vi kanske inte har gjort på rätt sätt genom historien...

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, DN2, AB1, AB2, Expr1, Expr2
Bloggar: Kent, Högberg, Johansson, Andersson, Stenholm

2 kommentarer:

Anders sa...

Ja en kväll som denna så känns allt
småkäbbel och pajkastande mellan
olika ideologier som fullständigt
meningslösa. Det är viktig att vi
står upp för vår granne nu, och visar vår avsky för det här ynkliga avskyvärda, oavsett varifrån det kommer.

Visionären sa...

Simon Forss kunde väl aldrig ana hur rätt han skulle få. Politiska motståndare som inte är värda annat än bly.

Simon blev dock besviken när utfallet gick i helt motsatt riktning än han hade hoppas. Kanske har lärt sig ngt och numera lagt ner sitt hatfulla trams.

V