2011/07/18

FIENDENS FIENDE - FREDAGSMYS 2.0...

Det ser ut som vatten, men vem vet...?

Den minst mordiska och våldsamma av de två Carl Hamilton som är allmänt kända i Sverige kom i dag med ett utspel som är ungefär lika dödligt som när hans fiktiva namne sprang på Stig Berglins motsvarighet i en sunkig Moskva-lägenhet. Skall man tro på IOGT-NTO så vill den mer timida och ömsinta Hamiltonaren ta livet av alla lådvinsalkisar i det här landet på ett mer plågsamt, långsamt och utstuderat sätt. Carl B Hamilton vill låta Systembolaget köra hem varorna till kunden - och jag applåderar lika mycket som när Carl G Hamilton skickade landförrädaren till de sälla jaktmarkerna i en av Guillous bättre böcker...

Även ett monopol måste bry sig om sina kunder, och naturligtvis är det inte mer än rätt att man skall kunna byta ut "hemkört" mot hemkört. Tänk vad skönt för mig att slippa kånka på alla dessa fjollfärgade plastpåsar med alla dessa Saku Kuld i till det tomma kylskåpet. Tänk vad skönt att byta en lång transportsträcka mot en jättekort. Tänk vad skönt om Carl B Hamiltons förslag skulle bli verklighet.

Men varför inte ta det ett steg till? Där Systembolaget ger kunderna möjlighet att impulshandla på samma sätt som man fyller frysen för några timmar när Hemglass-jingeln ljuder på gatan utanför. Varför inte ha "Bärs-bilen" som kommer på torsdagen eller fredagen lagom till man har svalt den sista tuggan av den mikrade middagen? En grön bil med Systembolagets stilrena logga på sidan och med antingen en milt omarbetad version av OLW:s "Fredagsmys"-låt eller en naken "Just i dag är jag stark!" med Kenta som en signal för att locka ut de törstiga svenskarna? Skulle inte det vara att ta servicen ett steg längre, och göra de där polska skåpbilarna lite mer sällsynta...?

Under min uppväxt så hälsade jag ofta på hos min farmor och farfar på Ägostigen i Södertälje. Det var i mitten av 70-talet, och ett lokalt bryggeri eller någon leverantör körde runt med lastbil i de då lugna kvarteren och sålde backar med läsk och backar med lågprocentig pilsner till alla de som stormade ut. Det var då, på det glada 70-talet, en tid som Juholt trånar efter - en tid då Domus hette Domus, då alla Apotek hade en ägare och det var Juholts företrädare, då valfriheten på TV var att välja mellan ettan och tvåan.

Men det fanns alltså även en lastbil som kom med klirrande backar som jag minns med välbehag och som jag vill ha tillbaka på ett eller annat sätt och helst överallt. Det enda som skiljer sig nu är att jag inte vill ha fruktsoda eller sockerdricka i glasflaskorna, utan det flytande, porlande guldet som är överlägset bäst när det kommer till att släcka min törst...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, AB
Bloggar: Ekonomisten, Radikalen, Svensson, Böhlmark, Alliansfritt, Holma, Högberg

2 kommentarer:

Hans Odeberg sa...

Jingeln från den gröna bilen bör förstås vara Lundells "och gott öl kom".

Sen vore det kul om lokala producenter kunde åka runt och kränga sina läckerheter. Och varför får inte fiskbilen bjuda lite kylt vitt till laxen?

Niklas sa...

Tack för ett bra inlägg som pedagogiskt visar varför Systembolaget inte bör ha hemkörning!