2011/08/17

MINISTERSTYRE SOM KOSTADE MILJARDER...

Mitt förslag till svensk helikopter - för attack och sjuktransport. En robust Mi 24...

Med mina sömndruckna ögon har jag alltid sett Björn von Sydow som en ovanligt bra socialdemokratisk försvarsminister, men nu är omprövningens tid här. Visst, jämfört med Leni Björklund och Roine Carlsson framstår von Sydow fortfarande som ett underverk bland socialdemokratiska ministrar på Jakobsgatan men hans illusoriska storhet slits nu sönder i spåren av en helikopteraffär som kostat pengar, tid, blod, svett och tårar för den felräknande Försvarsmakten.

FMV:s experter förordade på den tiden då Sverige skulle bestämma sig för nya helikoptrar den amerikanska Sikorsky S 92 framför den europeiska NH 90. Man lyfte fram fördelarna med den amerikanska helikoptern, så som bästa levernasplan, lägst kostnad, lägst projektrisk samt att den inte skulle behöva byggas om för att passa vår svenska kravspecifikation. FMV:s experter varnade för att den europeiska helikoptern NH 90 skulle kunna komma att bli försenad - och som den har blivit det...

Men försvarsminister von Sydow hade glömt att ta sin dubbeldos av Revaxör, eller så struntade han bara i vad den samlade expertisen berättade för honom. I von Sydows värld var det viktigaste att köpa samma helikopter som Finland och Norge, och tillsammans. Skillnaden var att våra grannar köpte helikoptern i befintligt utförande, utan försenade modifieringar, utan fördyringar, utan ett statsråd som körde ministerstyre när han i princip ensam kostade skattebetalarna 4.7 miljarder kronor och en helikopter-fars vi kunde vara utan.

När sedan broderfolket i väster tackade oss för för generositet när vi hjälpte till att pressa priset på en helikopter de har fått men inte vi genom att offentligt håna JAS 39 Gripen så kändes det som om vi inte ens fick lite lök på den norska laxen. Men nu sitter vi där vi sitter, i spåren av von Sydows ambitioner att köra över experter och förstå-sig-påare, utan helikoptrar som skulle vara leverade senast för två år sedan men som vi idag bara passande nog bara har sett en tiondel av...

När Tolgfors tvingas beställa Black Hawk-helikoptrar från de amerikanska hyllorna så är felet alltså Björn von Sydows, före detta socialdemokratisk försvarsminister och antingen bångstyrig eller döv. Det är von Sydows fel att vi i Sverige tvingas betala 4.7 miljarder för något som vi redan hade haft om bara von Sydow hade lyssnat och inte varit så bunden vid att vara bundis med grannarna som inte hade samma kravspecifikation som vi i Sverige. Hade inte von Sydow kört sitt ministerstyrande på ett sätt som ledde Sverige i diket skulle Försvarsmakten av idag haft 4.7 miljarder att göra annat med - som en bataljon på Gotland, som luftvärn på våra fartyg, som allt det som saknas i dagens papier mache-försvar vi har idag.

Själv tycker jag dock fortfarande att mitt förslag på kombinerade sjukattackhelikoptrar inköpta för en billig slant från Ukraina, Ryssland eller någon annan gammal Sovjet-republik hade varit det mest ansvarsfulla sättet att hantera de av skattebetalarnas kronor som skall ge en känsla av trygghet och säkerhet. Men jag är ju inte försvarsminister, och kommer aldrig att bli om inte Fredrik Reinfeldt utvecklar en patologisk förvirring. Jag kommer aldrig någonsin få ministerstyra som Björn von Sydow gjorde när han kostade Sverige 4.7 miljarder...

Länkar: SvD, DN, SR, Expr
Bloggar: DHE

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad festligt, jag tycker oxå att Hind mi-24 vore det bästa alternativet. Speciellt i Afghanistan då de kan lämnas kvar som SIDA-bistånd.

Skrev detta

Hej!

I så fall tycker jag att ni ska undersöka om det inte går att
köpa några begagnade Mi-24 Hind. Dessa kan även skänkas
till ANA eller ANAF (Afghan National Air Force, om det finns något) när den svenska truppen lämnar Afghanistan.

Här finns det några till salu
http://www.asiatradingonline.com/russianhelicopter24.htm

Det är bara att utforma krav specen så att endast beg Mi-24
passar. Den borde även kunna beväpnas med gamla AKAN
från J-35 Draken om det finns några kvar. Dom kanske är dyra
i drift men reservdelar borde finnas på armlängds avstånd, tex i Kina, Indien, Bangladesh, Uzbekistan, Ryssland och Kazakstan.

Mi-24
Pris ca USD 500 000 - 2 000 000

Black Hawk UH-60
Pris ca UDS 14 000 000

Icke att förglömma, ljudet från en eller flera Mi-24 borde skrämma sk*ten ur Talibanerna.

Lew sa...

Enligt P1 Morgon är kostanden för de Blackhawks vi köpt in inräknat i de 4,7 miljarderna. Vidare har inte S92 heller levererats enligt plan och med goda resultat. NH90 är en fiasko, men frågan är om S92 hade varit sådär jävla mycket bättre, något säger mig att vi hade fått smaka stock i vilket fall.

Faktum är väl snarast att hkp-historian likt korvetthistorian (och stridsvästs-, PUBUS-, skalplaggs- etc) mest är en orgie i märkliga kravspecar och slarv på alla nivåer. Som så många fotbollssupportrar skrikit i alla tider: AVGÅ ALLA!

J.K Nilsson sa...

Fast om vi köper amerikanskt, hur går det då med nordiskt/europeiskt samarbete? Det var ju den dåvarande politiska viljan och NH90 var ju kvar efter urvalsprocessen.

J.K Nilsson

J.K Nilsson sa...

Kanada har fått rejäla förseningar i leveranserna av den militära versionen. Helikoptern har visserligen inte höjts men fått förälängas efter att specen fastställts.

NH90 flyger i länder som inte har vår flyglagstiftning, vilket är före den militära varianten av S-92.

Skulle FMV-beställa S-92 så skulle vi fått leverans av helikoptrar tidsmässigt efter att vi fått våra NH90. Vi skulle förmodligen fått vänta lika länga på TMS till sjöoperativa helioptrar.

Så mycket för leveranssäkerhet...

J.K Nilsson

Peter Wagenius sa...

Det skulle vara intressant att få veta vilken justitiekansler som utförde von Sydows beställning.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Själv fokuserar jag på Sydows kommentar att han kan trolla med knäna...

Eko från Ekot - Trollande sossar och "vargjakt"

Suck...