2011/08/03

"MONOPOL ÄR MÄNNISKOVÄRDE!"


En elvaårig flicka med minimala kunskaper i det svenska språket lämnades på sin plats på ett tåg av sin storasyster, en syster som behövde gå på toaletten. Medan systerna satt och gjorde det som man gör på dass så kom en konduktör, fostrad i den skola där empati, tålamod och välvilja fram till elvaåringen. Elvaåringen hade ingen biljett, den var på tågtoaletten med storasyster och knappt två mil efter att ungarna stigit på tåget så slängdes elvaåringen av tåget av konduktören - "Hon såg så mycket äldre ut..."

Elvaåringen vandrade omkring i Kumla, två mil söder om Örebro - staden där flickorna från Nora hade klivit på tåget och konduktörens oförmåga att vara kall och visa känsla har blivit dagens nyhet hemma i Sverige. Naturligtvis så hoppar nu oppositionsledaren Håkan Juholt upp som gubben i lådan och ryter ifrån så att mustaschen yr i upprördhet över att Statens Järnvägar behandlar en ung flicka utan biljett på det här sättet. Det är bra att Juholt tycker att det är bedrövligt, det är inte ett dugg förvånande att Juholt ger sig ut i media och berättar om sina åsikter.

Själv funderar jag på det här om monopol och människovärde som Håkan Juholt har satt ett likhetstecken mellan. När de statliga apoteken fick konkurrens så försvann enligt Juholt människovärdet hos apotekens kunder. Bara statliga farmaceuter kunde ge folk rätt mediciner, råd och sttöd åt folket och alla de apoteksanställda som hamnade under Apoteket Hjärtats, Kronans droghandel eller Boots kapitalistiska ägare skulle som genom ett trollslag förvandlas till utsugare...

Statens Järnvägar har i princip monopol på tågresande i Sverige, sålunda borde SJ stå som garant för att människovärdet bevaras hos tågresenärerna om man skall tro på Juholt. Är det monopol så borde konduktörerna vara empatiska, inkännande och varma mot kunderna eftersom man står upp för människovärdet. Nu är det inte så, men folk som vill resa med tåg mellan Örebro och Göteborg är hänvisade till ett monopolföretag med konduktörer som kastar barn av tåget.

Skulle SJ behandla folk på det här sättet om man visste att dålig PR fick folk att välja ett annat bolag? Skulle SJ:s service när det kommer till förseningar och undermålig kundservice vara acceptabel för en kundkrets som skulle ha kunnat välja något annat? Ser Juholt fortfarande idag sambandet mellan monopol och människovärde när han dyker upp som gubben i lådan och svingar populismens svärd runt omkring sig...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, AB1, AB2
Bloggar: Högberg,

15 kommentarer:

Nils Nilsson sa...

Men nog var det en konstig tant som hittar ett övergivet barn och inte tillkallar polisen.

Anonym sa...

Det är ju snarare du som svingar populismens svärd runt omkring dig. Är du en sån där som älskar Morgan Freeman också?

Anonym sa...

Jag blir mer och mer övertygad av att du har någon form av psykisk störning? Hur får du ihop en konduktörs agerande med Håkan Juholt?
Varför ska inte 11 åringar ha giltig biljett? Ska alla barn få åka gratis eller är det bara afrikaner som får åka gratis?varför kan inte en 11 åring ta hand om sin egen biljett, det fick jag göra i samma ålder?

Hur gammal måste man vara för att avkrävas ansvar i moderatsverige`?
35? 40?
En röst på moderaterna är således en röst på förmynderi?

Häpp häpp

Magnus Redin sa...

Nils Nilsson, jo det är onormalt att människor hjälper varandra i stället för att kontakta myndigheterna...

Anonym sa...

Bort med monopol? Ja, tex Ryanair är ju verkligt bra på service och hur man behandlar människor. Det är väl ett ex på att icke monopol företag kan vara än värre? Förresten är det ju i UK som man har visat att privata bolag inte lyckats driva tågverksamhet...

LeoB sa...

@tokmoderaten: Jag ser nog hellre att människovärde grundas i omsorg om andra än i rädsla för andra.

Är det därför jag inte är moderat?

LeoB sa...

Äsch. Glömde prenumerera.

anders sa...

Tokmoderaten, är det inte bättre att du vilar några veckor nu. Den senaste med 11 åringen kontra Juholt, tyder på en viss desperation. Är idétorkan så markant att Juholt indirekt ska
ta ansvar för en idiotisk konduktör. Jag trodde det var Fredrik som var högsta hönset.
Tyvärr bekräftar du lite fördomar
om 08. Kan upplysa dig om att
Öresundstågen konkurrerar med SJ,
och är den klart dominerande aktören i södra Sverige. På tal om ingenting, så kan man kanske se en annan symbolik med konduktören och
den 11 åriga flickan. T ex att i ett roffarkapitalistiskt samhälle
som Alliansen avgudar, så finns det
ingen medkänsla och tolerans för
fattiga flickor utan biljetter, SJ har fått direktiv från högsta instans, att slänga av folk som inte har likvida medel oavsett ålder. (Sarkasm).

Anonym sa...

Nu drivs inte SJ som ett verk utan som en "affärsdrivande verksamhet", vilket såklart förklarar varför de beter sig som kapitalister.

Privatiseringen och uppdelningen av SJ är ett brutal misslyckande. SJ bör snarast bli ett statligt verk igen med helhetsansvar över tåg, spår, drift och fastigheter.

Nils Nilsson sa...

@Magnus Redin

Jag vet inte om du har barn, men om du har ett elvaårigt barn som kommer bort, vill du att personen som hittar barnet tar kontakt med polisen eller tar hem barnet?

Förövrigt är det mkt som är konstigt i denna historia.

Arbetsinstruktionen är inte att släppa av minderåriga utan biljett.

11-åringen måste ha sett mkt äldre ut i verkligheten. Detta förklarar också varöfr tanten inte kontaktade polisen, hon trodde inte själv att ungen var 11 år.

Jah Hollis sa...

Jag har sett en tågvärd resolut kasta av ett gäng biljettlösa, fjunmustaschade gossar i Vinslöv (från ett Öresundståg som drivs av konkursmässiga företaget DSB-First). De trodde de skulle kunna åka på andra resenärers bekostnad mellan Hässleholm och Kristianstad. Hade du varit tågvärd hade du förstås låtit dem åka vidare utan att betala? Deras pappa kanske gömde sig på muggen.
Naturligtvis är det trist med flickan som tvingades av tåget, men de slutsatser du drar av denna händelse är ungefär lika huvudlösa som det mesta du funderar ut ur ditt snäva politisk perspektiv.

Thord B sa...

Har moderaterna blivit anarkister och rödvinsbolsjeviker? Skall det vara gratis att åka tåg i Fredrik "Barbaren" Reinfeldts Sverige? Är en röst på moderaterna en röst på socialismen och det kravlösa samhället?

Har man ingen biljett skall man slängas av på närmaste station. Varför skall jag betala när andra kan åka snålskjuts?

För övrigt finns det flera hundar begravda i den här historien. Varför gömde sig storasystern på WC just när konduktören skulle kontrollera nypåstigna? Finns det ens någon storasyster? Det är något rutten i hela denna icke-nyhet...

brodeur sa...

Lite märkligt från en moderat. Mer som en vänsterpartist som är med i planka.nu

Dessutom är det helt fel, hon är inte 11 år det är rent och skärt trams.

Jag minns när vi fick gå av tåget trotts att vi hade betalt men missat en taxegräns, Jag mins och när jag och en kompis fick gå av när vi satt och sjöng på lokaltåget när det var tomt i kupen.

Varför blir det så fantastiskt bara för att det är en svart människa?

Jag trodde alla skulle behandlas lika eller ?

Anonym sa...

Sen när är det SJ som sköter tågen? Och sen när är det ett monopol o vilket fall?

1995 ringde, dom saknar dig.

Anonym sa...

Vad beträffar monopol:

En av de viktiga skillnaderna sedan monopolet försvann är att samhället, myndigheter, anställda, kunder-patienter kan peka på brister och åstadkomma förändring.
Under monopoltiden var Apoteket AB enväldigt och bestämde själva på vilka premisser de skulle visas upp offentligt. Att försöka lyfta upp brister och kräva förändring var omöjligt, och inte ens myndigheter vågade ifrågasätta Apoteket ABs envälde.