2011/08/02

SNUTEN PÅ FACEBOOK - EN NATT PÅ LKC


Länskommunikationscentralen, Polishuset, Kungsholmen, Stockholm - en sen natt under höstlovet, en natt då ungdomarna är extremt flitiga på nätet. I flera bänkrader sitter polisens larmoperatörer för att hantera de inringande hjälpsökande medborgarnas önskemål om polisassistans. Frågor om vilken idiot som har lagt beslag på en av en annan förhyrd parkeringsplats blandas med en hysterisk kvinna på tråden som kommit hem efter jobbet och fått se vad ett gäng inbrottstjuvar kan ställa till med på någon timme. En stressad man ringer och undrar var han kan förnya sitt pass klockan 23:47 samtidigt som en annan linje in i polishuset själ, hjärta och hjärna skriker ut budskapet om en pågående misshandel i skuggan av Svampen vid Stureplan.

Polispatruller dirigeras mot rätt mål, samtalsköerna betas av och allt är precis som vanligt när vakthavande med en bullbit i mungipan och en kopp kaffe i näven går över och tittar till polisen med nördfrilla och fula glasögon som sitter framför en dator i ett hörn och gör det som Sveriges fulaste chef har bestämt att han skall göra - han är den nyinstiftade Facebook-snuten...

Några månader har gått sedan SvD uppmärksammade den icke-existerande polisiära närvaron på nätet i allmänhet och på det alltmer kriminella Facebook i synnerhet. Men den fula chefen reagerade blixtsnabbt, visade oanad handlingskraft och tillsatte Facebook-poliser - både på LKC och i den virtuella utryckningsstyrkan. En plats som under polisens frånvaro hade blivit lika hemsökt av kriminella element som miljonprogramområdena i länets periferi hade äntligen fått den uppmärksamhet av polisen som behövdes för att börja trycka tillbaka kriminaliteten. "Den där fula chefen har gjort något bra iallafall" tänkte VB medan han blickade över axeln på Facebook-snuten medan underhuggaren surfade in på Playboymodellen Janine Habecks facebook-sida på jakt efter kriminalitet. Det var fina bilder, men inget som man kunde slå ner på i lagens namn.

Värre blev det när Facebook-snuten bytte spår och gick in på den ökände stalinisten Simon Fors vidöppna twitterkonto. Det var hot om våld, önskemål om ond bråd död bland de som råkade tycka om andra partier än de socialistiska och flera inlägg som definitivit kunde klassas som kriminella. Det vakthavande befälet skakade frustrerat på huvudet så att den där bullbiten i mungipan äntligen lossnade och flög ner mellan tangenterna Caps Lock och A på Facebook-snutens tangentbord. Den där Simon Fors, vänsterpartistisk förtroendevald i Pajala och Norrbotten, var redan under utredning efter att ha önskat se en av SvD.s ledarskribenter avrättad. Man hade helt enkelt inte mer att hämta där...

Det vakthavande befälet lommade i väg på jakt efter påtår och en till bulle, Facebook-snuten surfade vidare in på Kent Ekeroths Twitter-konto. SD-riksdagsmannens förehavanden på nätet hade man satt span på, det var rätt ofta insinuanta och underfundiga kommentarer tangerade det som i lagboken kallades hets mot folkgrupp. De senaste dagarna hade Kent Ekeroth var rätt sparsam på nätet, och det fanns möjligtvis en förklaring i att han förmodligen förberedde sig inför Kalle dussins dödsdag och paraden i Salem. Alltså ingenting på Twitter att fokusera på i detta nu - och Facebook-snuten klickade sig snabbt tillbaka till Facebook igen.

Otaliga kriminella grupper hade skapat sina egna Facebook-sidor där man med egna krypton kommunicerade på nätet. Häromdagen hade en kupp mot en Hemglassbil stoppats genom ett gediget samarbete mellan Facebook-polisen och närpolisen på Ekerö. Ett kompisgäng hade tänkt preja glassbilen i diket utanför Stenhamra för att sedan snabbt stjäla den glass som borde ramla ur innan föraren hann reagera. Ett par kommentarer på Facebook och ett besök av närpolisen hemma hos hjärnan bakom det planerade brottet och det blev inte mer än en plan av det hela.

Alla andra poliser på länskommunikationscentralen var fullt upptagna med att prata med radiobilar och hjälpsökande medborgare när Facebook-polisen som genom en slump hamnade på den där tysk-italienska playboymodellens sida igen och med en massa mysiga bilder som förgyllde en kväll då inga tips om kriminell aktivitet på nätet hade kommit in...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5
Bloggar: Jardenberg 

3 kommentarer:

Anonym sa...

vad är de här för skit inlägg?

Maja sa...

http://www.aftonbladet.se/ledare/article13411763.ab

ovanstående får de ju allt ta å jobba med på den nya avdelningen tycker jag.

Att ALLA Sveriges SSUáre är mordhotade, dsv i praktiken mordhotats som krönikören gör gällande?

Det är verkligen inget man trodde och inget jag hört talas om ever...

A. Einstein sa...

Med referens till vad Sveriges statsminister Reinfeldt sade om SD-politiker och deras väljare "att man får skylla sig själv" underförstått vara beredd på att ta emot stryk (eller kniv eller kula) så kanske det gäller samma på Facebook som på någon dåligt upplyst gata eller mitt i någon park på dagtid?

Själv finns jag inte på Facebook.