2011/08/18

SOSSARNAS STYRKA OCH BORDNINGSSTYRKAN
För den minnessvage kan det kanske vara på sin plats att pedagogiskt, kortfattat och kronologiskt redogöra för vad Socialdemokraterna med Håkan Juholt bakom ratten och Urban Ahlin i passagerarsätet har haft för sig i Libyen-frågan...

Det började med att sosseriet på sedvanligt oppositionellt sätt började gapa om svenska insatser, på att regeringen och hela EU var för långsamma ur startblocken och för den oinsatta betraktaren kunde det framstå som om Gaddaffi redan skulle vara borta, libyerna befriade och Libyen en fullfjädrad demokrati bara Håkan Juholt och Urban Ahlin hade fått styra.

Så kom då regeringsbeslutet om att skicka en svensk flygstyrka med 8 JAS 39 Gripen och understöd till Medelhavet, men då hade Håkan Juholt i all sin vishet och medkänsla kommit fram till att våra flygplan bara skulle skjuta ner libyska flygplan, som sedan veckor inte kunde starta då deras startbanor förvandlats till grustag - inte bomba våldsamheter, mördande, terror som utspelades på marken. Håkan Juholt stod upp för de drogade barnsoldaterna, men inte för de korkade civilister och oskyldiga som kom i de drogade barnsoldaternas väg. Regeringen ville ha ett brett stöd för vår svenska insats och vek ner sig. Man gav Håkan Juholt en tumme, som oppositionsledaren stoppade i munnen med ett förnöjt leende.

Knappt hade våra svenska stridsflygplan landat och hittat rätt bränsle förrän Håkan Juholt började kräva att flygplanen skulle hem efter de där tre månaderna som man klubbat igenom, trots att FN, NATO och det plågade libyska folket ville ha våra flygare kvar därnere. Juholt konstaterade, helt korrekt och utan att dra några slutssatser av sitt eget agerande, att våra flygplan knappt gjorde någon skillnad. Man fredade ett luftrum som inte behövde fredas längre, man fotograferade det elände som hände på marken men man fick inte göra något åt det annat än att ropa efter norrmän, danskar eller någon annan cynisk drogad-barnsoldats-mördare under NATO-flagg...

Alla plan skulle hem, det var Juholt solklara budskap. Socialdemokraterna skulle inte stötta en förlängd svensk flyginsats över Libyen, eftersom man inte gjorde någon nytta. Nej, Juholt ville se något annat - han ville se en svensk marin insats. Juholt och kompisen Ahlin ville ersätta JAS-planen med en bordningsstyrka - något de kallade för att "bredda insatsen".

Socialdemokraternas egen dynamiska duo Juholt/Ahlin hade målat in sig i ett hörn, där de påstod sig veta mer om vad FN och NATO ville ha av Sverige än vad NATO och FN själva visste. Planen skulle hem, punkt. Något annat accepterades inte av de gamla statsbärarna, men väl den där bordningsstyrkan som sosseriet hade hakat upp sig på. Förhandlingarna tog vid, och Juholt som hade fått en tumme tidigare ville nu ha hela handen när han skulle visa att han - annonssäljaren från Oskarshamn - bestämde i svensk utrikespolitik.

Men så blev det inte, Håkan Juholt och Urban Ahlin fick acceptera att flygplanen stannade, för att spana men med en minskad numerär - fem Gripen istället för som tidigare åtta. Juholt såg minskningen som en seger, inget hade blivit så bra om inte han hade varit så tydlig med vad han ville och varför. Juholt fick igenom sin bordningsstyrka, och socialdemokratins triumf var ett faktum.

Denna morgon får vi veta att NATO inte vill ha någon svensk bordningsstyrka, den får inte plats på deras båtar och ingen fattar ärligt talat vad den skall göra. Antalet fartyg som behöver kontrolleras kan utan problem hanteras av de enheter som redan fanns på plats när Juholt började kräva en svensk bordningsstyrka. De vapen som förs in i Libyen förs in över sandhaven i södra Libyens gränstrakter, inte över Medelhavet.

Men Juholt och Ahlin har inte misslyckats när de krävde något som ingen behövde, som ingen egentligen ville ha men som man kunde tänka sig prata om för att få ha kvar svensk flygspaning i luften över de drogade barnsoldaterna. Urban Ahlin skyller allt på NATO, Juholt har gått från pingvin till struts och socialdemokraternas politik i Libyen är naturligtvis precis så felfri som den dynamiska duo som hoppas ta över arvet efter utrikespolitiska storheter som Palme, Lindh, Eliasson. Ursäkta mig, men sällan har väl fallet från ett topplag till ett korpgäng gått så fort...?

Länkar: SvD, DN1, DN2, Expr, SVT
Bloggar: Ledamot Pettersson, Wiseman,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Sen när har ligan Palme,Lind mfl räknats för topplag? Åtminstone utanför såsialdemokratin?

Tokmoderaten sa...

Folk utomlands lyssnade på dom iallafall. Jag är övertygad om att omvärlden skrattar åt efterträdarna som styr nu.

Anders sa...

Tror nog inte det blir så många fler än "klubben för inbördes beundran"
som kommer att minnas den odynamiska duon Reinfeldt/Borg.

Ha ha ha, detta är roligt från era egna led.
"Om en borgerlig regering inte ens kan sänka skatten. Vad fan har vi dem då till? Mattias Svensson, nyliberal debattör och redaktör för samhällsmagasinet Neo.

Borneo sa...

Skillnaden med fem Gripen istället för åtta är att nu slits personalen mer samt att det blir fler flygningar hem till Sverige för översyn och flygplansbyte då vi fortfarande flyger två rotepass om dagen vilket vi gjort hela tiden.

Den notan kan väl Ahlin betala

Anonym sa...

Anders: Var det lite för svårt att kommentera ämnet i inlägget eller?

Men när du ändå är inne på Reinfeldt/Borg kan man ju konstatera att dom redan nu är Moderaternas mest framgångsrika ledare någonsin. Männen som smulade sönder socialdemokratin. Inte så illa pinkat tycker jag.

Till Tokis: Tack för en rolig blogg som vågar sticka ut! Fortsätt så.

Anonym sa...

Hm... Det pågår en massa krig mot Israel-kritiska regimer (Libyen, Syrien,"Iran"...) just nu, och Folkpartiet verkar vara en störste påhejaren för användande av svenska försvarspengar till detta. Finns det extra många Israelvänner i Folkpartiet? Jag trodde det var just Sveriges säkerhet som svenska försvarspengar skulle användas till. Saudiarabien gottar sig naturligtvis också eftersom det hela gynnar arabisk och islamistisk expansionism. Och USA, Frankrike m.fl. kolonialländer kan sno åt sig olja och banktillgodohavanden. Den nya dyra svenska legosoldat-armén är perfekt som Falkpartiets privata SA, eftersom medelsvensson-soldatens protester uteblir. NATO vill väl inte ha någon svensk bordningsstyrka eftersom en sådan ÄVEN skulle kunna sätta dokumentera smugglingen till de utlandsstyrda "rebellerna" i deras arabiska-islamistiska kamp mot berbernas sekulära socialist-diktatur med tidigare Afrikas högsta levnadsstandard och brist på utlandsskuld = läs: brist på hållhake som utlandet kunde utnyttja.

Anonym sa...

Precis som Borneo påpekar så flygs det lika mycket nu som under FL01. Den begränsande punkten är inte flygplanen utan förmodligen fototolkarna.

granntanten sa...

Jag tackar Gud varje morgon när jag tänker på att Juholt inte har sin plats kvar i Försvarsutskottet. Jag gråter när jag ser (S)tolpskottet som efterträtt honom.

Anders sa...

Anonym, nej det är inte svårt att
kommenterá ämnet, men det står väl mig fritt att kommentera vad jag vill, men jag har inte märkt att du själv håller dig till ämnet,
eller något med substans överhuvudtaget.
Det är enbart plattityder du hasplar ur dig.

Nils Nilsson sa...

Hoho, smula sönder sossarna? Jobvisst, men enbart genom att totalt offra sitt eget parti. Visst sossarna är på fallrepet, men moderaterna finns inte kvar heller.

Nu har ja en fråga, jag som vill ha ett stort och vettigt försvar i Sverige, vilket parti ska ja rösta på? Vi vet redan att moderaterna inte är det partiet.

Leif Ekstedt sa...

Juholt är ju verkligen en politisk snedseglare.VSB

Hans Odeberg sa...

Nu när bordningsstyrkan ändå finns, borde vi kunna använda den till annat:

* Mota bort somaliska pirater.
* Övervaka svenska sjöfyllerilagen.
* Hindra svensk damtidnings reportrar från att invadera Daniels och Viktorias sovgemak.