2011/08/13

SVERIGE - MED EN TIONDELS FÖRSVAR...?


Jaha. De där siffrorna som kom från Försvarsmaktens högkvarter som på ett besvärande sätt demaskerar en myndighet och en minister som skönmålar verkligheten kändes trots siffrornas eländighet rätt sköna att kasta på de och den som tycker att allt går åt rätt håll för rikets försvar. Försvarsministerns raljerande om ett försvar som förr i tiden mest bestod av pappersförband kommer i retur som ett slag i magen - för är det något vi i Sverige har idag så är det uppenbarligen en försvarsledning som räknar som ingen annan...

Där vi i Sverige skulle ha haft 2700 kontrakterade deltidssoldater i det nya insatsförsvaret enligt tidigare uppgifter så har vi när sanningen kryper fram lyckats med att få 300 personer att skriva under. Knappt 10% av tidigare uppgifter är alltså sanningen och där kröp konspirationsteoretikern i mig fram igen. Kan det vara så att man på samma sätt som man har lurat oss alla när det kommer till antal soldater också med samma räknemodell överdrivit alla styrkor i vårt försvar?

Om 2700 soldater egentligen är 300 stycken så kan väl 120 påstådda stridsvagnar av modell 122 förmodligen vara 14-15 stycken, 24 beställda artilleripjäser av Archer-typ ge oss 2.5 pjäser på riktigt och av våra lite drygt 100 JAS 39 Gripen så är 12 på riktigt medan de andra 88 är siffror på ett papper på Lidingövägen för att invaga folket i en falsk förhoppning av trygghet. För kan man skönmåla siffror eller ha en sådan noll koll på skillnaden mellan 2700 och 300 så borde ju felet kunna uppstå överallt, och 4 svenska u-båtar kanske bara är ett oljefat som är på väg att sjunka i vattnet några sjömil sydost om Östergarn på Gotland?

Naturligtvis stämmer inte alls mina spekulationer, vill jag tro iallafall. Men när myndigheten Försvarsmaktens ledning och det ansvariga statsrådet gång på gång försöker inbilla oss att vi i Sverige är ett försvars- och säkerhetspolitiskt föredöme så tycker jag att felräkningar som denna är mumma för oss skeptiker. Stommen i våra arméförband skall vara deltidssoldaterna, de där 2700 som bara hunnit bli 300 trots ett idogt affischerande i tunnelbanan, vid spårvagnshållplatsen eller ombord på bussen.

Ett land som inte har bättre koll på sitt försvar och dess förmåga kan inte stå rakryggat inför omvärlden och påstå att man är ett land som tar sin säkerhet på allvar. Sverige är inte alls någon mönsterelev i den klass som är de samlade europeiska försvarsmakterna, och detta trots att Tolgfors varje morgon putsar upp ett nytt äpple och lägger på katedern till den granskande läraren Omvärlden...

Länkar: DN, SvD
Bloggar: Wiseman, Tolgfors, Widman och en synnerligen läsvärd Westerholm

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag visste inte att Tolgfors använde kateter, men det är nog möjligt.

Tokmoderaten sa...

Tack! Sjukvårdaren i mig fick mig att hamna i urinröret istället för i en skolbyggnad. Korrigerar.

Anonym sa...

Infodirren hade väl upphandlat marknadsföring för 300 mille - eller hur?

Det blir en mille per soldat - lysande rekrytering Sickan...

Johan J sa...

Jag är mest förbannad att ha en Försvarsminister som säger att värnplikten, och alla de som lagt 7,5 till 15 månader däri, var skit. Inget att ha.
Sen anställer de folk. Och får inget ändå.
Men kosta flerdubbelt mer, det ska det!

Maja sa...

Du ska vara glad att du inte hamnade en nära granne till röret..

Eftersom det är Lördag (of topic) ; Jag kommer ifrån S-o-r-s-e-l-e, inte så långt ifrån a-r-s-e-l-e=)

Anonym sa...

Jag tycker Sveriges Krigsmakt ( förlåt, skall naturligtvis vara Försvarsmakt) sköter sig bra och är nu med och krigar i två olika länder och kommer säkert att sätta in mera resurser när en invasion av Libyen snart börjar.

Och skäll inte på Tolgfors, han sköter bara sitt jobb, eventuell kritik skall riktas mot hans chef

Nils Nilsson sa...

De riktiga moderaterna som fanns på 80talet och innan reinfeldt hade aldrig låtit försvaret gå åt helvete såhär.

Hallå riktiga moderater? Var är ni? Finns ni kvar?