2010/03/24

EN DEBATT I SAMMA, GAMLA HJULSPÅR...


Jag erkänner direkt. Ja, jag är partisk - och ja, jag har fruktansvärt svårt för Mona Sahlin närhelst hon dyker upp i media. Att då tro att man skall kunna författa något objektivt om den debatt som nyss avslutats hos Lennart Ekdahl på TV4 är ju att ägna sig åt hyckleri.

Mona kan ju säga vad hon vill egentligen, jag har min dom klar i skallen. Allt hon säger är nonsens och trams medan allt som Fredrik Reinfeldt kläcker ur sig är felfritt och seriöst. På samma sätt som jag sitter och retar upp mig på Monas darrande röst med ett evigt gnällande och konstpauser som inte passar in så lär det sitta sossar lite här och där som stör sig på Reinfeldts överlägsna flin och pompösa stil...

Debatten började bra, de två var eniga och snälla nog mot varandra att erkänna att det är på valdagen den 19 september som slaget avgörs. Just där, just då var Mona som bäst - men sedan barkade det åt helvete. Sedan började Mona att gnälla på regeringen för att den inte bedrivit sosse-politik under sina 3,5 år vid makten - helt omedveten om att väljarna valde Alliansen för att man var trött på bidrags-Sverige, på flumskola, på höga skatter och en arbetsmarknadspolitik som syftade till att gömma folk. Inte ett ord om vad Mona och de grönröda verkligen vill, det enda vi fick veta var att såväl Mona som Fredrik skulle få höjd skatt med Östros som skattmästare...

Debatten gick in i de vanliga hjulspåren, där Fredrik Reinfeldt fick stå där till höger och förklara varför Alliansen har drivit de frågor man drivit medan Mona drog upp stupstockar och gnällde vidare. Tjafs, tjatter och väldigt lite av vad man kan förvänta sig av kommande mandatperiod. Mona väljer som vanligt att blunda för att världen har gått igenom en finanskris och fortfarande kämpar med. Mona maler på om att regeringen förstört statsfinanserna genom att sänka skatterna på lånade pengar, stupstock, stupstock och sänka skatterna på lånade pengar.

Jag är färgad, jag är partisk men om jag nu hade varit neutral så är jag övertygad om att jag faktiskt hade tyckt att Fredrik Reinfeldt var bäst denna kväll. Mona svammlar på, osäkert och malande om sänkta skatter på lånade pengar och den heliga stupstocken. Kvällspressen lär ju som vanligt ha sina egna undersökningar om vem som lyckades bäst, det skall bli intressant att se om fler än undertecknad faktiskt ser igenom gnällandet, tjatet och ser ihåligheten i Monas försök att argumentera.

En som förtjänar beröm är faktiskt programledare Ekdahl, som höll i trådarna på ett förtjänstfullt sätt. Ett mycket bättre format än tidigare debatter på SVT:s Agenda, mer avslappnat och faktiskt mer givande. När kamerorna slocknade och eftertexten rullar fram så blir det tydligt - valrörelsen har börjat på allvar...! Som jag ser fram emot det som komma skall, med kampanjer och möten med de som i september skall välja.

Länkar: SvD1, SvD2, AB1, AB2, AB3, AB4, DN1, DN2, Expr1, Expr2, Expr3

1 kommentar:

JonasE sa...

På tal om svammel, Reinfeldt tog upp att regeringen satsat 17 miljarder till rehabiliteringer.
TCO har granskat var det pengarna används till, och dom hittade ingenstans att det gick till rehabilitering, utan det försvann till administration och ”insatser” typ lönebidrag, arbetsmarknadsprogram och Samhall.
Denna granskning från TCO är inga nyheter, så varför påstås det forfarande att 17 miljarder gått til rehabiliteringar?.
Klaga på Salin om att hon gnäller om utförsäkringar och stupstockar, men var är Alliansens rehabilitering??.