2010/03/16

KVÄLLEN DÅ DEN POLITISKA BIMBON FICK ETT ANSIKTE


"Vi var förvånade att det inte var registrerat. Om man inte tar ansvar för sin egen allians, hur tar man då ansvar för Sverige?" undrar Jytte Guteland med uppspärrade ögon apropå det faktum att namnet Alliansen var varumärkesskyddat. Jytte Guteland, ordförande i sosseriets ungdomsförbund SSU, visar i handling att hon är betydligt mer löjlig än var jag är i text...

Vad då ta ansvar för landet? Hur är det förknippat med att ta ansvar för landet genom att springa fram å tillbaka till Patent- och Registreringsverket varje gång man ändrar något namn eller logga för sin politiska gruppering? De Rödgröna har inte varumärkesskyddat sina kulörer heller, men vem bryr sig - än så länge? Tramsspiralen kan ju ha satts i rullning.

Okej då, för mig kan ju gärna SSU ta Alliansen och varumärkesskydda namnet -tar man bara med sig loggan så kan man ju få behålla allt. Då kan vi istället ta det passande namnet Allians för Universum.

Men nu tycker Jytte Guteland, den unga kvinnan som gav den politiska bimbon ett ansikte, att det är helt rimligt att slänga ut minst 1500 kronor, men förmodligen mycket mer, av de skattekronor man fått i föreningsstöd på att göra politiken till något tramsigt.

Vad kommer det här innebära tro? Att alla som bloggar politiskt och har ett namn som till exempel "Mina moderata karameller", "Alliansfritt Sverige", "Mitt i steget", "Röda Berget" eller kanske min egen "Tokmoderaten" skall vara beredda på att få köpa tillbaka sitt inarbetade varumärke av någon politisk motståndare som vill visa sig viktig. "Om man inte tar ansvar för sin egen blogg, hur tar man då ansvar för sina läsekrets?" skulle ju Jytte Guteland kunna utbrista och vara nöjd med att hon kan utpressa någon att köpa tillbaka något som man skapat genom ett gediget arbete.

Det SSU gör nu är att likna med utpressning, kidnappning fast på ett betydligt löjeväckande sätt än vad man förknippar med sådana brottsrubriceringar. U:et i SSU står ju för ungdomsförbund men här slår man nya barnsliga rekord, nästan i klass med när ungsossarna kladdade ner ett hotellrum i Bryssel med bajs... Men vem är jag att döma, egentligen?

Jag är ju ofta löjlig och låg, men jag utger mig ju inte för att vara en seriös och målinriktad politisk kraft, som SSU påstår sig vara. Om de fantastiska Alfonskarikatyrerna tidigare ikväll var sådant som enligt mig vitaliserar politiken ett valår så är Jytte Gutelands och SSU:s tilltag ett lågvattenmärke. Ett lågvattenmärke som måste få förtvivlade väljare att undra vilka politiker det här landet kommer att ha i framtiden. Kommer vi ha blåsta blondiner som lägger ner sin själ på att undersöka vilka varumärken man kan sno av motståndaren eller sådana politiker som faktiskt brinner för att förändra och förbättra samhället efter en ideologisk övertygelse...?

4 kommentarer:

Unknown sa...

SSU ägnar sig som vanligt åt allt annat än politik. Spel, dobbel och kalla dörrvakter för svartskalle. Det kanske är dags att integrera SSU med Sverigedemokraterna.

http://grandmasterpeder.se/ssurasister-och-patrask_343.html

Hemlige sa...

Nu "äger" ju inte heller de borgerliga partierna rätten till ordet "Alliansen". De borgerliga partierna har ju i sin syn lånat det av den högerfascistiska organisationen Demokratisk Allians.

Unknown sa...

SSU stödjer ju öppet och hjärtligt Terrorism så vad finns det att vara förvånad över!?

Beklagligt helt klart. Sorgligt... jo...

/Halldin

Mattias Lönnqvist sa...

Hemlige: vilket skitsnack. Alliansen (liksom alliansen) är ett ord som använts i många år och i olika sammanhang.

I Sundbyberg har vi exempelvis idrottsalliansen, och ordet används i lite olika sammanhang.

Från svenska Wikipedia citerar jag även följande:

"Allians, av franska alliance, förbund eller förbindelse, gemensam överenskommelse.

I internationell politisk mening sluts en mellan stater för något gemensamt ändamål, till exempel anfall, försvar eller handel. Deltagare i en allians kallas allierad. Termen de allierade användes specifikt för två allianser under de två världskrigen.

I civilrättsliga sammanhang kan med allians avses ett äktenskap eller ett avtal om ömsesidigt samarbete."


Organisationen "Demokratisk Allians" är en ganska obskyr och relativt okänd organisation som var aktiv på 70-talet. Alliansen har givetvis inte hämtat namnet därifrån utan man har använt ett välkänt ord/begrepp.

Vilket också gör att jag är tveksam till om man kan namnskydda namnet. Det är lite grann som att försöka namnskydda "samarbetet" eller "koalitionen" eller "majoriteten"

Att SSU ens överväger visar dock vilken nivå deras "debatt" ligger på.