2010/10/10

TOKMODERATENS SÖNDAGSSKRÖNA - ORÄTTVISOR


Klockan är tio över tio, den tionde dagen i den tionde månaden i det tionde året på det senaste millenniet. Mycket tio är det, och mina tankar denna dag då ettor och nollor finns i fokus handlar om hur orättvis världen kan vara. Vissa klassas som tio-poängare i ett rent ytligt perspektiv, andra får iklä sig rollen som nollor av skäl de inte själva har vett att förstå.

Nyss hemkommen från Tjeckiens vackra huvudstad Prag så var det just orättvisa som var ordet på mina stämband. Tre dagar, men där de två dagarna då jag skulle släpa mitt tjocka lekamen runt på de kullerstensförsedda gatorna var molniga och allt annat än tilltalande. När jag skulle resa hem, när gardinerna drogs isär den där morgonen då bara en resa till en flygplats med ett sådant konstigt namn att jag kom att tänka på Tintin i Syldavien eller Bordurien, så sken solen från en klarblå himmel och Prag-borgens torn i fjärran blänkte vackert. Det kändes orättvist...

Men oavsett tunga moln över Prag så är ju staden väldigt vacker där den ligger vid floden Vltava, eller Moldau som den kallas på mer lättbegripliga språk. Just de dagar då jag vandrade på stadens gator som en vanlig man - lite tjockare än många andra men ändå - så vandrade det tredje könet där med mig. Överallt fanns de, männen med kjol men med orakade spiror - de som kallades för skottar men mest verkade vara ett annat a-lag än det skotska fotbollslag de skulle titta på. Det var nämligen EM-kvalmatch mellan Tjeckien och Skottland, och bara det var ju egentligen genuint orättvist...

Frågan är ju vad det är för rättvisa i att landet Storbritannien får spela i alla mästerskap med fyra olika fotbollslag egentligen? Wales, Skottland, Nordirland och England - fyra delar av det förenade konungariket som inte är självständiga men som lik förbannat spelar fotboll som om de vore det. Under Sovjetunionens tidevarv spelade inte Estland, Ukraina eller Moldavien som egna länder - det krävdes liksom att självständigheten kom innan det blev ett faktum.

Om England och Wales nu kan mötas i en VM-kvalmatch, så varför kan inte Texas och Oregon mötas i en likadan tillställning i Austin? Eller Tasmanien mot New South Wales i Hobart? Eller Mecklenburg-Vorpommern mot Bayern i Schwerin? Vad är det som gör att Storbritanniens fyra delar har en egen gräddfil i fotbollsvärlden med Estland fick sjunga sig till frihet innan de fick spela fotboll med ett eget lag? Är inte det i allra högsta grad orättvist...?

Jo, jag störde mig på alla dessa gapande skottar som livade upp en Prag mitt i hösten, där jag hade sett fram emot att vandra längs med Straromestes gränder enbart med gråa, intetsägande Franz Kafka-kopior till tjecker som sällskap. Istället så var det högar av fyllebrölande skottar som låg på torgen, i gränder, runt och på parkbänkar. Den billiga tjeckiska ölen gav de kiltklädda kufarna en fylla jag aldrig fick, trots att jag försökte - och känslan var att det var orättvist...

Gambrinus, Staropramen, Kozel, Krusovice, Pilsner Urquell - allt var gott, allt var billigt - nästan överallt och nästan alltid. Skottarna drack sina öl på dyrare inrättningar, jag drack mina i stadens utkanter där ölen kostade mellan 10 och 12 kronor för en stor sejdel underbart öl. Eftersom en stor stark i Prag kostar lika mycket som en liter 95-oktanig bensin, så borde det i Westerstrands Sverige vara så att en liter bensin skulle kosta 45 till 60 spänn, om vi anammade Tjeckisk prissättning. Jag tycker dock att en eventuell prisharmonisering till tjeckiska normer borde få ner priset till 12.33 för en stor, likgiltig, svensk öl. Oavsett vad så tycker jag att det är vidrigt att en stor Gambrinus på Bishops Arms, Landsvägen, Sundbyberg, kostar fem gånger så mycket som på Fraktal Bar, Smeralova, Praha 7 - det är väldigt orättvist...

Något som också känns orättvist när man väl kommit hem är vårt svenska valsystem, inte överallt men på tillräckligt många platser för att det iallafall skall vara med en känsla av ångest man blickar tillbaka på olika resultat som absolut inte kan kallas för rättvisa. I hemstaden Sundbyberg fick till exempel de fyra allianspartierna fler röster än de rödgröna - lite mer 550 rösters övertag men lik förbannat så fick de andra ett mandat mer, rättvist? Nä, orättvist...

I morgon är det måndag igen, åter till arbetsplatsen och vardagens vedermödor. Känns det orättvist det också, eller är det rättvist att jag efter sex dagars ledighet återigen börjar göra skäl för min lön...? Jo, det är nog faktiskt rättvist i en annars väldigt orättvis värld.

3 kommentarer:

ua sa...

Man tackar för en liten resebeskrivning. Hoppas att du trots molnen haft en bra kortsemester. Hade varit kul och få höra lite om maten också, att ölen i Tjeckien är väldigt bra vet man ju.

Josef Boberg sa...

Nu ser Wi fram emot wår egen och hela landet Sveriges skuldfrihet – och då blir nog hälsan helt automatiskt bättre också; ;

OM NATIONALEKONOMI ÖVER POLITIKERNAS NIVÅ

”En rik turist kom in på byns hotell, lade en tusenlapp på disken och bad om en nyckel för att titta på ett rum. Hotellägaren blev glad, tog tusenlappen och sprang till kötthandlaren och betalade sin skuld på tusen kronor.

Kötthandlaren sprang i sin tur till bonden och lämnade tusenlappen som han var skyldig. Bonden tog tusenlappen och sprang till mackägaren och betalade en skuld på disel.

Mackägaren blev glad och sprang till byns hora och betalade sin skuld på 1000 kr. Hon sprang i sin tur till hotellet, glad i hågen lade hon upp tusenlappen på disken och gjorde sig därmed skuldfri på hotellet.

Just då kom turisten ned, han var inte nöjd med rummet så han tog tillbaka tusenlappen som låg på diskan och drog därifrån. Det blev stor glädje i byn, ingen hade tjänat några pengar men alla blev skuldfria.”
- slut citat härifrån.

Om hur Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna - ”lätt som en plätt” fixar detta för hela landet Sverige HÄR, HÄR - samt ej minst HÄR. :wink:

Tokmoderaten sa...

Kära ua. Jotack, maten var god - jag käkade ju genuint tjeckisk mat som salamipizza och hemgjorda 200 grams hamburgare... :-)