2011/07/25

ANDERS BEHRING BREIVIKS LEENDE...


Man kan anklaga mig för mycket, men speciellt lättrörd är jag inte. Innan odjuret som förvandlade tryggheten i Oslo och på Utöya till ett helvete demaskerades inför en hel värld som inte kunde tro sina tårfyllda ögon så var det väldigt länge sedan jag hade blivit berörd till tårar. Men det var en bok som i vintras fick mina barriärer att brista - en bok om ondska, om död, om terror, en bok som heter "Pol Pots leende". Efter att idag ha sett bilderna av Anders Behring Breiviks självgoda och nöjda leende skymtandes genom en bakruta på en norsk polisbil på väg till och från häktningsförhandlingen så är vi där igen - till en punkt i tillvaron då ett leende och ett par nöjda ögon blir själva sinnesbilden av den personifierade ondskan...

Jag mår fysiskt illa av att se Anders Behring Breivik sitta där nöjd med sig själv och med vad han har gjort. En sjuk man förvisso, mycket sjuk och förmodligen bortom räddning - men ändå? Med den nyss födda landsfadern Stoltenbergs tal i Oslos domkyrka under gårdagen både i hörselgången och på näthinnan så är det så att magen vänder sig när man ser massmördarens nuna i bilrutan. Den lyckliga mördaren, den utstuderade ondskan, den leende Anders Behrring Breivik och de mest primitiva formerna av hatande bubblar upp hos mig. Hur skall det då inte kännas för de anhöriga, för de berörda, för alla dessa norrmän som fick se sitt lands oskuld dö i kulregnet på Utöya?

Det går inte att gradera ondska, Anders Behring Breivik är precis lika vedervärdigt ond som den andra leende massmördaren vars hantverk drev mig till tårar. Anders Behring Breivik och Pol Pot, två leende massmördare som inte kunde leva med att det fanns folk som tyckte annorlunda. Idag, leendes i baksätet på en polisbilen, om inte redan innan så gick nog Anders Behring Breivik om Vidkun Quisling som Norges mest hatade man genom tiderna...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, AB1, AB2,
Bloggar: PLC, Böhlmark, Stenholm, Andersson, Inslag

23 kommentarer:

Anonym sa...

Vänligen notera att Breivik INTE är Nazi. Jag misstänker att de kommentarer som målar honom i detta hörn är försök att dölja att Breivik är en konservativ, USA- och israelvänlig borgerlig till övertygelse (plus att han naturligtvis är, vilket skiljer honom från de flesta andra konservativa, "insane"). MD

Cornucopia? sa...

Nähä, och al-Qaida är väl inte muslimer heller?

Anonym sa...

Nationalsocialist var Breivik definitivt inte. Då hade han inte haft sympatier för staten Israel.
Han ligger närmare den fanatiska kristna högern i USA.
/Bo

Anonym sa...

Om vi i Norden öppet kunde tala om invandringen och hur problematiken runt den kan begränsas så skulle sånt här förmodligen inte hända. Varför kan inte något annat parti än SD ta tag i invandringsfrågan?

Anonym sa...

@Ymnighetshorn
Med all respekt: Din kommentar visar att din sorts konservativism inte är ett ideologiskt utan ett intellektuellt problem. MD

Kalle sa...

Om vi i Svergie öppet kunde tala om hur sverigedemokratiskt pack på nätet ursäktar massmord på barn och ungdomar för att Norge inte "kunde tala om invandringsfrågan" så skulle vi se att Breiviks åsikter förgiftar även vårt samhälle.

Cornucopia? sa...

Tack, Kalle.

Det är sjukt att se (sd)-väljare rättfärdiga ABB:s terrorism med att "man inte får tala öppet om invandring". Många sjuka människor dras till sjuka ideologier tydligen.

Visionären sa...

Det räcker med att se hans självgoda flin för att förstå att det kräket inte lever i samma verklighet som de flesta av oss andra.

Men redan det förhållandet att det kan växa upp sådana missfoster - med sådan snedvriden människo- och demokratisyn - och att de kan gömma sig bakom en s.k. "normal" fasad, gör det nödvändigt att diskutera händelsen även ur ett politiskt perspektiv. Men även ur ett religiöst.

Var det frimurare han var?

Vad sprider frimurarna t.ex. för budskap om tempelriddare, är ju den självklara fråga man kan börja att besvara?

V

Anonym sa...

Kul se Wilderäng yra om nazism när tempelriddaren är sionist, Wilderäng verkar inte fatta skillnaden.
Det bådar inte gott för analysförmågan.

Jag tycker massmördaren ser ut som en typiskt moderat, en tokmoderat iofs.

Anonym sa...

Reagerade också på hans vidriga leende. Mår illa av denna man. Har gråtit mycket i helgen över detta hemska :-(

Muhammed sa...

Kristen? OCH fundamentalist? Inte konstigt att ingen backar upp det med argument. Vad gör honom till det första, och framförallt det andra?

Han hade kryssat i rutan att hans religion var kristendom på "fejjan". Just det. Läser man de utdrag fån hans manifest som handlar om religion är han tydlig med att det inte handlar om en relation med gud och jesus...you know..kristendom. Utan en form av "ateistisk kristendom" tillsammans med ett samhälle baserat på upplysningens ideer som är vägledande. Bibelns skall uttryckligen INTE vara vägledande över förnuftet...alltså en typisk "fundamentalist" på vänstermediernas nyspråk.

På "fejjan" kan man också läsa att han är en "trollkarl" i fantasivärlden warcraft. Så givetvis måste vi bränna alla böcker om gandalf och merlin osv.

Själv har jag kryssat i "muslim" på fejjan, så alla vet vilka som skall skuldbeläggas om jag bryter mot lagen.

Anonym sa...

Fy för SD, bättre med invandring, större gemenskap mellan kulturer.
Låt ABB hamna i ett fängelse med andra intagna. Dom kommer nog inte att bli nådiga mot honom, detta brottet torde nog stå lågt hos intagna, hoppas han blir trakaserad dagarna i ända

Anonym sa...

Det som gör mig allra mest förbannad är allt detta dravlet kring att vi "måste förstå" varför Breivik gjorde detta. I tidningarna skriver man " vi kan inte tiga ihjäl detta" vi måste förstå varför han gjorde det."

Vad är det ni vill förstå? Är ni lika inkompetenta som Breivik? Kan ni inte bara få in det i era skallar att han är en sjuk människa? Vissa säger: "Jag förstår varför han gjorde det. Det beror på mångkulturella samhället." Men lägg ner! Vilket skitsnack.

Alla vet väl att vi lever i ett mångkulturellt samhälle. Är det anledning nog att mörda folk? Sluta hitta anledningar till varför han gjorde detta. Hans beteende är inte normalt. Gilla läget. När 11 september skedde så var det väl ingen som gick ut och sa: "vi måste förstå varför al qaida gör detta..."Vi måste försöka förstå dem. Vi måste försöka förstå deras budskap...att de tycker Amerika lägger sig i för mycket i deras affärer osv..." Nej...vi ska tiga ihjäl dem...och vi ska inte behöva förstå varför de mördar människor. Det finns överhuvudtaget ingenting som rättfärdigar att man mördar oskyldiga människor. Så lägg ner dravlet kring "att vi måste försöka hitta en anledning till varför idioten gjorde som han gjorde". Han är en idiot, gilla läget bara och gå vidare. Sluta ge han mer uppmärksamhet.

Anonym sa...

Jag kommer aldrig att fundera över vad denna vidriga människa hade för inställning till allt här på jorden. Jag kan bara hoppas att de som hänt väcker tankar hos er som har åsikter att inte alla människor har lika värde och att de till slut i en sjuk hjärna kan utmynna i något så fruktansvärt.

Ni som inte får en tankeställare och har dessa värderingar kan väl flytta ihop i något land där bara ni lever. Där kan ni hata - kriga och ta dö på varandra, för jag är säker på att de finns säkert någon ni kan hata och låt oss fredliga vi som kan leva med alla vara i fred.

Visionären sa...

Jag håller helt och hållet med dem som säger att det inte finns ngt att förstå. Jag personligen tänker då inte ens försöka att sätta mig in i och förstå Breiviks sinnesförvridna världsbild. Det har jag då rakt inte lust med.

Att bli förstådd och att få uppmärksamhet är ju precis vad han vill, galningen.

Nej, låt honom sitta och ruttna i sin fängelsehåla. Oförstådd och ouppmärksammad medan vi andra går vidare med våra liv.

Naturligtvis först efter det att vi visat alla hans offer vår respekt och heder och visat de anhöriga vårt deltagande i vederbörlig ordning.

Breivik är inte värd vår förståelse.

V

Utöyaoffren i mina tankar sa...

Håller fullständigt med Visionären. All uppmärksamhet till offren och noll uppmärksamhet till galningen.

Anonym sa...

Utoya Island Meeting was an anti-Israel rally. Check out the ”Boycott Israel” sign. The Norwegian government’s number one issue this week was supporting the recognition of Palestine and criticizing Israel for outlawing boycotts on the settlements. Norway supports settlement boycotts.
Labour Youth League summer camp at Utøya got the Labour Party’s young hopefuls visit by Foreign Minister Jonas Gahr Store.
The Palestinians ”must have their own state, the occupation must end, the wall must be demolished and it must happen now,” said the Foreign Minister to cheers from the audience
http://politisk.tv2.no/wp-content/uploads/2011/07/store_utoya-570×320.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4134/4859983826_1145203a6e_z.jpg

Galgresaren sa...

Tjena Visionären.
Du har "inte lust att förstå"
Gå vidare med ditt liv, ännu större tv med ännu bättre upplösning, kanske en ny, ännu större båt?
Jag vill påstå att om vi inte kan förstå honom kan vi inte i framtiden förhindra liknande händelser.
Men du vill hellre ta ställningen "medan vi andra går vidare med våra liv."
Köpfesten fortsätter, låt oss inte störas av händelser som de i Oslo.
Skingras gott folk, här finns inget att se, seså bort härifrån, återgå till vardagen.

Anonym sa...

Jag bor själv i Oslo sedan 4 år å ser dagligen hur staden är förstörd av tung droghandel helt öppet...trakasserier av män med muslimsk bakgrund på den vita befolkningen främst blonda tjejer, en kväll på Grönland i centrala Oslo går man bara inte pga av de stora problem som finns.Afrikanska män som ser kvinnor som nått man bara tar när man vill.Tre gånger har jag själv blivit rånad på fyra år, de är tre gånger för mycket

Anders Behring Breivik med många andra har fötts ur ett samhälle som har tolererat dessa människor.

Tyvärr fick oskyldiga unga människor sätta livet till pga av en galning.
Men mycket av detta hade kunnat stoppats innan om Stoltenberg hade kunnat öppna ögonen tidigare eller ta en promenad ner till centrala Oslo en lördag natt..

Tack för ordet..

Nolltolerans sa...

Bruksarbetaren Fredrik, jag håller absolut inte med dig i din åsikt och tror mer på att följa visionärens linje. Det du gör genom att tänka som du gör är att bli ytterligare ett offer för Behring Breivik. Om du tycker att vi ska "förstå" Breivik för att "förhindra" liknande händelser så är du helt ute och cyklar. Då betyder det att du tycker det är ok att man spränger civila i luften för att få sin vilja igenom och för att få sin röst hörd? Då ska du på samma sätt försöka "förstå" talibanerna och alkaida också tycker jag så att vi kan förhindra nya attentat från dem också? Vad är det som Breivik har kommit på som vi inte redan tidigare visste om? Varför är det så intressant för dig att förstå en "instabil och sjuk" människa? Det han anger som orsak till dådet är ingenting som han har uppfunnit. Det har alltid funnits och kommer alltid att finnas extremister inom alla kategorier. Att vissa tycker kulturblandningar är problem känner vi också redan till samt rädslan för att muslimerna ska ta över världen. Detta är inga nya fenomen men det rättfärdigar väl inte massmord? Han är en mördare. Du kan aldrig försöka "förstå" varför han mördar människor bara för att förhindra nya mord? Du här ju hur sjukt det låter? Det är ju precis det han är ute efter. Att få sin vilja igenom via sådana som du som "tar till sig" av hans budskap. Så nej, jag håller inte med dig alls. Han ska inte få någon uppmärksamhet och han kan aldrig komma med någon vettig förklaring till varför han mördat oskyldiga människor.

Anonym sa...

AUF leker krig
Labor Youth leader Eskil Pedersen demands that Norway positions itself “even more clearly on the side of the Palestinians”. This makes CPP-youth leader Elisabeth Løland to mobilize against Labor Youth.
- The conflict has been going on for decades and has destroyed the lives of many humans, both Israelis and Palestinians. This is not a football match where one selects a side to support, and then to cheer every time they score a goal, says Løland.
http://www.israelwhat.com/wp-content/uploads/2011/07/14.jpg
http://politisk.tv2.no/wp-content/uploads/2011/07/store_utoya-570×320.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4134/4859983826_1145203a6e_z.jpg

Anonym sa...

Alla fattar att terroristen i Norge är galen men han fick ju sina sjuka tankar från högerextrema människor och dom som ser islam som ett hot.

Vi vet alla atta SD och andra främlingsfientiga partier i norden har exakt samma ideologi och politik.

Så om vi fick bort höerextremisterna och dom främlingsfientliga partier så skulle inte galningar som ABB få någon bekräftelse för sina sjuka fanatsier från andra rasister och då inte heller begår terordåd som i Norge.

Rolle sa...

Ska vi försöka "förstå" Breivik eller inte? Var han från början en galen idiot som fann en "orsak" till att leva ut sin galenskap eller blev han galen på grund av en orsak (faktisk eller upplevd)som han sedan försökte åtgärda på ett omoget och felaktigt sätt?
Själv tycker jag inte det, per se, finns något rationellt samhälleligt skäl (självbevarelsebedrift) till att försöka förstå denne eller andra massmördare.
De har redan placerat sig bortom alla möjligheter till hjälp när väl dådet utförts. Det gäller bara att känna igen dem i god tid innan dess, vilket förmodligen aldrig kan lyckas till 100 %. Tyvärr.
Detta alltså sagt utan ett ord om "etablissemangets" allt starkare tendens att lägga munkavle på åsikter som inte passar in. Galna personer har alltid uppstått och orsaken till det kan knappast i grunden ha att göra med det rådande samhällsklimatet.
Däremot kan den svenska självcensuren, som drabbar många olika verksamheter och funktioner, på lång sikt bli förödande för en faktiskt fungerande demokrati i modern mening.
Problem kan lösas på många olika sätt men ingalunda genom förtigande. Man förkväver dem då i stället så att reaktionen med mycket stor sannolikhet blir explosiv när och om den får utlopp.
Det finns nämligen också gott om icke galna personer som har svårt att tåla ofrihet.