2011/07/23

FÖR BRÖDRAFOLKENS VÄL - EFTERTANKENS TID


Klockan är 15:26 när detta inlägg publiceras, ett dygn har gått sedan bomben i Oslo briserade rakt i det demokratiska Norges ansikte med död, förödelse och kaos som effekt. Det har varit ett dygn av tårar och frustration - en kort tid som framför TV:n har upplevts vara så mycket längre än de där tjugofyra timmarna som är ett dygn.

Det som började med en bomb skickade chockvågor genom våra samhällen, men allra mest i Norge av skäl som ingen behöver fundera omkring. Jag var också övertygad om den fundamentalistiska terrorismen till en början, förtvivlad över att ett antal galenpannor i en gud eller en profets namn dödar otrogna oskyldiga medmänniskor och därmed drar med sig alla andra som råkar tro på samma gud och lyssna till samma profet i den kollektiva skulden. Jag skrev ett inlägg på den här bloggen, och som ett brev på posten dök dom upp - de där som klandrar hela folkgrupper för vad enskilda människor tar för sig - de som stolt kallar sig Sverigedemokrater...

Efter 18 minuter kom den första kommentaren - "Tacken för fri invandring och det är bara början" och den gick ju att publicera trots allt. Fler kommentarer dök, tangerandes åtalspunkten Hets mot folkgrupp och jag censurerade hej vilt medan magen ville vända sig. Nästan två timmar senare, ungefär samtidigt som den falska polismannen närmade sig de norska ungsossarnas läger på Utöya kom nästa publiceringsbara kommentar - "Det känns verkligen tryggt att veta att Tokmoderaten och alla ledande Moderater vet vad Islam står för. Då kan "Det sovande folket" fortsätta sin törnrosasömn, alternativt titta på friidrotten på SVT. God natt!"

I klipplådan hade jag då samlat på mig 23 mer eller mindre smutsiga kommentarer som jag inte vill återge, som alla andas samma budskap om att så här går det när vi blandar muslimer med västerlänningar. Lite senare går en blond, urnorsk man med en tydlig politisk agenda bärsärkagång på Utöya, blaand ungdomar som inte delade hans åsikter om ett rent Norge. I samma sekund som det i media började bubbla upp antydningar om att gärningsmannen på Utöya - som också misstänktes för bomben i Oslo - var allt än islamist, utan själva sinnesbilden av en norrman - så slutade webb-pöbelns kommentarer att ramla ner i granskningslådan...

Det har varit 24 timmar då jag inte har haft orken att politisera det som hände i Norge, och jag tänker inte göra mer än att lämna några lösa trådar för läsaren att knyta ihop helt själv. Alla vet hur SD-folket twittrade "äntligen" när Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i julhandelns Stockholm, alla vet hur SD-retoriken brukar låta när den typen av extrem terror som är SD:s växtnäring slår till. Alla vet hur SD-folket brukar låta och lät tills dess Anders Behring Breivik kom ut som gärningsman.

Jag läste en mycket träffande Facebook-uppdatering tidigare idag, en uppdatering som säger så mycket mer än bara de ord som bildar meningarna - "Nu skriver alla SD-bloggar om hur viktigt det är att inte skuldbelägga grupper för vad enskilda individer gjort, samtidigt som de klagar på att man lagt ut namn, bild och etnicitet på förövaren... Dessa insikter borde ju rimligen få dem att lägga ner partiet."

Det Anders Behring Breivik gjorde igår borde rimligtvis få vårt senaste riksdagsparti att fundera över sin retorik, över vad som är grunden för partiet. Det finns nämligen så mycket, mycket mer än bara religiösa tokskallar att vara rädda för i de samhällen vi försöker bygga - samhällen som håller ihop och stärks i kriser och av katastrofer, samhällen som inte söndras av rädslan för det främmande och ondsinta...

Länkar: Expr1, Expr2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2, AB3
Bloggar: Scaber Nestor, MMK, Tolgfors,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet! Det är dags att SD läggs ned innan partiet triggar en liknande händelse i Sverige. SD är ett mycket allvarligt hot mot Sverige och alla som bor i landet och det är farligt att underskatta hotet, precis på samma sätt som man inte ska underskatta religiösa extremgrupper.

Anonym sa...

Hear, hear


el Persson

Anders sa...

Ja SD anhängare, som tokmoderaten sa, vad tog era kommentarer vägen.
Man ska inte skuldbelägga grupper
säger ni, själva har ni inte tvekat
att spy ut hat och fördomar mot all
invandring. Som tur är så vinner
ni ingen sympati efter det här oehört tragiska i Norge, utan förhoppningsvis kommer folk till
insikt, och inser att ni är ett populistiskt parti utan någon som helst substans.

Anonym sa...

Helt rätt detta om fördomsfulla kommentarer som skrek islamist.

Man bör inte slå sig för bröstet så mycket.. Många var även de som skrek "det är en högerextrem nationalist!!" (vilket pressen plockar upp på fortfarande) såfort det kom ut att han var blond..

Det visar sig ju som sagt vara en tillsynes ganska normal kille ifall man kollar upp honom. Konservativ liberal, kristen, frimurare.. gillade liberal litteratur, politisk analys och jakt.

http://i54.tinypic.com/f1e9lt.png

MrHappy72 - Intelligent Union sa...

Jo. nivån på resonemangen är precis på den nivå man kan förvänta sig hos människor som är intoleranta, men att vara intolerant mot dem är faktiskt inte korrekt ledarskap. Korrekt ledarskap är tolerans.

http://intelligentunionswe.wordpress.com/2011/07/23/sa-kan-det-ga-nar-man-inte-behandlar-intolerant-med-tolerans/

Johan Forsgren sa...

Jag förstår din upprördhet, men jag tycker verkligen att du ska publicera dessa kommentarer på något sätt. Även folk på Internet behöver stå till svars för vad som säger. Exponera hatet.

Johan L sa...

Ja han verkar ju passa in rätt bra i Moderaterna, faktiskt. Det finns en hel del brunt om man bara skrapar lite på ytan. Grunden för partiet är människors olika värde, och att detta bör avspeglas i deras möjligheter och utfall i livet. Därifrån till rasismen är steget mycket kort.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet! Vi får hoppas att denna tragedi kan föra med sig hopp om förändring.

Anonym sa...

Steget mellan ett hatfullt diskussionsinlägg och en vidrig terrorhandling är faktiskt bara en avtryckare på ett vapen.

Anonym sa...

@ Anonym 17:58

Ja absolut. Stäng ner all diskussion. Ta bort yttrandefriheten!

Det är nog det bästa sättet att motbevisa den här mördiska foliehatten som verkar trott att staten var ute efter honom och ville ta ifrån han alla frihet..

Herregud.

Anonym sa...

@anonym 20.04

Patetiskt! Ni får mycket gärna säga det ni tycker: att muslimerna är pack som ska ut. Det är bara det att ni får stå till svars för det också, och det är ju det ni inte klarar. Tack Tokmoderaten för att du håller renhårighetens och toleransens fanor högt!

Johan Hedberg

Anonym sa...

@ Johan Hedberg
Och när fan sa jag det? Är du dum på något sätt?