2011/07/22

"FÖR BRÖDRAFOLKENS VÄL!"


Där satt man på stranden strax utanför Sveriges huvudstad, samma huvudstad som för lite mer än sju månader sedan var i chock efter den vedervärdiga mannen från Tranås synnerligen misslyckade självmordsattentat - ett attentat som bara tog livet av gärningsmannen själv. Den vederärdiga mannen från Tranås hette Taimour Abdulwahab innan en rörbomb på magen gjorde honom till en martyr i sina egna och de mest skruvade islamisternas ögon...

Med mobilen i handen såg jag nyhetsflödet på Facebook, på Twitter och på tidningarnas mobila sidor. Det handlade om ett bombdåd i Oslo, av en mer framgångsrik bombare än Abdulwahab. Stranden strax utanför Stockholm var som paradiset, solen sken från en klarblå himmel, vattnet var lagom varmt till och med för en badkruka som mig och inget kunde egentligen vara bättre - om det inte samtidigt var så att Oslo var ett helvete samtidigt som Stockholm var ett paradis.

Ett bombattentat mot vårt grannland, mot den norska nationen och det norska folket, mot den norska regeringen och den norska demokratin och trots att jag ibland driver rätt friskt med lillebror på andra sidan den värmländska skogarna och på regnsidan av fjället så mår jag illa. Inget land förtjänar terrorister som spränger sig själva, bilar och oskyldiga människor i luften på grunder så vaga att bara en psykotisk fanatiker kan hitta ett motiv.

Norge är i chock, vi svenskar delar chocken över grannlandets tragedi. Det har talats om attentat mot Danmark i spåren av Jyllandspostens teckningar, det har talats om och utförts klantiga försök till attentat i Sverige i spåren av Lars Viilks undermåliga konstverk. Det har talats om terrordåd mot våra nordiska länder för att vi ställer upp i Afghanistan. Det har varit mycket talande om terror, men jag trodde att vi skulle få se rökplymer över Köpenhamn eller Stockholm efter "lyckade" attacker mot oss otrogna. Inte över Oslo, inte först i Norges huvudstad.

Terrorismen av idag kom till Sverige först med Taimour Abdulwahab, men det var i Norge de lyckades att förändra vår tillvaro med en bomb mot regeringskansliet. Hotbilden förändrades med en tydlig "bang" som krossade fönster på flera hundra meters avstånd från skräckens epicentrum - i Oslo, idag. Norge, Sverige och Norden är ingen skyddad verkstad som är den otrygga arbetsplatsen Jorden. Idag blev vi varse det mer tydligt än någonsin, idag lider vi med Norge, imorgon lider vi med någon annan. Ta hand om broderfolk, vi står vid er sida - nu och för alltid...

Utrikesminister Bildt erbjuder svenskt stöd. Bra! Det är nu det gäller, det som gällde innan unionsupplösningen - "För Brödrafolkens väl!"

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, AB1, AB2, Expr1, Expr2, Expr3
Bloggar: Troberg, Lundbäck, Högberg, Moberg, Cornucopia, Wiseman, CIng, Ledarbloggen

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tacken för fri invandring och det är bara början

Tokmoderaten sa...

18 minuter... sedan kom den. Döm allihop ur en folkgrupp, en politisk åskådning eller religiös gruppering efter enskilda idioter. Ungefär som om alla nationalister var som Jackie Arklöv, fast ljusare i hyn. Typ.

Anonym sa...

Det känns verkligen tryggt att veta att Tokmoderaten och alla ledande Moderater vet vad Islam står för.

Då kan "Det sovande folket" fortsätta sin törnrosasömn, alternativt titta på friidrotten på SVT

God natt!

Anonym sa...

Alla pekar åt samma håll. Gör namnet Timothy McVeigh att en liten klocka ringer?

Anonym sa...

Nu verkar det ju som att man reagwrar extra mycket just för att någon gjorde det med flit. Hade det varit en vanlig trafikolycka hade vi nog inte brytt oss. Så, syftet, kanske att skapa elände och övervakningssamhälle kanske skulle undersökas. Visst, jobbigt när folk dör, men ställ terrordådet i en realistisk relation till något. Och då kanske det visar sig inte vara så märkvärdigt.

Kim N sa...

Det KUNDE ha varit en idiotisk islamist som var förövaren, i detta tillfälle var det en idiotisk nationalist. Det bevisar bara att vi alla måste hålla ihop mot alla extremister och värna om demokratin oavsett om vi är "röda" eller "blå".

silverstolpe sa...

Anders Behring Breivik 32 år. Hmmm, låter lite... arabiskt? Säkert en jävla muslim! :LOL:

Anonym sa...

Norsk press har bekräftat namnet. Den gripne: http://i54.tinypic.com/f1e9lt.png

Han uppfyller inga fördommar direkt. Detta är vare sig den islamist eller nazist vi blev utlovade. Det är en liberal kille som verkar ganska vanlig. (även om han läser tung, också den liberal, litteratur)