2011/07/21

JUHOLT, ARBETAREN & SKITJOBBAREN...


I samma byggnad, vid Kungsbron i Centrala Stockholm, huserar både Aftonbladets och Svenska Dagbladets redaktioner. Där sitter de tillsammans - bland annat med sina ledarredaktioner. Det är en byggnad som rymmer stora skillnader i hur man ser på Sverige, ett hus där det ideologiska avståndet är betydligt större än det fysiska avståndet till varandra på några 10-tals meter uppåt eller neråt, åt höger eller vänster...

Igår satt man på SvD:s ledarredaktion och raljerade över Håkan Juholts förmodade utspel om att med statliga medel rädda OnOff, något som man mycket väl skulle kunna få höra av mannen som gett populismen ett ansikte med mustasch, med buskiga ögonbryn och ett leende som skulle kunna få Victor Muller att tappa ansiktet. Anledningen till att SvD insinuerar att populisten snart kommer hem från Rhodos med nya utspel grundar sig naturligtvis i den bild av kampen för SAAB:s överlevnad som socialdemokratin försöker måla. En inte alltför vacker tavla om att regeringen gör allt mellan himmel och jord för att sänka SAAB, Victor Muller och den eviga framgångssagan i Trollhättan.

Idag har Katrine Kielos lyckats formulera en ledare som är väldigt välskriven om att Juholt minsann inte vill köpa OnOff, om frågeställningar kring smurfar och nazism, Noaks ark på Ararat och Carl Philips liv som groda. Kielos gör sitt jobb och försvarar "sin" ledare - men det behövs liksom inte. Vi vet redan att en säljare på OnOff i Rörelsens ögon utnyttjas av riskkapitalister och har ett skitjobb medan den nuförtiden gravt understimulerade och dammsamlande fabriksarbetaren på SAAB har ett närmast heligt uppdrag i att hålla arbetarklassen vid liv ett tag till...

Till skillnad mot sin företrädare, Mona, så har aldrig Håkan Juholt sagt rakt ut att staten borde gå in och köpa SAAB. Juholt lindar in sina ord lite mer än så - "Vi socialdemokrater är som alltid redo att bidra till insatser och investeringar som ökar framtidsmöjligheterna för svensk fordonsindustri., men vi är i opposition.". "-Vi socialdemokrater är som alltid redo att bidra till insatser och investeringar som ökar framtidsmöjligheterna för svensk fordonsindustri. Den hårda kritiken från IF Metall ger skäl för regeringen att ompröva sin passiva hållning till fordonsindustrins förutsättningar." - samma början, men olika slutklämmar.

Andemeningen är dock densamma - det är landets skattebetalare som skall pumpa in pengar i ett företag som inte har tillverkat en bil på månader, vars karismatiska chef får åka på tiggarresa till Kina för att kunna betala ut lönerna, som aldrig någonsin med något plågsamt kort undantag har presterat siffror i sitt bokslut med ett plustecken framför. Eller skall man läsa Juholts text bokstavligt och tro att det är "vi socialdemokrater" som skall bidra med insatser och investeringar - eller är "vi socialdemokrater" och de svenska skattebetalarna en och samma sörja av människor i Juholts tankevärld. 

Jag tror inte Juholt vill att sosseriet skall köpa SAAB, eller ens att den med sossarna i symbios levande staten skall göra ut på inköpsresa till Trollhättan - men jag är övertygad om att Juholt vill pumpa in pengar i en bilfabrik som faktiskt aldrig har haft några större framgångar, om man bortser från att privatpersonen Juholt är inne på sin fjärde SAAB-bil...

Jag tror inte heller att Juholt har en tanke på att köpa OnOff, eller ens pumpa in pengar i hemelektronikkedjan. Faktiskt. Det är ju skillnad på fabriksarbetarna, och de säljare på OnOff som enligt sossarnas förstanamn i huvudstaden bara har "skitjobb". Fabriksarbetarna tillverkar, eller tillverkade bilar, som ingen vill köpa. Säljarna på OnOff säljer, eller har sålt, grejer som andra har tillverkat till alldeles för små vinstmarginaler.

Skillnaden är också att OnOff har hittat en Expert som är villig att köpa en stor del av deras varuhus, och hela lagret. SAAB hittade Victor Muller som förvisso är en expert på att skönmåla och tigga pengar av kineser, men inte så mycket mer än det. SAAB har fått pengar i förskott på en herrans massa bilar som man skall tillverka och skicka till sina borgenärer i Kina. Den dagen SAAB börjar tillverka bilar igen - om den dagen kommer - så tillverkar man bilar utan att tjäna pengar, bilar man redan har fått betalt för i förskott för att betala lönerna till fabriksarbetarna i Trollhättan som snart inte behöver gå till jobbet.

Muller köper sig tid mest hela tiden, men till och med ett ekonomiskt missfoster som undertecknad fattar att det inte håller i längden. Snart skall SAAB-folket ha lön igen, av vem skall Muller tigga då? Vem skall köpa bilar som inte tillverkas och betala i förskott? När kommer raset? Och varför vill Håkan Juholt att du och jag med våra skattepengar skall rädda något  som de flesta anser är bortom räddning? Varför är det i Juholts värld bara värt att rädda bilbyggare men inte skitarbetare...?

Skillnaden mellan SAAB och OnOff är att det senare faktiskt har kraften att leva vidare, i en ny kostym, med nya ägare och kanske en ljus framtid. SAAB har Victor Muller och ett mörker som inte vill lätta...

Länkar: AB idag, SvD igår
Bloggar: Kent, Moberg

7 kommentarer:

Visionären sa...

"Varför är det i Juholts värld bara värt att rädda bilbyggare men inte skitarbetare...?"

Av samma anledning som det är viktigare att bespara livet på drogade barnsoldater framför livet på odrogade barn, kanske?

V

Anders sa...

Tappar ni inte fokus på huvudproblemet, som är att den nuvarande regeringen med "muppen"
Reinfeldt i spetsen, är totalt handlingsförlamad att göra något överhuvudtaget för att förbättra företagsklimatet i det här landet. Maud visar med all önskvärd tydlighet att hon är(var) en katastrof som näringsminister, hennes velande vad gäller SAAB i tidigare skede förbättrade väl knappast oddsen för överlevnad. Jag tycker inte heller att vi ska göra konstgjord andning på olönsamma företag, detta bör väl också gälla vissa banker, som det pumpats in miljarder i. Alliansen är enligt min mening hyckleriet personifierad.

Mikael sa...

Bra sagt Anders!

Anonym sa...

Mindre bra sagt Anders!

Anders sa...

Jag tackar Anonym för ditt utförliga inlägg, du fick väl inte skrivkramp.

Anonym sa...

bara så att moderater kan lära sig att stava...OnOff är inge företag som finnes..du kanske menar Onoff eller ONOFF Två godkända stavningar på det företaget som gick i kk.. Så du får börja med att använda rätt saker ...inte som ni moderater vill

Tokmoderaten sa...

Anonym: Petimeter-pucko. Du fattade ju vad jag menade. Finns liksom andra saker att uppröras över just nu.