2011/07/29

POLITIK, PERSON OCH PERSONLIGHET...


"Barack Obama har brytt sig mer än Fredrik Reinfeldt!", "Kim Jong-Il har brytt sig mer än Jimmie Åkesson!", "Bart Simpson har brytt sig mer än Peter Griffin!", "Vladimir Putin har brytt sig mer än Alexander Lukasjenko!", "Ingvar Carlsson har brytt sig mer än Håkan Juholt!" - och så håller det på när det gäller vem som har brytt sig mest om offren i Oslo och på Utöya. Larvigt? Mycket. Ingen utom den mest sjuka personen bryr sig naturligtvis om det som hände för exakt en vecka sedan i vårt västra grannland...

Det här med olika personligheter är inte lätt att hantera på balanserat sätt i det politiska samtalet mellan de som gillar en personlighetstyp och de som föredrar någon annan typ av människa. Själv tillhör jag de som oftast föredrar en balanserad men känslomässigt hämmad ledare som ändå inger förtroende framför en spelevink som pratar vitt och brett om allt mellan himmel och jord innan hjärnan fått vara med och tycka till om verbaliteterna. Själv tycker jag att en ledare hellre skall vara ansträngt gravallvarlig och allt annat än skojfrisk än oseriöst löjeväckande och påklistrat skämtsam. Själv anser jag att en konsekvent politiker som står upp för sina åsikter, men ändå är pragmatisk nog att ändra sig när felaktigheter upptäcks är mer trovärdig än en ledartyp som är som en mänsklig vindflöjel som bara har ambitioner i vokabulären…

Snacket går i spåren av hemskheterna i Oslo och Utöya om hur vår svenska statsminister Fredrik Reinfeldt beter sig och för sig i rollen som statsman. Reinfeldt jämförs med Jens Stoltenberg, en ledare i ett land som drabbats av chocken av det ohyggliga som har skett i ett grannland jämförs med en ledare i ett land som fått se terrorn slå till mot det egna samhällsbygget, mot det egna statsbärande partiet och hela det egna folket. Stoltenberg har utan tvekan hanterat situationen väldigt, väldigt bra – så bra man bara kan. Reinfeldt får skit för att han har hållit sig undan TV-kanalernas morgonsoffor och varit frånvarande. Själv tycker jag att det hade varit mycket värre om vi hade haft en statsminister som skötte styret av landet bredvid någon semestervikarierande soffpotatis på SVT eller TV4.

Vad Fredrik Reinfeldt känner och inte känner har inte med saken att göra. Han skall se till att Sverige i den mån det hade behövts hade funnits där för våra grannar i Norge. Att Fredrik Reinfeldt sedan är en personlighetstyp som aldrig någonsin kommer att kliva utanför det som säkerställt korrekt är en helt annan sak, även om jag naturligtvis skulle ha lättare att känna med en man som någon gång med sin mimik, med sitt språk och med hela sin uppenbarelse visade känslor. Men Reinfeldt är inte sådan, han är stel och hämmad – men ändå respekterad av det folk som han går sida vid med när han bär deras förtroende…

Acceptera att Fredrik Reinfeldt är som en överfryst isglass medan Håkan Juholt är som en snabbt smältande mjukglass i högsommarvärmen samtidigt som Jens Stoltenberg är en perfekt Tip Top i munnen. Förstå att Fredrik Reinfeldt är den personen som han är, medan Stoltenberg är den personlighetstypen som i spåren av vansinnesdåden i Norge har blivit en landsfader och en person som alla norrmän har tagit till sitt hjärta över partigränserna. Man är den man är, och sedan är det bara att göra sitt bästa.

Reinfeldt har trots sin brist på folklighet, trots sin allt annat än känslosamma personlighet – utåt sett – vunnit två val som skickat ut två väldigt olika sosse-ledare ur de politiska salongerna. Göran Persson har fått gå, Mona Sahlin likaså – och nu har sossarna svarat med Håkan Juholt. Gäller det folklighet och spontanitet så skulle vi kunna lämna politisk walk-over redan nu inför kommande val, handlar det om trovärdighet och förtroendekapital så borde den andra sidan fundera på om inte de har valt fel man till fel plats.

Själv hoppas jag innerligt att vi i Sverige aldrig någonsin, någonstans eller någon gång kommer att råka ut för något så hemskt att Fredrik Reinfeldts isglasspersonlighet börjar smälta när han tar på sig rollen som landsfader. Må vi förskonas från sådant som tvingar en obekväm statsminister att spela en roll han inte trivs med bara för att det är precis det som förväntas av honom…

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5Expr1, Expr2AB1, AB2
Bloggar: Stenholm, WesterholmBöhlmark, MMK,

19 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra reflexion!

Allmän information sa...

Det anständiga är att tänka på offren och deras anhöriga. Att försöka värva anhängare till vänstern eller för all del till någon anna part med tragedin som ursäkt...det borde man förstå att det är oanständigt.

Visionären sa...

Exakt!

Och om Reinfeldt hade förvandlat sig till morgonsoffe-potatis. Vad hade hänt då?

Jo, då hade dina kompisar på s-info gått till attack med ngn av följande rubriker:

"Reinfeldt plockar billiga politiska poäng på massakern".

Eller:

"Reinfeldt försöker överta Stoltenbergs roll som landsfader".

Eller:

"Reinfeldt gör sig löjlig som företrädare för oss socialdemokrater".

Eller, i lite mer elak form:

"Reinfeldts skådespeleri lurar inte oss socialdemokrater".

Eller:

"Reinfeldt tror att han är statsminister för Norge"

Eller:

"Reinfeldt ska inte lägga sig i vår sorg".

Eller:

"Reinfeldt är en rasist, som inte förstår att dådet är riktat mot oss socialdemokrater".

Eller:

"Reinfeldt är en fascist, som i sitt falska deltagande med Norges folk visar att han inte bryr sig, utan tvärtom uppmuntrar terrorns förespråkare".

Eller:

"Reinfeldt kan inte känna medkänsla, eftersom han inte är socialdemokrat".

Samma eller liknande rubriker är jag säker på att vi alla skulle få se om Reinfeldt tog en större roll i media. En roll som alla sossar skulle tycka illa om, om han gjorde den bra. Då skulle ju deras älskade hatobjekt gå bra, eller hur?

V

PS. Tittade precis på Aktuellt i Sveriges "Oberoende" Television. Där fick vi alla tittare lära oss hur man skulle hålla rosen för att på rätt sätt hylla det socialdemokratiska idéalet.

Tror att jag nu ska göra det terrordåd som socialdemokratin antagligen fruktar mest av allt - och som jag funderat på i ett flertal år - nämligen att säga upp TV-licensen.

Sebastian Stenholm sa...

Hur understår du dig att kritisera både Reinfeldt och Juholt i ett och samma inlägg? Passa dig, nu kommer snart Thomas Böhlmark, Edvin Alam eller Mary X Jensen, tar dig i örat och hänger ut dig som brun moderatbloggare.

Själv får man det epitet, fast S-märkt, då man öppet kritiserade Reinfeldt och Persson, men du kanske är undantagen:)

För övrigt ett mycket balanserat inlägg med flera småleenden mellan raderna…

Anonym sa...

Reinfeldt skulle kunna vara en glasspinne och ändå vara mitt val!
Han är trovärdig och gör allt rätt, i tid och med måtta! Trojkan Reinfeldt, Borg och Bildt har satt Sverige på kartan. Låt oss kapitalisera på det!

Maria Hagbom sa...

Jag måste säga att det är rätt bra med lite stillsamt tänkande i skogen med dålig internetuppkoppling när något sådant här händer. Man slipper nämligen att ta del av alla amatörpsykologer som tror sig veta vad som är bäst både hit o dit fast ingen jävel vet någonting.

Det skönaste är dock att jag slapp kommentera det hela i affekt då jag hade extremt dålig mottagning just då.

I´ll be back

Maria Hagbom

Anonym sa...

SDUs ordförande Gustav Kasselstrand nekades vid scenen på Sergels torg av SSU tända ett ljus och delta i manifestationen. Toleransen, öppenheten och demokratisynen hos sveriges socialdemokrater är oerhört mycket sämre än hos Norges landsfader Stoltenberg.

Anonym sa...

Varför ornas ingen minnesstund över de femtio som drunknade i Kongo?Är inte alla människor lika mycket värda?

Anonym sa...

Själv har jag på sista tiden haft svårt att förstå mig på socialdemokraterna. Först denna kritik mot Reinfeldt för att han "bara" skickade ett kondoleans brev och hade en presskonferens, sedan under SSUs ceremoni för demokrati, tolerans och så vidare så valde man att bjuda in alla förbund förutom SD. Inte för att jag är SD sympatisör, men alla fina ord sossarna sa om att möta denna terror med öppenhet och mer demokrati är som besudlade, jag känner avsmak för socialdemokraterna efter hur de betett sig efter terrordåden i Norge. Sorgligt eftersom jag en gång hade "känslor" för det partiet.

Anders sa...

Nog märks det att man är på ett moderatforum. Ni ondgör er över att
bl a SSU inte bjudit in SD´s representanter. Har inte sossarna
rätt att själva avgöra vilka som är välkomna. SD är utpräglat rasistiskt, och ska väl snarare frysas ut av övriga partier än tas emot med öppna armar.
Ni moderater är ibland hyckleriet
personifierat. Det där med själv-
kritik är tydligen inte högerns starkaste kort.

Tokmoderaten sa...

Anders,
Stort grattis! I konkurrens med de dummaste SD-kommentatorerna har just du vunnit titeln "Veckans mest korkade kommentator"!

Motivering: "För en gedigen insats när det kommer till att inte se vem som skriver vad, till exempel att vissa kommentarer på den här bloggen är skrivna av ledsna Sverigedemokrater. Anders förmåga att försöka kladda främlingfientlighet och intolerans på de ondsinta högerkrafterna denna morgon gör Anders till en värdig vinnare av Veckans mest korkade kommentator! Grattis!"

Anders sa...

Oj oj oj då, det är till att vara
känslig och morgonsur, hoppas du
sovit bra inatt. Tar gärna på mig veckans mest korkade....men för bövelen, tål du inte mer, när du själv relativt frekvent ägnar dig
åt generaliseringar och slag under bältet på sossarna,edamagr (helt ok för min del). Det finns moderater som är precis lika främlingsfientliga
som SD, det vet du med. Ursäkta att jag inte har din övergripande koll på vilka som skriver kommentarerna på DIN egen sida!!!
Du får äran att bli veckans mest
MAGSURA/KÄNSLIGA bloggägare.

Tokmoderaten sa...

Jomenvisstvardetså Anders. Sur, grinig och allt annat än morgonpigg efter en natt av dålig sömn. Men min nya titel fick mig på gott humör igen. Tack! ;-)

Anders sa...

Ingen orsak, piggnade själv till efter min nya titel.

Hans Odeberg sa...

"Håkan Juholt är som en snabbt smältande mjukglass i högsommarvärmen".

Jag ser Juholt mer som den elefantöl jag lämnade att skumpa på bussens hatthylla under en resa på östeuropeiska kullerstensgator. Fylld av en sprudlande glädje som sprutar åsikter åt alla håll så fort den öppnas. Samt en lömsk styrka som smyger sig på en när man minst anar.

Ser du inte varthän S-bloggarna syftar? De vill ha en glad, skämtsam statsminister som har synpunkter på allting. En Tokmoderat, alltså.

Anonym sa...

Det bör understrykas att bara för att man tycker att alla riksdagspartier ska få närvara på en ceremoni som sådan betyder det inte att man är en anhängare av SD. Som moderat står jag för demokrati, och denna uteslutning av människor är skamlig.

Maja sa...

Ngt jag lagt märke till då jag surfar runt på olika bloggar är att de mest censurerade, dvs slutna bloggarna innehas av de som säger sig vara demokratisn uppfinnare. Detta trots att man håller sig till bloggägarens kommentarsregler ex ;

"INGA ANONYMA KOMMENTARER!

Välkomna att kommentera , ge synpunkter eller argumentera på min blogg. Här är högt i tak och om jag hinner försöker jag besvara kommentarer som ställs direkt till mig.
Följande enkla regler gäller.
1. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.
2. Personangrepp eller kränkningar accepteras inte. Fråga hellre än påstå.
3. Rasistiska , antisemitiska , islamofoba, homofoba eller sexistiska kommentarer och länkar godkänns inte." slut cit.

Ang just DENNA blogg så följde jag reglerna men fick ändå inte in min kommentar/fråga?

Min fråga var hur man kan ha Mao å´Che på sin header och vad bloggskrivaren menade med "Dags att öka kampen mot de högerextrema krafterna"?

Hans Odeberg sa...

"Reinfeldt skulle kunna vara en glasspinne".

En bra idé. Som hämnd för att en obskyr högerbloggare photoshoppar in Juholt i Stalin-affischer skulle ju SSU kunna märka om några Nogger till "glassen Fredrik": Kall, hal och med en brun kärna.

Varpå moderaterna kan kontra med Storstruten Juholt: Denna fick vi nog av redan på 70-talet.

Johan sa...

Du har naturligtvis helt rätt i, att Reinfeldt är, den han är - med allt vad det innebär av för- och nackdelar.

Men... en överfryst isglass går faktiskt att servera på ett lite annat sätt.

Efter (det misslyckade) terrorattentatet i Stockholm, så framförde Reinfeldt endast, att attentatet var "oönskat och oacceptabelt". Det är ett närmast parodiskt understatement.

Skriver han sina tal själv? Isf dags att kalla in en kompetent talskrivare! I annat fall - dags att byta talskrivare..