2011/07/23

STENHOLM GÄSTBLOGGAR: "JAG SER EN RÖDBLÅ REGNBÅGE PÅ HIMLEN IKVÄLL"


"Aldrig trodde väl jag att jag skulle sitta och skriva på en moderatblogg. Att jag idag upplåts plats på själva Tokmoderatens blogg är ändå inte konstigt. Nej, det är alldeles naturligt egentligen och av samma orsak är han att återfinna min blogg idag.

Idag förenas vi båda om en övertygelse och våra bloggar blir till mötesplatser för min och Antonssons gemensamma syn på vårt samhälles uppbyggnad. De blir till vapen mot alla de krafter som vill angripa vår demokrati och det öppna samhälle som både jag och han ovillkorligen står upp för. Min blogg är idag Antonssons och hans är min.

Vi må strida i sakpolitik, om ideologiska skillnader med både ironi och hårda ord för att emellanåt gå våra duster i den politiska boxningsringen. Men det finns också tillfällen då vi måste plocka av oss handskarna,sätta oss vid sidan av ringen och förenas kring hot större än vad vi själva är gentemot varandra. De avskyvärda handlingarna i Norge och vad det hotet faktiskt innebär är ett sådant tillfälle inte minst.

84 döda ungdomar flöt i vattnet, låg på klippor och på strandbankarna på ön Utöya. Många skadades och även de som fysiskt klarade sig undan kommer bära med sig psykiska bördor livet ut. Det bestialiska övergreppet på dessa unga människor som var där i kraft av sitt politiska intresse är svårt att ta in. Ett sommarläger för unga socialdemokrater i Norge förvandlades till en avrättningsplats av krafter som drivs av samhällshat och högerextremism.

Idag finns inga partifärger, idag finns inga vinnare på det politiska planet, bara förlorare. Idag är det sorg i allas våra hjärtan och tårarna har fallit många gånger det senaste dygnet. Vi ska ta oss tid att sörja, visa solidaritet och låta tankarna gå till de allra värst drabbade.

I Sverige finns dessa krafter och i olika uttrycksformer. Vi har högerextrema organisationer med motbjudande åsikter, tokradikala vänsterkonstellationer och enskilda personer som agerar på den bruna och mörka sidan i det politiska landskapet. Vi har vänsterpartisten Simon Fors från Pajala som på Twitter basunerar ut sitt hat mot moderater, borgerliga ledarskribenter och oliktänkande. Vi har twittrande Sverigedemokrater som försöker befläcka andra utan skuld. Vi har ett främlingsfientligt parti i vår riksdag med rötter i en högerextrem organisation. I Sverige finns de mörka krafterna också.

Det som nu hänt i Norge går självfallet inte att förminskas eller jämföras med ovanstående. Men vi ska alla vara väl medvetna om att det handlar i grund och botten om samma unkna människosyn och tron på att vi människor har ett olikt värde. Det handlar om att man sätter sig över de politiska och samhälleliga grundstenarna som gör oss till det demokratiska och öppna land vi är. Det kommer vare sig jag eller Fredrik Antonsson kunna acceptera, den kampen kommer vi ta alla dagar i veckan.

Morgondagen kommer och med den ett uppdrag och ett fortsatt arbete som jag sida vid sida med Antonsson, partivänner, moderater och andra demokratiskt uppbyggda partier och dess medlemmar kommer stå upp för. Det handlar om vårt samhälle där vår syn inte är avhängd av vår politiska tillhörighet. Där vi röda, blåa eller gröna sätter försvaret för det demokratiskt öppna samhället allra, allra högst upp på dagordningen. Vi viker inte en tum!

Därför skriver Fredrik Antonsson på min blogg idag och jag på hans. Därför är den moderata bloggkollegan Thomas Böhlmark idag på Sveavägen 68 och deltar i manifesterandet där. Därför kramade jag gråtande människor på Stora torg i Halmstad idag. Därför skriver och handlar nu moderater, socialdemokrateter och många andra i gemensam sak. Vi tänker inte vika ner oss för högerextrema krafter som vill oss och vårt samhälle ont. Vi är samlade och vi är starka, demokratin och det öppna samhället kommer vi gemensamt försvara, var så säkra.

Stort tack till Fredrik Antonsson för gott samarbete och jag vet att vi i detta även fortsättningsvis kommer finna stort stöd hos varandra. Tack ni som läst och tagit er tid att en dag som denna läsa en Toksosses gästinlägg hos en Tokmoderat."

Sebastian Stenholm, bloggar på (S)ebastians tankar

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, AB1, AB2, AB3, Expr1, Expr2, Expr3
Bloggar: Moberg, Ardin, Bjereld, Graaf, Annarkia,

4 kommentarer:

Cornucopia? sa...

Gott så.

Wille sa...

Tack för att ni gjorde det här, det värmer att se och läsa.

Visionären sa...

Vilken utmärkt idé. Det är hedrande för er båda att göra på detta sätt.

Släng dig i väggen Simon Forss!

En storm varm och innerlig hälsning till vårt norska broderfolk. Jag tänker särskilt på alla dem som förlorat en son eller dotter i denna avskyvärda illgärning.

V

chefsingenjören sa...

En mycket bra gest som visar att för vissa saker så kan blockgränserna tas bort.