2008/02/13

EN NÅGOT VRIDEN VERKLIGHETSSYN HOS S

Mona Sahlin är en populist ut i fingerspetsarna, rent ut sagt skenhelig ! I dagens SvD anklagar hon i princip alliansen för att kärnvapnen trots 18 månaders alliansstyre ännu finns kvar på jorden.


"Sverige har spelat en viktig roll i nedrustningsarbetet under många årtionden. Detta ger ­Sverige trovärdighet och tyngd att använda. Nu har vi en större möjlighet än på länge att få ­gehör för nedrustningsarbetet – om vi tar den chansen.Den borgerliga regeringen har tyvärr hittills inte gripit möjligheten. Den har varit helt passiv." skriver världssamvetet från Nacka med sin politiska knähund Urban Ahlin vid sin sida. Man lever med en världsbild som är väsenskild från den världsbild som jag har... Inte för att jag gillar kärnvapen som sådana men jag tror faktiskt att OM den fria världen inte hade haft tillgång till dessa vapen när det Kalla Kriget var som kallast så hade med allra största sannolikhet redan ett tredje världskrig ha funnits med i historieböckerna. Att i dag arbeta för att kärnvapnen inte sprids till länder som Iran, och att de avlägsnas från Nordkorea är sunt och något regeringen arbetar för inom ramen för EU.


En värld utan kärnvapen är i allra högsta grad önskvärd men den positiva bild av världsläget som målas upp av sossarna rimmar inte så väl med den senaste tidens utveckling. Ryssland, här kommer jag tillbaka till detta land igen, visar allt större maktambitioner och en vilja att återigen ta upp kampen med USA på den världspolitiska scenen. Utvecklingen har alltså vänt, risken för att vi inom kort kommer se ett ännu kallare klimat i världspolitiken är uppenbar...


"Målet för oss är en värld fri från kärnvapen. Vägen dit går via kraftfulla kontrollmekanismer och outtröttligt arbete för nedrustning. Så länge något land har kärnvapen kommer andra också att vilja skaffa dem" skriver Mona. Återigen, gärna en värld utan kärnvapen. Men kommer socialdemokratin att hylla den dagen amerikanskt eller israeliskt stridsflyg bombar sönder Irans möjligheter att ta fram egna kärnvapen ? Nä, knappast. Att sedan såväl Israel som USA har egna sådana vapen ger inte Iran rätten att skaffa sig egna. Att staten Israel har kärnvapen är inte bra på något sätt, men kan man inte se orsaken ? Ett land som enligt grannarna bör utplånas känner av ett visst hot utifrån... Kan Mona lita på att Kim Jong-Il i sitt Nordkorea faktiskt avbrutit sitt kärnvapenprogram ? Några länder måste om vi skall bli av med kärnvapnen faktiskt ges rätten att agera "Värdspolis", och detta brukar Socialdemokratin gapa om när det än händer. Istället tror man naivt på allehanda byråkratiska och stelbenta organisationer som garanter för en nedrustning i världen. Hur skall SIPRI kunna stoppa Irans kärnvapenambitioner med sin forskning ?


"Sverige har spelat en viktig roll i nedrustningsarbetet under många årtionden. Detta ger ­Sverige trovärdighet och tyngd att använda. Nu har vi en större möjlighet än på länge att få ­gehör för nedrustningsarbetet – om vi tar den chansen.Den borgerliga regeringen har tyvärr hittills inte gripit möjligheten. Den har varit helt passiv." Sverige förde en framgångsrik politik inom detta område under Palme-eran. Någon som minns något bestående arbete för världsfreden som Ingvar Carlsson eller Göran Persson bidragit med ? Efter 18 månader kräver Mona att alliansen skall ha gjort ett arbete för världsfreden som inte någon Sosse sedan Palme mäktat med. Hon måste ha höga tankar om regeringen...
Nu har det varit mycket politik ett tag, lovar att publicera ett mer personligt inlägg i morgon... Tack för att Ni läser !

Inga kommentarer: