2008/02/02

POLIS, POLIS, POTATISMOS...

Rubriken är tagen från namnet på en gammal Beck-film med Gösta Ekman i rollen som Martin Beck. Min hemstad Sundbyberg figurerar också i filmen då två poliser äter potatismos vid S-grillen och Fontänen vid Sundbybergs Torg. Man ingriper mot en liten pojke och hans pappa för att pojken säger just "Polis, polis, potatismos!". Därigenom klarar sig en mördare undan när hans plan på Bromma inte möts av dessa poliser...

En lång inledning på ett tragiskt inlägg. Igår rånades Swedbank i Ockelbo. Det tog Gästrikepolisen cirka 50 minuter att komma på plats... Även i Tingsryd fick Swedbank påhälsning av objudna gäster med automatvapen. Här var man på plats efter en halvtimme. Att sedan polisen i grannlänet Blekinge inte kunde upprätta vägspärrar på pga att man inte hade rätt utbildning bidrar till insikten att det finns mycket kvar att göra för att få polisen i det här landet att återigen bli en myndighet folk i gemen litar på. För dessa små landsortskommuner där rånen oftast sker, av någon outgrundlig anledning ( ironi... ), borde man ropa på en kommunaliserad polis. Jag tycker att staten borde kunna ålägga polisen att ha enheter som kan rycka ut och nå alla tätorter med mer än 3000 innevånare inom 10 minuter. Någon kanske tycker detta verkar omöjligt i Norrland, men kolla då hur många orter däruppe som har mer än 3000 bofasta inom sin "stadsgräns".
Det är statens uppgift att stå som garant för skyddet av statens befolkning, både mot interna och externa hot. Med dagens polis och dagens försvar är Moder Sveas garantier värdelösa för folket. Skulden för detta kan inte läggas på den regering som knappt regerat i 18 månader, utan på den vettlösa politik som den socialdemokratiska regeringen fört så länge man varit beroende av stöd från kommunister och miljöpartister.

Inga kommentarer: