2008/02/08

BARNEN, VÅR FRAMTID ?

I såväl SVD som DN skrivs det om hur dåligt våra svenska barn mår. Cynikern i mig undrar hur det kan bli såhär egentligen ? I Sverige är det ett lagbrott att daska till ungen, vi har en hög levnadsstandard, vi är förskonade från krig och terrorism, vi har en socialtjänst som skall skydda de barn som far illa i sin egen hemmiljö och ändå mår barn så dåligt i vårt land ? Är det kommunikationen mellan föräldrar och barn som brister ? Har vi för lite tid för våra barn ? Att barn mår dåligt i Darfur eller Bagdad må vara en effekt av deras vardag, men är vardagen i Sverige så fruktansvärd ?

Dagligen stöter man på ungar som på något sätt har ett extremt behov av att synas, för att inte tala om av att höras. Någon som tycker det är njutbart när en klass med 14-åringar kliver på bussen eller tunnelbanan ? Nä, tänkte väl det... Grabbarna gapar hora åt tjejer som verkar tävla i vem som skall framstå som mest blåst. Ljudnivån är värre än en konsert med Iron Maiden. Respekten för omgivningen är icke-existerande. "Syns och hörs jag, så finns jag" tycks vara mottot.
Går man in i en matbutik när skolan har lunch möts man av horder med ungar som istället för skolmat köper Red Bull, godis och Wienerbröd för att njuta av. Dag efter dag, rast efter rast. Med det energiintaget är det inte underligt att de är speedade de små liven...
Var kan man finna orsaken till denna utveckling ? Är det bara vi svenska föräldrar som är uppenbart värdelösa eller finns det andra orsaker ? Vi gör nog vad vi kan, vi måste ju jobba och få ihop till räkningar och mat men de allra flesta av bryr oss faktiskt och försöker hjälpa barnen på rätt spår. Jag vill grovt förenklat lägga en del av skulden på ett antal dokusåpor som de senaste åren med sitt programformat gett ungarna bilden av att man måste synas, höras, plastikoperera sig eller förnedra sig offentligt och därigenom bli känd för att vara värd något i ungdomarnas värld.

Det mest tragiska exemplet är naturligtvis Big Brother, som gett hur många ungar som helst en helt snedvriden verklighetsuppfattning om hur man blir framgångsrik och populär. Man kan nämna flera "program" som Paradise Hotel m.fl som medskyldiga men just Big Brother bröt gränser som aldrig borde ha brutits. Man borde rent av låta Kanal 5 donera hälften av sina reklamintäkter till BRIS för att på något sätt kompensera all skit som är resultatet av deras dynga. Andra aktörer, likt kvällspressen, som dragit fördel av dessa program borde också skänka en tanke till de barn som nu vandrar omkring med en grov vanföreställning på hur livet bör vara. Ge barnen vuxna föredömen som inte har sex, super sig redlösa och kissar på varandra på bästa sändningstid. Och, ja jag vet att dokusåpan är närmast död men skadan är redan skedd, nu får vi alla ta hand om resultatet... Sedan finns det andra orsaker som kräver långt längre texter men det kan bli ett antal senare inlägg.

Inga kommentarer: