2008/02/15

FLER BEDÅRANDE BARN AV SIN TID


Denna gång handlar det om ungdomgänget i Rödeby utanför Karlskrona. Nu har man bestämt sig för att även ställa ungdomsgänget inför rätta... Det var på tiden !


Den utsatta familjen, inkluderat den mordåtalade pappan, levde uppenbarligen i ett helvete. Man kunde inte åka in till byn och handla utan att detta huligangäng på mopeder gjorde utfall mot familjen. Man fick soptunnor kastade på bilen, man prejades av dessa galningar skrikandes okvädningsord, man fick bilen nedsprejad... Kort sagt man var utsatt för terror, och denna terror hade pågått en längre tid. Inte undra på att pappan i familjen den ödesdigra natten var totalt ur balans och spårade ut på det sättet han gjorde. Därmed inte sagt att jag på något sätt stödjer den handling som innebar att en av ungdomarna sköts till döds och en annan skottskadades. Men man måste se orsaken bakom detta dåd: En närpolis som inte gör något åt en känd problembild, familjer som låter sina ungar i de yngre tonåren supa till, vara ute hela nätterna och driva en familj till ett psykiskt haveri, en icke fungerande insats av socialtjänsten... Möjligheterna att sätta stopp innan liv skördades fanns alltså långt tidigare om bara någon reagerat. Orsaken till terrorn mot familjen är också den avskyvärd: Sonen råkade vara lätt förståndshandikappad, och skulle enbart av det skälet förnedras enligt Rödebys egna Hells Angels på sina mopeder.

Jag anser att det fadern gjorde är att betrakta som nödvärn, även om han tog i alldeles för hårt. Hårdheten står att finna i den behandling som hans familj fått utstå. Skall han straffas bör han få ett lågt straff eller dömas till vård inom psykiatrin. Ungarna däremot, som faktiskt är "vuxna" nog att förstå vad man håller på med bör däremot straffas för det dom gjort. Inga försvarstal från föräldrar om att deras son i själva verket är en missförstådd ängel kan få mig att ändra på min uppfattning att man själva är skyldiga till allt elände som inträffade natten på gården utanför Rödeby.

Inga kommentarer: