2008/02/24

DEMOKRATIN BEHÖVER UNGDOMEN


På Moderaternas årsmöte i fredags kväll visade våra medlemmar och tillika framträdande MUF:are Alexandra Ivanov och Hannes Holmér att vi kan känna oss trygga i att det finns ett antal yngre förmågor att falla tillbaka på när vi andra börjar falla ifrån av en eller annan orsak. Ett antal ytterst välformulerade och genomtänkte motioner från just MUF satte fart på debatten under årsmötet. Tack för det ungdomar, även om vi hetsätare blev allt hungrigare och hungrigare.

Annars blir man ju mest orolig över den ytlighet som man i bland tycker sig i ungdomen av i dag. Många vet inte om vilken regering vi har, andra är helt likgiltiga inför vilka som styr och ointresset i sig är en fara för den demokrati vi alla värnar. Det viktiga i unga år är att hitta något som engagerar och hitta sina egna åsikter. Att försöka påverka sina barn tror jag inte ett dugg på, min mor försökte med mig. I hennes ögon kunde man ju inte vara något annat än sosse. Många olika aktiviteter i Unga Örnar skulle förstärka försöken till indoktrinering. Själv drog jag helt andra slutsatser och hittade hem... Jag blev moderat och min mor var inte överlycklig, för att uttrycka det milt.

Nu sitter jag här med fyra söner. Skall jag försöka på samma sätt ? Nej, defintivt inte. Att sporra dom till ett intresse för politiken är helt naturligt, men att försöka pådyvla killarna mina egna åsikter blir bara fel. Vill dom engagera sig i Fp, Kd, C, S, Mp eller V så får det självklart göra det. Alla måste ju få hitta sin egen väg, och inget säger väl att just min väg måste kännas rätt för 12-åriga Oscar. Däremot skulle jag bli lätt upprörd ifall de inte utvecklades till humanister, där respekten för alla oavsett bakgrund genomsyrade ideologin. Sålunda skulle jag bli tvungen att ta upp en diskussion om de började utveckla sympatier för något av de intoleranta och främlingsfientliga partierna. I intolerans ligger väl även att hylla dödsmisshandel av rikemansbarn som en uppenbart galen SSU:are gjorde på sin blogg i samband med misshandeln på Kungsholmen. Enskildas snedsteg kan inte läggas SSU till last, galningar finns överallt.

Medlemstalen sjunker i ungdomsförbunden, likgiltigheten breder ut sig. Vi som tycker politik är så fantastiskt kul, oavsett var vi har placerat vår ideologiska hållpunkt, måste jobba stenhårt för att sprida vår entusiasm. Att debattera med någon som inte delar ens synpunkter och lyckas få personen att börja tänka i andra banor är ju i många fall mycket mer stimulerande än att sitta och prata med en som tycker precis som du. Politiken genomsyrar ju allt som händer i vår vardag, Att vara likgiltig inför politik är faktiskt som att vara likgiltig inför livet som sådant.
Schyssta debatter med humor, roliga infall och mer spontanitet tror jag går hem hos de yngre. Att man blir mer likgiltig som ung efter att ha sett Östros och Borg snacka ekonomi i Agenda förstår faktiskt även jag...


Inga kommentarer: