2008/02/24

KOMMUNISMEN PÅ FRAMMARSCH ?


Cypern, denna vackra och tilltalande plats på jorden, har i ett demokratiskt val utsett en kommunist till ny president. Som alltid skall man respektera ett demokratiska valresultat, folkets vilja styr. Min hemstad Sundbyberg är väl bara ett ack så tragiskt undantag, men det är en helt annan fråga.


Att en kommunist går till val på att riva murar, i detta fall det stängsel som separerar grekcyprioter och turkcyprioter, är väl i det närmaste unikt. En sann och rättrådig kommunist, som exempelvis Lars Ohly eller Erich Honecker, brukar ju annars vilja bygga murar och stängel överallt de kommer åt...
Får nu se om den nya presidenten antar det kommunistiska beteendemönstret och förstatligar turistnäringen, låser in de oliktänkande och skapar en biståndspakt med en annan ö med en ny president ?
Tveksamt, men man måste ju få raljera litegrann, eller hur. Kommunisten på Cypern är ju beroende av andra, mer demokratiska aktörer för att hålla ihop styret. Förhoppningsvis kan de hålla demokratin om ryggen, och stävja en utveckling som går åt Venezuela-hållet.

På en vänsterblogg väntade man på tokhögerns reaktion, här kommer min iallafall... Demokratin är alltid värd att försvara vad folket än har valt! Har man valt en kommunist har man ju gjort det för att man tror på just den personens lämplighet.

Men att beskriva Venezuela som en välfungerande demokrati är en grov överdrift. President Chavez tar ju till allt mer desperata åtgärder för att få sitta kvar vid makten. Låt oss hoppas att Cyperns egen kommunist har sett de avskräckande exemplen i Chavez och Mugabe, jag tror faktiskt det...

3 kommentarer:

jakob sa...

Jag personligen är lite trött på denna enorma respekt som ofta uttrycks för "folkviljan". Bara man får 51 procent av rösterna i allmänna val verkar man ha rätt till vad som helst. Demokrati i all ära, men konstitutionen, som bör skydda individens naturliga friheter, ska inte kunna rubbas på med hjälp "pöbelvälde" (vilket är enda korrekta beskrivningen av en demokrati som endast stannar vid resultaten av allmänna val).

Hamas och vänsterns vurm för dessa är ett gott exempel på ovanstående. Man är icke demokratisk bara för att man är demokratiskt vald.

Pelle sa...

Just det. Lars Ohly är ju väldigt känd för att gilla murar överallt.
Kolla bara vad han anser om apartheidmuren som Israel har byggt....Eller vänta nu, det var kanske högerfolk som brukar försvara den...
Skönt med en högerkille som respekterar demokratiska val iallafall, det ska du ha cred för.
(Hoppas du står upp för de demokratiska valen i te.x Palestina också, även om jag antar att du, precis som jag, inte är särskilt förtjust i Hamas)

Fredrik Antonsson sa...

Ohly gillar inte muren Israel bygger, ok. Men han gillar inte Israel heller... Palestinierna valde Hamas, det var deras vilja. Jag är inte på något sätt positiv till det, men man måste förstå orsakerna också. Israel är medskyldig i allra högsta grad till den tragiska utvecklingen med tilltagande fundamentalism i Palestina. Israel borde uppträda mer humant, och ödmjukt. I min naiva tro vill jag då få för mig att själva grogrunden för terror och religiösa galenskaper minskar rejält...