2008/02/01

JAHA... NÄR KOMMER VÄNDNINGEN ?

Då var vi moderater nere under 20% enligt opinionsundersökningar och DN . Snart är vi nere i "Bosse Lundgren"-siffror om ingen hejdar detta...

Det sägs ju att man skall se på sådana här mätningar med en väl tilltagen skepsis, men nu är det bara för mycket för jag skall kunna ignorera siffrorna. Jag hoppas även att partiledningen och alliansen nu börjar köra en offensiv politik, där folk gång på gång uppmärksammas på vad som faktiskt hänt i Sverige. Från vår synvinkel då... inte från de som svartmålar och inte presenterar ett mikrogram av egen politik !

Men varför rasar vi då såhär mycket ? Visst måste ett parti förändras med tiden, och hitta nya lösningar på de problem man ställs inför. Där var de Nya Moderaterna svaret hösten 2007 för många människor. Men att svika i profilfrågor som försvaret till exempel innebär att många av de som hittade rätt innan de gamla moderaterna blev nya inte längre känner igen sig. Själv trodde jag aldrig för ett ögonblick att jag skulle få uppleva att en moderatledd regering behandlar säkerhets- och försvarspolitiken på ett sådant här klantigt och naivt sätt.

Vi moderater behöver behålla vår stomme, utan att för den skull inte attrahera de som ännu inte hittat rätt. Hur vi skall göra det ? Det trodde jag i min enfald att det fanns en strategi för...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Personligen tror jag att moderaterna var lagom förnyade/omgjorda ungefär vid valet.

Försvaret borde få ett tydligt och väl genomtänkt uppdrag varefter nödvändiga ekonomiska medel tilldelas, istället för att behandlas som någonting som pengar kan vridas ur och utan någon tanke på vad man faktiskt ska åstadkomma med försvaret. För närvarande har miljöpartiet den mest genomtänkta och förnuftiga försvarspolitiken i hela riksdagen; de är visserligen emot invasionsförsvaret, men de är samtidigt tydliga i att insatsförsvaret ska ha de pengar som behövs för att kunna fylla sin funktion. Sossarna och alliansen verkar just nu bara se försvaret som en simpel budgetpost, inte en investering...

Personligen efterlyser jag nog också att moderaterna ska lyfta fram "kärnfrågor" mer, inte bara prata på om arbetslinjen hela tiden (och möjligtvis driva den alltför långt). Nationens säkerhet, medborgarnas säkerhet (svenskt FBI?), medborgerliga rättigheter gentemot staten, meritokrati istället för nepotism i den offentliga förvaltningen, släppa fram privata alternativ/initiativ och så vidare.

Moderaterna gör ett bra jobb i stort med arbetslinjen, även om vissa saker kunde skötas snyggare, men det pratas inte så mycket om vad moderaterna står för... och det finns mer saker än arbete (och miljö/klimat) som spelar roll för människor.

För min egen del skulle jag t.ex. gärna se ett slopat fribelopp för studiemedlet (gärna kombinerad med borttagning av arbetsgivaravgift för heltidsstudenter för extraknäck och sommarjobb), privata alternativ till centrala studiestödsnämnden och minskad möjlighet till studielån för "kurser i kuriosa" samtidigt som 6-årsgränsen togs bort för långa studieprogram (åtminstone för lånedelen, jag tänker inte kräva några bidrag men jag skulle vilja ha större möjlighet att ta studielån - jag ska ju ändå betala tillbaka dem sedan och går en efterfrågad utbildning, så varför ska jag påtvingas en i mitt fall irrationell gräns vid maximalt 6 års studielån?).

dibbuk.se sa...

"Då var vi moderater nere under 20% enligt opinionsundersökningar och DN . Snart är vi nere i "Bosse Lundgren"-siffror om ingen hejdar detta..."

Dessa siffror är väl rentav sämre än Bo Lundgrens vid samma tidpunkt...

/Anders