2008/11/20

NORRMÄNNEN SVIKER "SÖTE BROR"...


Så blev det väl som man anat, vårt "broderfolk" sviker oss svenskar och vårt förnämliga stridsflygplan JAS 39 Gripen för att istället hålla fast vid sin tradition att köpa amerikanska plan. Eftersom norrmännen alltid lutat sig mot den amerikanska flygindustrin, även när vi svenskar har haft bättre plan att erbjuda ( J35 Draken vs Starfighter, JA37 vs F5 Freedom Fighter ) så är beslutet inte överraskande överhuvudtaget. Men som vanligt har vi svenskar en förmåga om att önskedrömma, handlar det inte om den eviga freden så handlar det om stora exportframgångar för ett förvisso mycket dugligt stridsflygplan...

Norge är med i NATO, på riktigt till skillnad mot oss svenskar som spelar upp någon fars-artad föreställning om att vi skulle vara neutrala och alliansfria. Hade vi redan nu stått upp för vår ideologiska hemvist, i den demokratiska västvärlden, så hade måhända norrmännen kunnat ha bestämt sig för JAS. Hyckleriet kostar ibland exportorder...

Tittar man krasst på framtida export av JAS-plan så kan möjligtvis Danmark ligga bättre till då man har goda erfarenheter av Draken. Andra aktuella intressenter är Schweiz, som vi nog kan glömma då man även här har en förkärlek för amerikanska plan och Indien som med största sannolikhet väljer ryskt. Om dessa profetior slår in så står vi där med ett bra flygplan som knappt någon vill köpa, annat än i små kvantiteter. För att få någon som helst ekonomi i projektet så måste det till storköpare som Norge, Indien eller Brasilien...

Som gammal kustartillerist var jag extremt skeptisk till att ta fram JAS, vi kunde ha köpt billigare plan från USA och fått pengar över till annat än ett pengaslukande flygvapen. Trots min skepsis är jag stolt över att lilla Sverige har förmågan, eller snarare hade, att bygga sådana fantastiska plan som Gripen, Viggen, Draken, Lansen och Tunnan... Synd bara att ingen annan upptäckte hur bra vi var.

För övrigt är det närmast parodiskt att läsa Tolgfors i dagens DN Debatt. "Vi är redo att försvara våra nordiska grannar"... Jaha, med vad? Och hur? Och när, efter något år av förberedelser? Sanningen är att näst efter Island, som saknar försvar, så är den svenska försvarsmakten av i dag det svarta fåret i Nordens säkerhetspolitik. Med ett fåtal bataljoner, med ett flygvapen som inte har råd att öva och en marin som ligger i hamn utan besättningar vill Tolgfors skydda våra grannar. Sanningen är den att Finland och de NATO-anslutna Baltstaterna idag är vår första försvarslinje, i ett försvar som saknar djup överhuvudtaget. Och som vanligt är feltajming ett signum för stackars Sten som samma dag får se sina förhoppningar om JAS-export grusas på samma sätt som de miljöinsatser vi gjorde för Georgiens armé kort innan den ryska invasionen.

4 kommentarer:

TheStoff sa...

I Schweiz är inget amerikanskt plan med i upphandlingen. Boeing drog sig ur med sin F-18E/F då de blivit hintade om att de ändå skulle vara chanslösa. Rafale och Eurofighter Typhoon konkurrerar där. Fransmännen har ju mutat till sig affär där tidigare med Mirage och Eurofighter har ju fördelen av att både tyskarna och österrikarna flyger den, så den är ju inte heller helt enkel den upphandlingen heller.
Saab borde dock dragit sig ur som Eurofighterkonsortiet gjorde i Norge då de insåg att upphandlingen var upplagd för F-35:an.

Wiseman sa...

Min bättre hälft tycker du ska hålla dig till varma känslor. Blir det heta blir hon arg :)

Joacim sa...

Nå inte är Gripen helt förbispelat än. Ialla fall inte om man får tro JANES.

"Why 2009 could be the year of the Gripen "
http://www.janes.com/news/defence/air/jdi/jdi081106_1_n.shtml

Sen finns det ju en del som inte är helt nöjda med JSF heller:

"$151m planes a 'disaster'"

http://www.brisbanetimes.com.au/news/national/151m-planes-a-disaster/2008/09/13/1221330618049.html

"The West Australian last week reported the F-35 was comprehensively beaten by the Russian Sukhois in a simulated computer test during war games in Hawaii last month."

Men norrmännen blir säkert nöjda med sina "billiga" plan får vi hoppas...

Bojan Brstina sa...

Heh.

Ett av problemen är att JAS inte har en bra beväpning. Man valde att inte göra planet i "open source" anda varför dess beväpning endast kan utgöras av AIM-120 och AIM-9 och därmed inte ens de nyare versionerna. Vidare är den egenutvecklade radarn ett "epic fail". Men det hade lätt dugit åt norrmännen vars behov egentligen inte är så omfattande.

USAs behov däremot blir tillfredsställt- Och det är ju det viktiga....eller?