2008/12/27

ATT VÄNDA ANDRA KINDEN TILL...


De flesta som jag umgås med i politiken är starka vänner av den Israeliska staten och den politik som förs i mellanösterns enda välfungerande demokrati. Själv är jag inte odelat positiv hur staten Israel nu beter sig mot ett redan förnedrat och misshandlat folk i Palestina.

När Israel föddes som nation 1948 utsattes det nya landet omedelbart för ett samordnat men illa utfört anfallskrig från samtliga sina arabiska grannar. Självklart så skyddade embryot till dagens effektiva israeliska försvarsmakt den nya staten med näbbar och klor, och lyckades framgångsrikt avvärja det första hotet mot landet. Hotbilden har levt vidare genom åren, och den israeliska befolkningen har gång efter annan med vapenmakt varit tvungna att skydda landet. I dag är hotbilden när det gäller ett regelrätt konventionellt krig med de angränsande länderna rätt liten, och det enbart på grund av att den israeliska försvarsmakten på alla sätt är överlägsen alla sina tänkbara motståndare. Nej, hotbilden mot staten Israel idag är snarare gerilla- eller terroristorganisationer som Hizbollah, Hamas och Jihad samt de iranska ayatollornas ambitioner att skaffa kärnvapen...

Under sina försvarskrig har Israel stadigt utökat sitt territorium, med Golanhöjderna, Västbanken, Gaza och Sinai under åren. På Golanhöjderna finns man kvar, på Västbanken så bosätter sig galna judiska bosättare som i sitt hat mot palestinier endast har sina jämlikar i de lika extrema Jihadisterna. Och i det Gaza som i dag terrorbombades av det israeliska flygvapnet så är det en misär, en isolering och en uppgivenhet som när de palestinier som närmast dagligen skickar sina lite större och mer dödsbringande hemmabyggda fyrverkeriraketer mot oskyldiga israeler. Sinai har återlämnats till Egypten, och idag lever Israel i en hyfsad harmoni med såväl Jordanien som Egypten...

De stackars palestinierna, som först plågats av att Jordanien lade beslag på den tilltänkta palestinska staten på Västbanken medan Egypten tog kontrollen över Gaza, lever idag under israelisk ockupation. Jag är inte så blind som många andra som tycker att palestinierna genom sitt agerande med PLO som terroristernas heliga moder, självmordsbombare och raketbeskjutning har sig själv att skylla. Ett folk som under årtionden förvägrats rätten att själva utforma sin egen stat och sina egna livsöden blir ett desperat folk, ett folk där det finns folk som spränger sig själva i luften för att ta med sig några av "ockupanterna" och som inte ser en tillstymmelse av ljus i en annars mörk tunnel...

När en demokratisk nation som Israel faktiskt är terrorbombar Hamas-fästen, när även oskyldiga civila slaktas i jakten på de som skjuter raketer är det som att rensa ogräs i rabatten hemma med motorsåg och eldkastare. Den israeliska militären har världens bästa specialförband, enheter som utan problem och med minimala förluster skulle kunna ta sig in i Gaza och hämta de som vägrar sluta raketer över "gränsen". Men nej, här tar man till storsläggan och skapar köbildning hos de redan uppgivna palestinierna vid de ställen där man kan anmäla sig för att dö martyrdöden i striden med ockupationsmakten. Israel skapar nya problem genom att inte vända andra kinden till...

Jag må vara naiv, men att Hamas vann valet i Gaza 2006 är enbart ett utslag av Israel under åratal låtit palestinierna förstå att det aldrig kommer bli två länder av Israel och Palestina som lever i ett jämbördigt och civiliserat förhållande med varandra. Uppgivenhet föder desperation, desperation leder till extremism och extremism leder till våld...

Ge Palestina ekonomiskt bistånd som är villkorat och omöjligt att förskingra, och som leder till att befolkningen åter börjar se framtiden an i i gråskalor i stället för det svartaste svarta. När folk får hopp, så kommer extremisterna få svårare att hitta sina företrädare och martyrer.

Att en demokratisk stat som Israel beter sig som de gjorde i dag i Gaza är utom allt förnuft, bortom vett och sans och står inte alls i proportion till det lidande som staten Israel lidit av de primitiva Qassam-raketerna. I dag borde Israel skämmas, skämmas för att man utnyttjar sin överlägsenhet på helt fel sätt och göder palestinernas hat något enormt...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, AB, AB2, AB3

8 kommentarer:

Jonas sa...

"I proportion", att de tusentals raketer Hamas skickar in i Israel gör att en halv miljon människor lever i skräck, visst raketerna har inte dödat lika många, men det är ren tur. Och detta är ingen fotbolls match 11 på er sida 11 på vår. Detta är krig! Helt rätt av Israel att bomba Hamas mål för att få stopp på ytterligare raket attacker. Israel har absolut inget att skämmas för!

DRAGONEN sa...

Jag tycker att det är helt rätt att attackera Hamas i Gaza. Operationen har planerats i månader och jag är säker på att de flesta av offren var Hamas.

Jag fördömer inte attacken utan ser det som ett mycket bra exempel på hur militanta islamister ska behandlas. Inget land gör detta så bra som Israel. Jag tycker att vi ska följa samma strategi.

Ingen kritiserar idag de bombdåd som utförs i Bagdad av muslimer mot muslimer där verkligen oskyldiga får sätta livet till. Kristna i Irak förföljs och mördas, kristna Kopter i Egypten är lika illa ute. Var finns vårt fördömande mot deras banemän?

Men när Israel gör det enda rätta, får de hela den idiotiska politik-eliten emot sig. Israel bör istället stödjas i sina försök att skydda sina medborgare i ett område som kryllar av fanatiska muslimer som inget annat vill än att förinta staten Israel.

Tokmoderaten sa...

Matte,

Om en halv miljon i israel lever i skräck så är det ändå en minoritet jämfört med att i princip hela den palestinska befolkningen är skräckslaget.

Allt är inte svart eller vitt, det krävs två för att bråka. Men jag anser att om Israel vill leva i fred med sina grannar måste man hitta nya vägar. Våldet har inte löst något ännu så länge...

Ulmerkotten sa...

Och hur ställer du dig som moderat till att 3-400 kronor av skattepengar går till palestinierna varje år? Även om nu, får vi hoppas, inga av svenska skattepengar går till vapen, har tydligen palestinierna råd att skaffa sådana på svenska skattebetalares bekostnad.

Tokmoderaten sa...

De får nog pengar till vapen från länder som Iran och Syrien. Om våra pengar kan lyfta några palestinier ur hopplöshetens träsk är det bara bra. Värre är att vi ger svenska skattekronor till vår arvfiende i öster...

alandalus sa...

Tack för en ärlig text även om det finns mycket jag inte håller med om.

En grundläggande fråga som man måste förstå när det gäller konflikten i mellanöstern är händelserna i samband med Israels grundande år 1948, som palestinierna kallar Al-Naqba. Jag vänder mig mot följande historiebeskrivning:

"När Israel föddes som nation 1948 utsattes det nya landet omedelbart för ett samordnat men illa utfört anfallskrig från samtliga sina arabiska grannar."

Att arabiska grannar undsatte palestinierna 1948 var en konsekvens av den noggrant planerade och massiva etniska rensning de utsattes för. 85% av palestinierna som bodde inom nuvarande Israel fördrevs från sina hem. Hälften fördrevs innan grannländerna ingrep. Både byar och städer drabbades. Läs t.ex. min text om Haifa som rensades innan en arabisk soldat satt sin fot i Palestina.

De palestinska flyktingarna finns idag utspridda i andra länder, men även inom Palestina. Majoriteten av befolkningen i Gaza är flyktingar som har sitt ursprung inuti Israel. Det är därför Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden.

Rekommenderar starkt boken "Den etniska rensningen av Palestina" skriven av en israelisk historiker som gör ett jättejobb i att gå igenom israeliska arkiv om händelserna.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185703117

Mattias sa...

Det finns ett annat sätt att närma sig frågan: GÅR DET att släcka våld med våld? Rent andligt, går det? Är det inte så att alla våra gärningar drabbar oss själva, i samma grad som motparten? Den som hedrar någon annan hedrar sig själv, den som skadar en annan skadar sig själv...
Oavsett vad man månne tycka... GÅR DET??

Winston sa...

Väl fungerande demokrati!
Nu tar du väl ändå i!!!

MVH/WINSTON Sr