2008/12/22

TÄNK OM DET VORE SÅ HÄR...


Tänk om det i det moderna Tyskland började formuleras en försonande beskrivning av det som skedde i Tyskland under perioden 1933 till 1945...? Tänk om historieböckerna i skolan helt plötsligt glömde bort att ta upp Förintelsen, och istället fokusera på det grandiosa byggandet av Autobahns och pampiga byggnader...? Tänk om man helt plötsligt flyttade fokus från förtryck till en framgångsrik kamp mot massarbetslöshet...

Tänk om man i dagens Italien skulle börja skriva om historien så att Mussolini framstod som nationens räddare, och Abbesiniens befriare...? Tänk om man slutade skriva om slakten på urbefolkning i Libyen för att istället hylla byggandet av Via Balbia, den moderna vägen genom det libyska obygderna...? Tänk om Mussolinis förmåga att få de italienska tågen att gå i tid ersatte kapitlen i historieböckerna om förföljelsen av de politiska meningsmotståndarna...?

Precis det som aldrig skulle accepteras hända av omvärlden i Tyskland eller Italien är just det som händer nu i dagens Ryssland. I Putins Ryssland har man nu börjat omvärdera Hitlers jämlike massmördare och Mussolinis antidemokratiska överman, sådant är det nya Ryssland.

Putins Ryssland är allt det som aldrig skulle accepteras av omvärlden, om det inte vore för att landet nu gjort sig oumbärligt för länderna i EU genom sin olja och sin gas. Ett land som skickar ut lönnmördare efter obekväma journalister, som skickar in säkerhetstjänsten på historiska forskningsinstitut och snor med sig allt kritiskt som man fått fram om den gamle röde despoten Stalin och som dessutom på sedvanligt sätt provocerar fram krig med små grannar är helt fel ute. Men EU blundar, omvärlden ser återigen de varningstecken som inte ens Stevie Wonder borde kunna undvika att lägga märke till och västvärlden promenerar rakt in i apokalypsen utan att verka förstå någonting...

Helt plötsligt framstår hela syftet med den ryska invasionen av Georgien i ett annat perspektiv... Putin ville självklart lägga beslag på den historiska staden Gori, staden där den pånyttfödde nationalhjälten Stalin slog upp sina mörka ögon och ansade sin buskiga mustasch för första gången 1878. Denna stad, där den ryska och den sovjetiska framgångens förfader framföddes vill det nya Rysslands Stalin ha för monumentbyggande.

Att det i dessa tider är främst vänsterpartister som är nöjda med regeringens försvarspolitik säger väl en hel del om hur fel vi i Sverige är ute.
"Fel tid, fel plats och fel utrustning..."

Själv ser jag med skräckblandad förtjusning framemot vårens inriktningsproposition, kommer vi att att vakna till och gå ur idet eller fortsätter vi önskedrömma?

Länkar: SvD, Wiseman, SvD 2

8 kommentarer:

Anonym sa...

Rolig att läsa på och uppmärksamma att svenskarnas ryssfobi ännu en gång gör sig påtågligt. Ännu en gång på ett pinsamt sätt tror sig vissa personer veta mer om rysk historia än ryska forskare själva. Ja här begås enkla, pinsamma misstag hit och dit, vissar faller i det mest vanliga misstaget som idag är redan standard misstag, Ja som att blanda ihop sovjet med ryssland, Detta gör så att jag inte kan förstå om detta är bara en smaklös parodi, eller en allvarlig brist på kunskap. Japp.

I vilket fall som helst har vi varit eller kommer vi att bli som alltid. Bara åskådare i en värld där de riktiga länder bestämmer hur Sveriges och dess befolkningen kommer att leva i framtiden. För att det har alltid varit den rollen Sverige har tagit och kommer att ta, att undersota sig till de makterna som dominerar, vare sig det handlar om det militära makterna Tyskland/Ryssland eller den ekonomiska makten USA /nato.
Tyvärr att gå in och försöka göra en bedömning om Ryslands historia är bara pinsamt, speciellt om det kommer från medborgare i detta lilla land, där folk lär sig historia från kalle anka journalistik, där man har tagit bort historia som en obligatorisk ämne som i andra länder och där sk informerade blogister tror sig veta bäst om allt genom att googla hit och dit..

Tokmoderaten sa...

Ingenting sägs i all text om att Putin nu försöker göra en massmördare till rumsren hjälte...

Ryssfobin finns för att kommunismen en gång skulle befria de arbetande massorna i väst, och för att Putin nu verkar längta tillbaka till den eran då Sovjet/Ryssland var fruktat av sina grannar.

Wiseman sa...

Jag tänkte också dra paralleller till Tyskland, men det känns som om jag gör det varje gång och mitt aktstycke blev så förbaskat långt ändå.

finik jobanyj sa...

jag fick intrycket att dina artiklar har ingenting med forskning att göra, utan de vittnar om att du saknar bevis på den gamla hätska sagan du fortfarande så blint tror på.
synd om dig. önskar dig en fröjdefull jul och skaffa dig ett liv, kom ihåg att dina förfäder var tappra karoliner.

Tokmoderaten sa...

Nej, mina inlägg har inget som helst med forskning att göra. Dock behöver man inte köra ner näsan i massa litteratur och forska för att se att Ryssland valt fel spår in i framtiden...

Wiseman sa...

Man kanske inte håller på med så mycket forskning om man har en blogg som grundar sig på att alla finnar är fascister?

Förmodligen är det nazister som avses (inte för att det blir mer sannolikt) men den sovjetiska kommunismen lämnar inget utrymme för nationalsocialism, eftersom detta ju skulle betyda att det fanns flera olika former av socialism, när det egentligen (enligt partiet) bara finns en - den rätta.

Tabby sa...

Jag baserar min åsikt att Ryssland är på väg åt ett dåligt håll på Lars Gyllenhaals bok "Ryssland och den Svenska nedrustningen". Man kan hävdar att Lars Gyllenhaal är Ryssofob eller inte vet vad han talar om men då har man fel, han älskar Ryssland men han oroas skarpt över dess negativa utveckling.

För den som önskar att förkovra sig i modern Rysk politik så rekommenderar jag den boken.

God Jul och Gott Nytt år.

Tokmoderaten sa...

En mycket bra bok som även bloggaren starkt kan rekommendera! Finns hos smb.nu...