2009/12/18

EN ONÖDIGT UTDRAGEN DÖDSKAMP


Har man som undertecknad slitit i vården i nästan halva sitt liv så har man ju sett liemannen komma och hämta hem den människa där ljuset av en eller annan anledning slocknar för alltid. Oftast har dödsprocessen varit rofylld, stillsam och värdig men ibland även kaosartad och vidrig. Den icke förutsägbara döden är alltid värre och mer smärtsam än den död där man hinner förbereda sig för det oundvikliga och där man i lugn och harmoni tar farväl.

Hur det är med SAAB:s hädangång kan man fråga sig, för man har hoppats och man har bett om mirakel, trots att det har handlat om en extremt svag "patient". Det är nästan som om en cancerpatient med en obotlig diagnos och spridda metastaser i hela kroppen går omkring och hoppas på att han eller hon en dag vaknar upp och helt frisk. Det finns ju oseriösa helbrägdagörare som går och lovar bot och bättring, i bilbranschen har dessa roller spelats upp av Koenigsegg och Spyker. Inte ens en sosse som Mona Sahlin kan bota SAAB genom att tala i tungor, hur gärna hon än vill tro det...

Denna dag när de kalla vindarna drar in över Sverige och ytterligare en stor arbetsplats dra den sista sucken i sin dödskamp så lider jag med såväl SAAB-arbetare som anställda på Ericsson i Gävle och andra industrier som fått ge upp kampen. I SAAB:s fall så handlar det inte om att man bygger en usel produkt, tvärtom. Det handlar om att man bygger något bra som alltför köper. Döden var oundviklig, men dödsprocessen alltför utdragen. Det var en kamp där slutet var förbestämt, men där man lurade de anställda att hoppas på ett mirakel, det har varit en plågosam process.

Sossarna lär börja spy galla över den regering man anser har gjort för litet för att hålla SAAB levande. Mona ville ju gå in med statliga pengar tills dess krisen blåst förbi och någon ville köpa SAAB. Nu var det ju inte direkt så att det var gräddan av bilbyggarbranschen som jagade SAAB, utan små obskyra entreprenörer som hade någon vacker illusion någonstans. Det handlar om en kris som i SAAB:s fall har varat i mer än 20 år, och som med statliga pengar hade fortsatt i minst 20 år till. SAAB med statlig hjälp hade tyvärr dränerat statskassan, frestat på välfärden och varit en löjlig uppföljning på debaclet med varvsindustrin.

Sossarna kommer att börja gnälla, det är liksom deras roll men se förbi svammlet. Den grönröda röran har ju ett parti som inombords jublar när bilindustrier får sina respiratorer avstängda, det Miljöparti som helst ser åsnor och hästar i rusningtrafikens köer. Det Mona säger är bara ett sätt att försöka få de mest naiva människorna, de som växte upp med barnprogrammet "Pojken med guldbyxorna", att tro att allt går att fixa med sosseriet vid rodret.

Visst finns det säkert saker som den här regeringen kunde ha gjort annorlunda eller rentav bättre, visst finns det saker som tidigare sosse-regeringar kunde ha hanterat annorlunda för att lyfta SAAB. Men SAAB:s kris är SAAB:s kris, och GM:s kris...

Det enda vi kan göra nu är att sörja med och framöver stötta, ty efter regn kommer solsken - till och med i Trollhättan.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, Expr1, Expr2

6 kommentarer:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

Så kom då det fruktansvärda beslutet om att GM lägger ned SAAB.

Mina tankar går i första hand till de anställda och deras barn.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att de åtminstone inte har barn inom barnomsorgen eftersom när man blir arbetslös så KASTAS ens barn ut från barnomsorgen och hänvisas till utanförskapet och den sociala exkluderingen.

Vi vet av erfarenhet att nyliberal politik när man talar om att "hjälpa människor" innebär EN KÖLAPP hos SOCIALTJÄNSTEN.

Så med nedläggningen av SAAB så kommer vi med Barack Obamas inlånade ord få köer till socialtjänsten som ringlar sig långa bortom kyrkor och skolor, köer till socialtjänsten som vi aldrig någonsin tidigare skådat i svensk historia.

Det säger sig självt att när arbetslösheten redan idag i Trollhättan är 12% enligt dagsfärsk statistik och att det heller inte finns några jobb att få i hela region Västsverige för de som blir arbetslösa när SAAB nu läggs ned. Det är därför jag kan säga som jag gör, att det blir SOCIALTJÄNSTEN som helt ensam kommer att få ta hela ansvaret för denna nya arbetslösa grupp.

Som det nu ser ut så finns det heller ingen arbetsmarknad för dem i hela Sverige, inte nu och inte under överskådlig framtid.

Vi kommer säkert att få se personliga tragedier utspelas direkt i medierna till följd av nedläggningen av SAAB. Dvs många som kommer att vända sig till medierna när de upptäcker att Arbetsförmedlingen inte kan hjälpa dem trots att Regeringen har lovat att Arbetsförmedlingen finns där för att hjälpa dem.

Det blir säkert både ekonomiska tragedier när folk märker att jobb får de inte, hjälp av Arbetsförmedling eller Socialtjänst får de inte, och då återstår bara det som heter Personlig konkurs. I värsta fall så kommer vi också se massiv psykisk ohälsa och självmord när folk upptäcker att "mattan rycks undan" under deras fötter och beskedet från samhället är som vanligt "You Are on your own".

Ännu värre är det för de som nu kommer direkt ut från det specialprogram med inriktning på att bygga bilar som finns just i Trollhättan. De går rakt ut i en situation där de inte kan få jobb, och som nyutexaminerade har de inget studerandevillkor, utan de tvingas till Socialtjänsten eller att begå självmord eftersom de dessutom blir sittande med en studieskuld som de lurats in i av staten, och som de nu inte ens kan börja betala tillbaka därför att det inte längre finns någon arbetsmarknad för dem, och eftersom de hamnar i försäkringslöst tillstånd så återstår bara att fly landet innan CSN hinner skicka ut sina krav på återbetalning. De får gömma sig i Latinamerika som inte lämnar ut till Sverige och som dessutom inte har någon folkbokföring så ingen vet var de finns.

Trollhättans kommun kommer att gå i graven, det blir en sovstad, dvs ett nytt Rinkeby eller ett nytt Fittja med 100% arbetslöshet och 100% socialbidragsberoende.

Tokmoderaten sa...

Jag som trodde att jag var överste-pessimist?
Nädå, domedagen är nära och en asteroid kommer att slå ner i Trollhättan om Mikaels extrema negativism skall vara sanningen...

gunnar-mobimation sa...

Det var Marknadsföringen som saknades !

SAAB skulle sålt ENORMT bra om marknadsföringen kunnat förmedlat känslan av hur det är att sätta sig i en ny SAAB Cabriolet.
Men, detta har man inte klarat av att kunna fömedla på distans.
Samtidigt hade man kunnat få fram realistiska finanspaket som gör ett SAAB-köp relalistiskt för Gemene Man.
Och detta kunde ha resulterat i Enormt intresse.

gunnar-mobimation sa...

Det utstrålas en enorm pessimism här.
Det finns enorma möjligheter att nu fokusera på vad som kan vara lönsamt. Det grymma i sammanhanget var att SAAB faktiskt tillverkade (och hade under utveckling) mkt bra bilar !
Att verksamheten trots detta inte klarat sig beror bland annat på konjunkturen,
att folk inte köper bilar. Det är som med andra företag; man har inte tagit höjd för möjligheten att det skulle bli ett sådant läge. Slimmad plan innehär att man satsar på en utveckling som sedan inte visar sig hålla. Och detta raserar hela företaget. Ingen Plan B fanns.
Ofta är det faktiskt Chief Financial Officer i ett företag som bör få bära hundhuvudet. Att denne inte har befogenhet att få säga stopp, eller än värre; om denna saknar förstånd till det.

Erik Lönroth sa...

Det var tydligen inga problem att stödja bankerna, men att rädda saab var tydligen omöjligt.

Somliga påstår att bankerna är "speciella" och därför skall räddas till varje pris. Det är väl knappast någon marknadsekonomi, utan snarare en planekonomi. Vi har en kommunistisk regering som leds av en analfabet, en idiot, en överstepräst och en näringsminister som aldrig jobbat.

Bra jobbat Falliansen!

Adrian sa...

Glöm inte hur det gick förra gången sosseriet satt vid makten.
GM lät regeringar tävla om stimulanspaket för att se vilken fabrik som skulle tillverka en ny SAAB modell.

Jag kör till jobbet på Norrortsleden, den skulle ha varit motorväg men Patron Persson tog 200 miljoner från det och andra vägbyggen för att ge Trollhättan ett stimulanspaket.
Så Tack du stora Socialdemokrati för att ni är så duktiga på att se in i framtiden.

Men visst Sossarna har ju rätt på en punkt, eftersom skatterna är så höga måste regeringen satsa i vissa industrier för att dom ska kunn leva vidare :(