2009/12/05

"OPINIONS-ONANISTERNA"

Det går upp, det går ner - det går runt en liten stund...

"Arbetsbeskrivning för den politiska bloggaren:
- Vad som än händer, kommentera händelser och nyheter så att det framstår som om ditt parti är felfritt.
- Kommentera opinionsundersökningar som publiceras på ett sådant sätt att de verkar påvisa framgångar för ditt parti oavsett vad siffrorna visar.
- Kritisera aldrig din egen ledare, ledning eller andra höga företrädare för ditt parti.
- Var så torftig i dina inlägg att bara den mest inbitne politiska nörden återkommer, vanligt folk vinns inte på bloggosfären."

Jag ser mig själv som en politisk bloggare, men jag skiter fullständigt i ovanstående riktlinjer. När jag har något att kritisera mina egna för så gör jag det, när jag har någon orsak att kasta latrin över motståndarsidan så gör jag det och när jag som idag är tvungen att kommentera en opinionsundersökning så kommer jag inte göra något mer än att bara ställa siffrorna man ser mot varandra utifrån mina tankar och funderingar...

Häromdagen kom det en undersökning från Demoskop som visade att Moderaterna rasade med 4%, vilket jag självklart tyckte vad tragiskt men när de flesta samtidigt försvann till våra alliansvänner så kunde jag köpa det. Sosseriets politiska cykloper började jubla över ett försprång på 6% och drog snabbt sina slutsatser att alla fina ord och röda floskler som strömmat ut från deras 'jobbkongress' i Älvsjö tillsammans med Thomas Östros skönsång hade fått väljarna att söka sig hem igen. Hux-flux fanns inte den undersökning som dagen innan påvisade att väljarna tappade i förtroende för samma parti i varenda viktig politisk sakfråga...

I dag kommer SKOP med sin undersökning och som vanligt är resultatet ett helt annat. Visst, moderaterna "rasar" men bara med 0.9% och Miljöpartiet går som vanligt framåt. Men det är ju så att det som i Demoskop handlar om ett 6%-igt övertag för de grönröda i SKOP är ett övertag för Alliansen med 0.3% - ett gigantiskt övertag som naturligtvis ger oss vind i seglen... Hmpfff!?

Det är ju nästan så att vi politiska bloggare sitter å onanerar framför såväl gammelmedia som datorskärmar närhelst en ny opinionsundersökning ploppar upp och visar än det ena, än det andra. Hursomhelst kan man med ett blogginlägg göra en seger av vilka förlustsiffror som helst, och man kan få en stärkt motståndare att framstå som en riktig "loser". Just sosse-bloggarna är specialister på detta, att varje gång det går bra jubla som besatta galningar medan de hittar på de mest häpnadsväckande bortförklaringarna som finns när det blåser motvind. De är duktiga på att manipulera, det är dom. Läs dagens bloggflöde, och dra dina slutsatser själv och jag är säker på att du förstår.

Det finns ju egentligen bara en undersökning där alla siffror pekar klart och tydligt åt samma håll, och där siffrorna egentligen inte borde gå att blunda för - och det handlar om väljarnas förtroende för Mona Sahlin. Att Mona Sahlin inte har mer förtroende i väljarkåren än Lasse Ohly är ingenting som sosse-blogggare som Peter Andersson, Krassman eller Kalle Anka bryr sig om att kommentera - det finns liksom inga bortföklaringar eller ursäkter att ta till. Jag vet hur bekymrad jag skulle vara om vi när vi går in i valåret hade haft en moderat statsministerkandidat med noll och inget förtroende. Jag berättar gärna om min oro, om mina funderingar. Skönmåleri av egna oförmågor och självbedrägeri, - ja det kan sossarna fortsätta ha som sitt signum...

6 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Kamrat Antonsson

Sitter du och stönar framför datorn nu?

:D

Johan

Krassman sa...

@Kamrat Antonsson
Din avundsjuka på oss S-bloggare lyser igenom likt en 500 w strålkastare bakom ett psalmblad kamrat.

De två avhandlade undersökningarna i ditt inlägg handlar om väljaropinionen mellan de politiska partierna, inte om förtroendet för respektive partiledare. Du väljer att skriva om förtroendet för partiledarna istället för att ge dina uppmärksamhet till de verkliga frågeställningarna i de två undersökningarna du berör.

Men det är väl klart, och kolla nu S-bloggar greppet som kommer, att du väljer att göra det. Reinfeldts förtroende kan enligt undersökningarna välta en Jak på 650 meter, och ändå så brottas den Moderata alliansen med ett mycket osäkert opinionsläge. Varför röstar inte alla som de har förtroende för Reinfeldt tror du Antonsson? Kan det ha med det faktum att göra att det är skillnad på mätningar och mätningar?

Du väljer att fokusera på förtroendet för partiledarna, jag väljer att fokusera på förtroendet för partierna. Tyckte nämligen att det var det mätningarna avhandlade men jag kan ju ha fel, jag är ju expert på häpnadsväckande bortförklaringarna. Eller vänta här nu, det kanske är du som är det, kamrat Antonsson.

Känner dessutom inte till arbetsbeskrivningen som du nämner, de måste vara hämtade från Schlingmanns "lilla blå blogghandbok" som skickats ut efter det att kritik riktats intern inom Moderaterna mot vissa bloggare som inte håller sig på mattan.

Tokmoderaten sa...

Johan - Jo det stämmer, men det beror på att jag har Charlize Theron som wallpaper...

Krassman - Svårt att inte vara avundsjuk på ett gäng som belägrar topp-50 på Knuff, det är det faktiskt. Och för övrigt så tror jag att ju närmare valdeagen vi kommer, ju mer kommer förtroendet för ledaren spela in...

Mattias Lönnqvist sa...

"[...] som strömmat ut från deras jobbkongress i Älvsjö [...]"

Från sossarnas bidragskongress menar du väl? För det var ju det de ägnade mest energi åt; att diskutera bidrag. Så mycket jobbskapande politik var det inte direkt.

För övrigt börjar jag lessna på opinionsundersökningar. Det är sådan extrem skillnad på dem att de börjar bli svåra att ta på allvar.

Tokmoderaten sa...

Snabbt åtgärdat. Och tack för allt förresten...

Niklas Starow sa...

Som statistiknörd är det fruktansvärt att se alla dessa opinionsundersökningar i blaskorna dag ut och dag in.

Jag avskyr också regleringar, men man tycker att en opinionsundersökning borde ha ett statistiskt säkerställt antal för att få publiceras som en sådan.

Allt under 6000 säkra svar lämnar för mycket åt slumpen, det motsvarar ca 0,1% av den röstberättigade befolkningen.
Något som också borde sättas till är ett minimum av 35% där de tillfrågade äger ett mobilabbonnemang.

Detta eliminerar många av de osäkra variabler med folk som inte är hemma och folk som inte äger en fast telefonlina

En rekommendation till branchen skulle göra att antalet opinionsundersökningar kan minskas eftersom det är en för stor kostnad för att göras var och varannan vecka.