2009/12/12

HANDELSRESANDE I VÅLD OCH UPPLOPP


Det var länge sedan Salems innevånare såg fram mot just den här helgen i december, väldigt länge sedan. År efter år har den annars hyfsat lugna kommunen i ett annars stökigt polisdistrikt förvandlats från en villaidyll till ett slagfält, en tummelplats mellan olika extremistgrupper som helst av allt vi slå på varandra mitt i den idyllen som man just denna dag inte kan se hur mycket man än anstränger sig.

Jag har levt i Rönninge, i Salems kommun under en stor del av min uppväxt och ser hur min gamla hemort lider alla helvetets kval under denna helg. Det är ju bara att läsa kommunalrådet Kalderéns förtvivlade inlägg på Newsmill så ser man vanmakten i vitögat - och allt detta för att en ung kille som hade en extrem politisk åsikt råkades slåss ihjäl av en ungdom med en annan kulör på sin hy vid Storskogsvägens busshållplats år 2000. Nu vill de som tycker sig ha samma politiska "tro" som den mördade hedra denna år efter år med ett fackeltåg, och därhelst nazister eller fascister samlas så samlas också de som inget hellre vill än att spöa upp dessa. Jag föraktar båda grupperingarna, men kan konstatera att det är vänsterextremisterna som förstör Salem och som på alla sätt försöker komma åt ett fackeltåg som bortsett från den politiska agendan framstår som korrekt och känslosamt... Men sanningen är den att man från fackelvandrarna vill visa att man finns där, att man ändå är hyfsat många som vandrat vilse i någon sorts politisk dimma.

Men kan det finnas hopp detta år, hopp om ett något lugnare Salem? Om jag får gissa så tror jag faktiskt det, och det kan vi tacka klimatmötet i Köpenhamn för. Den danska polisen tror på en lugn och festlig demonstration, ungefär samma vanföreställningar hade den svenska polisen innan EU-toppmötet i Göteborg anno 2001.

Jag tror alltså på det sedvanliga kaoset, en orgie i konsten att förstöra och det våld som numera är ständigt förekommande närhelst världsledarna träffas för att försöka diskutera en fråga. Samma människor som brukar resa till Salem år efter år för att förstöra den fridfulla kommunen och jaga fascister är samma människor som denna helg kommer slå sönder delar av centrala Köpenhamn. De "autonoma", anti-fascister och annat patrask dras ju till sådana här möten som flugor dras till en sockerbit. Just därför tror jag, och hoppas innerligt, att det blir en lugnare kväll i Salem än det brukar vara när fackeltåget ringlar sig upp på Salems höjder från dalgången där Rönninge station ligger.

Men nästa år, när inget klimatmöte finns att resa till för yrkespatrask och samhällsförstörare - ja, då har vi samma problembild i Salem igen. Och Lennart Kalderén kan bara be att hans kommun överlever den dagen också...

Länkar: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, AB, Expr

4 kommentarer:

Unknown sa...

Det säger ju en del om just hur tokig du som moderat är när du väljer att framhålla nazisterna framför de som demonstrerar emot dem.

Vellinge nästa eller?

Tokmoderaten sa...

Du läser mitt inlägg som satan läser bibeln. Båda grupperingarna är starkt antidemokratiska, men den ena gruppen promenerar lugnt uppför backen med sina facklor medan de andra är ute efter att slå sönder ett samhälle och spöa upp sina meningsmotståndare.

Den dagen AFA och de Autonoma markerar sin avsky mot nazismen med fredliga medel, med respekt för de demonstrationstillstånd man fått - ja, då har de mina sympatier i sin avsky mot mörkrets makter. Problemet är bara att det aldrig stannar vid det...

Och läser du mina inlägg om Vellinge så tror jag nog att du skulle kunna behöva be om ursäkt för ditt hätska utfall.

Martin sa...

Hur långt straff fick mördaren som skar halsen av 17åriga Daniel Wretström när han låg försvarslös förresten? Han är ute nu va?
Jo, just ja, han fick betala 1800 kr i skadestånd också, måste ha känts rejält.

chefsingenjören sa...

Kan inte annat än hålla med ditt inlägg. Nassarna är puckon med mycket liten intelligens (som nasse sa).

Men om omvärlden bara kunde låta dom marchera i fred så skulle regnet förr eller senare få dom att sluta.

Nu gör anti-fascit puckona i form av AFA skadan bara värre.

Tyvärr är det nogh så att nassarna och AFA behöver varandra. Inget Yong, utan ett Yang.