2009/12/04

LIVET ÄR EN GRÅSKALA

Thomas läser "Totte Bakar" på sitt tjänsterum.
"Då Totte skall baka behövs det mycket saker – ägg, socker, mjöl, smör, visp, bytta och en pall att stå på ..."

Igår kväll klang å jubel över Brynäs 6-0 seger och den på alla sätt seriösa och väl underbyggda undersökningen om hur de olika partiernas förtroendekapital i olika frågor devalveras och revalveras. Tydligt är att det just nu är sosseriets politik som devalveras i samma form som Nordkorea... Den här dagen är väl ändå inte riktigt lika ljus som gårdagen för oss som grottar ner oss i opinionsundersökningar - på Demoskop tappar "vi" moderater 4%.

Men är det så hemskt att vi tappar 4% i en opinionsundersökning när så många andra visar ett annat resultat? Och de mest indoktrinerade sossarna (läs bloggaren Peter Andersson) glömmer bort alla sina tidigare inlägg om hur vi, elaka moderater, kannibaliserar och äter upp våra Alliansbröder och -systrar. Nu lämnar vi tillbaka lite väljare till de som behöver dom betydligt mer än vad vi gör just nu. Så visar vi moderater inte med all tänkbar tydlighet att vi är snälla, omtänksamma och fantastiskt goda vänner innerst inne?

Men sosse-cyklopen och mästerbloggaren Peter sitter och drar sina slutsatser som vanligt. När det går upp för sosseriet så blir det spaltmeter efter spaltmeter, och när det går ner så får han skrivkramp eller hittar någon långsökt bortförklaring. Om det är så att den gode Peter tror att han genom att vara extremt enögd framstår som mer seriös, så låt gå... Och visst, det rödgröna gänget drar ifrån litegrann - men det är ju ändå så att den klart största delen av de där 4% som det påstås att Moderaterna tappar går till FP, C och KD, men det håller Peter Andersson tyst om.

Visst stör det mig litegrann att vi moderater tappar i opinionsundersökningar när detta händer, men som den alliansvurmare jag är så är det faktiskt vad våra fyra partier gemensmat presterar på valdagen som är det viktiga, och det visar sig att fyra påfåglar är fler än tre gödgrisar... Det är Alliansen mot de Grönröda under ledning av Maria Wetterstrand som det gäller. Det är ju så att Miljöpartiet trots att man har cirka 30% av sosseriets väljare med sig har den klarast lysande stjärnan på den sidan blockgränsen. Maria Wetterstrand ses av de allra flesta, till och med av många sossar som en långt bättre statsministerkandidat än Mona Sahlin.

Dagens opinionsundersökning är en av många vi lär få läsa innan slaget når sitt klimax om knappt 10 månader. Det kommer ändra sig, det kommer bli spännande och antingen kommer jag sitta dagen efter valet och hulkandes skriva ett blogginlägg om varför man borde ha skickat Maria Wetterstrand till någon avlägsen del av världen som generalkonsul i god tid innan valet. Eller så är det Peter Andersson, som med största sannolikhet gått i Marita Ulvskogs retorikskola, som kommer att sita och banka ner tangenterna på sin dator så att den text som formuleras kommer ha innebörden att sossarna faktiskt inte förlorade valet den här gången heller...

Opinionsundersökningar kommer och går, vad mer kan man göra än att ögan igenom siffrorna och börja längta efter nästa? Och dagen till ära så trycker den bitske Östros på SvD Brännpunkt upp en undersökning som berättar att 91% av svenskarna tycker att det är fel att pensionärer betalar högre skatt än löntagarna. Det tycker ju till och med jag, men jag ser det lite längre än Östros trots att jag är ekonomiskt förståndshandikappad. Jag fattar att skillnaden beror på att man stimulerar fram arbete med en riktad skattesänkning till de som arbetar, och att man med deras skatter har råd att se till att även pensionärerna får det bättre.

Förresten, 91%...? Är det inte ungefär så många som tycker att Anders Borg är en bättre finansminister än vad Östros skulle bli? Jo, jag tror nog att det ligger nära sanningen...

2 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Fast pensionärer betalar inte högre skatt än andra. De har faktiskt lägre skatt än övriga på både arbetsinkomster och bidragsinkomster.

Däremot är det lägre skatt på arbetsinkomster än på inkomster från transfereringssystemen. Men det är faktiskt en helt annan sak.

Tokmoderaten sa...

JAG SKREV JU ATT JAG VAR EKONOMISKT FÖRSTÅNDSHANDIKAPPAD!