2010/05/15

DE GALNA OCH DE HYCKLANDE - HELGKRÖNIKA


Vem är jag att döma? Vem är jag att ifrågasätta andra medmänniskor som aspirerar på makt? Kan jag med högburet huvud ta hedern av de så kallade politiker av olika kaliber som de senaste dagarna har gjort allt i sin makt för att skicka ner det lilla förtroendekapital väljarna har kvar i avloppet...? Vem är jag att sabla ner andra när mitt samvete är långt ifrån rent?

Politikern behöver inte vara så ren att man kan käka på en folkvalds kropp såsom man kan använda en geishas dito i Japan, alls icke. Men politikern bör iallafall försöka leva upp till sitt partis värderingar, inte säga en sak för att sedan göra en annan. Det kan vara nog så svårt och att jag numera är en enmans-tankesmedja i bloggosfären där mina divergerande personligheter slåss om att nå ut med sina budskap har ju sin förklaring i att just det passar bäst för både partiet och mig själv att inte vara förtroendevald.

Det finns andra som inte sett sig själv i spegeln för att se att man kanske inte skall vara den där kandidaten, den där som folket väljer som sin representant i de politiska församlingarna. Förtroendevald, bara titeln säger ju egentligen allt - den dagen förtroendet är som bortblåst så slås ju benen undan för att vara vald. De senaste dagarna har två fall bubblat upp, två personer som man av mediauppgifterna att döma borde lyfta bort från valsedlar och fullmäktigesalar.

Lördagens snackis i det politiska samtalet är en uppenbart insnöad, antisemitisk "centerpartist" som skyller all världens katastrofer på judarna, en haverist av sällan skådat slag. När nu mina alliansvänner och allianssystrar gör allt i sin makt för att skademinimera de minst sagt bisarra uttalandena så kan ju "hjonet" ändå känna sig trygg i att det finns några små extremistgrupper med ordet "National" som prefix som lär välkomna honom med öppna armar.

Min bloggkollega och alliansbroder Per Ankersjö gör vad han skall, han markerar sin avsky och lovar att ta tag i problemet. Personen i fråga skall bort från den fyrklöverprydda valsedeln och det fort - andemeningen går inte att ta miste på. Frågan är om inte en plats på sluten psykiatrisk vårdinrättning skulle vara en mer passande plats för just den här personen istället för en valsedel...?

Den andra personen, den rikskända politiska kidnappar-wanna-be:n Abdo Goriya är inte centerpartist - han är "socialdemokrat". Om den antisemitiska "centerpartisten" bara tassar i utkanten av de politiska samtalen så är "sossen" Abdo Goriya en stjärna i SAP i huvudstaden. Brottet som Goriya har häktats för, på sannolika skäl, är ju ett allvarligare brott än att låta munnen fara omkring om judarnas skuld till allt ont i världen. Goriya har häktats för stämpling till människorov, inte något som Brasse plockade fram ur Lattjo-Lajban-lådan direkt.

Det finns uppenbarligen rätt så mycket kött på benen när det gäller Abdo Goriyas delaktighet i det brottet som redan lett till att UD sparkat ut en syrisk diplomat utan några som helst reaktioner från Syrien. Telefonavlyssning har visat att Abdo Goriyas plats som ledamot i jämställdhetsutskottet var en plats där han var malplacerad som få. När diplomaten skrävlar om att han misshandlat sin bångstyriga dotter konstaterar ledamoten i jämställdhetsutskottet att det är "för jävligt att man inte kan uppfostra sina barn som man vill". När till och med försvarsadvokaten erkänner att det finns besvärande bevis så vet man ju att det borde ligga till just så...

Alldeles oavsett vilket parti de här två idioterna må representera så är det väl inte något som får väljarna att inbilla sig att centerpartister klandrar alla katastrofer inklusive Öresundsbron på judarnas osynliga maktstrukturer eller att alla sossar är inbegripna i att planera kidnappningar. Det är två galningar som för en stund tvingar två partier att krishantera media man inte vill ha. Men det finns en skillnad, en skillnad jag stör mig på - en flathet som äcklar mig.

Medan Centerns Per Ankersjö tog sin hand ifrån antisemiten innan ens någon nyhetsläsare hade hunnit till sista punkten i nyhetsartikeln så leker socialdemokraterna struts-leken. Den lokala partipolitrucken Tomas Rudin har gjort allt i sin makt för att skönmåla Abdo Goriya. Vad sägs om följande citat, vad säger de egentligen?

"- Abdo Goriya är väldigt klok och omdömesgill. Han har samtidigt väldigt stora nätverk, inte minst till människor med utländsk bakgrund. Just nu är det väldigt frustrerande att inte se hela bilden."
"- Jag kan inte bedöma hur allvarligt det här är. Men vi ville vara på plats för att höra vad han anklagas för."
"- Jag känner honom som en mycket trovärdig och duktig person. Han åtnjuter mycket stort förtroende från vår sida."

Och som en härlig slutkläm konstaterar Rudin att det finns en förklaring till varför Goriya misstänks, häktats och där till och en försvarsadvokat som ser besvärande bevis:
"- Den förklaringen är helt rimlig och samtidigt rakt motsatt till vad som nu påstås. Det är en trovärdig berättelse."

Ur ett medmänskligt perspektiv är Rudin hedervärd om man i medmänsklighet suddar bort den där tjejen som skulle kidnappas. Rudin vill så gärna tro på sin partikamrat men resulatet blir istället förödande för partiet om alla de sannolika skälen visar sig ha substans. Rent professionellt skulle ju Rudin ha gått ut och sagt något som ger möjligheten att ta avstånd.

"- Jag vill inte tro att det här är sant. Vi har sett Abdo som en klok, omdömesgill person som dessutom har varit trovärdig och duktig. Det han anklagas för är allvarligt, och stämmer det som nu framkommit i media så visar ju det att den bild vi hade var helt åt fanders. Men ännu så länge har ingen dom fallit, och jag vill så gärna tro att det här inte är sant..." kunde ju Rudin ha formulerat sig. Som det låtit hitills så har sosseriet i huvudstaden redan förklarat att Abdo Goriya är oskyldig, felfri, klok och omdömesgill. Jag tror inte det var avsikten, men det är så jag läser hyllningskören från Rudin.

Men vem är jag att lära en partisekreterare hur man tar sig an media? Vem är jag bortsett en lite obetydlig enmanstankesmedja...?

Nyhetslänkar: Expr1, Expr2, Expr3, Expr4, Expr2, SvD, SvD, DN, DN

7 kommentarer:

Skatans tänk sa...

Det här var det bästa jag läst om den här sörjan ...

Det är såna som du som SKULLE vara förtroendevalda, som vågar och står upp för sin åsikt utan massa skenhelighet. Fast förstås ... man har ju läst om det här med "partipiska" och då kanske det inte är så lätt för en som du.

Tack!

Eva a k a Skatan

http://skatanstankar.wordpress.com

Prinsessan sa...

Hej, jag skulle vilja ha svar på det här brevet från allianspartierna...

http://pillaren.wordpress.com/2010/05/13/hur-tankte-ni-oppet-brev-till-politikerna/

Mvh,
Prinsessan

F sa...

Bra skrivet!

Tokmoderaten sa...

Tack till både Frank å Skatan.
Prinsessan: Får se om jag nappar - när man läser ditt inlägg så får man ju lite känslan att vad man än skriver, hur man skriver så är man dömd på förhand. Din bild är din bild, den kan ingen ta ifrån dig men om du samtidigt inbillar dig att någon har som ambition med sitt politiska hantverkande att jävlas med folk så är du lite vilse...

Prinsessan sa...

Hej igen,

Vem är det som dömer andra på förhand här...? ;-)

Jag lyssnar på vad alla har att säga, oavsett om jag håller med eller inte.

Och jag undrar verkligen uppriktigt hur ni tänkte. Och även vad ni tänker om hur det blev, för många fler än för mig.

Tokmoderaten sa...

OK då, Prinsessan på ärten - nu kör jag, :-D, men inte idag, förhoppningsvis imorgon men absolut senast på onsdag.

Låt ett faktum vara solklart innan jag börjar tugga. Jag är inte "Allianspartierna", inte ens folkvald in i någon församaling för deras räkning längre utan bara en enmanstankesmedja som spinner på det jag tycker är kul. Just sjukförsäkringsfrågan är inte så... kul? Men jag skall försöka svara på dina funderingar utifrån mitt perspektiv, med min egen kritik och mitt försvar av det du nu lider av. Jag skall försöka, jag kan bara göra mitt bästa...

Ha det!

Prinsessan sa...

Ok, ser fram emot det...!

Kanske alliansrepresentanterna från riksdagen vågar hoppa in om de ser att du gått före?

Och vem vet, du kanske har nån idé som de kan snappa upp, om de vinner valet igen, och bestämmer sig för att fila vidare på sina regler.

Jag är f.ö. också något av en enmanstankesmedja... :-)