2010/05/12

EN GÅNG ÄR INGEN GÅNG...


...men två gånger ger mig hopp!

Det var inte länge sedan Demoskop lyste upp det totala opinionsmörkret för oss som vill hålla firma Sahlin, Ohly, Eriksson och Wetterstrand borta från Rosenbad. Då handlade det om en vändning, då handlade det om att Alliansen tagit över ledningen - och alla förståsigpåare från Sören Holmberg till nätrötter var övertygade om att Demoskop var helt fel ute. Men jag såg ljuset igen, en lång tuff, mörk vinter och opinionsmässig istid tycktes vara över. Samtidigt så visste jag ju att "en gång är ingen gång..."

Denna soliga morgon förstärks ljuset ytterligare av Novus Opinion, trots att det grönröda patrasket fortfarande leder. Ett hopplöst underläge har förvandlats till ett marginellt övertag för det andra laget, och frågan är om det är ett trendbrott vi ser? Novus och Demoskop sätter igång opinionsonanin, då vi som vet att valet avgörs på valdagen men som ändå inte kan låta bli att med spänd förväntan se hur siffror går upp eller ner, hur mungipor går upp eller ner på olika partiföreträdare.

Inför valet om lite drygt 4 månader så är läget ovisst, ingen kan idag säga hur det går och olika parametrar som vi idag inte har en aning om kan komma att spela in. Krisen i Grekland och det som kallas Finanskris 2.0 kan sätta käppar i hjulen på partistrateger och besserwissrar. En kommunalpolitiker som hjälper sin diplomatkompis att kidnappa en bångstyrig dotter kan få fokus att flytta på sig till en plats där man inte ville ha det och mycket annat kan hinna komma som en blixt från klar himmel innan den 19 september. Men hoppet lever vidare, ett övertag som för några veckor sedan syntes omöjligt att jobba ikapp är nu i allra grad en möjlighet alldeles oavsett vad Sören Holmberg mumlar fram...

Sedan valet 2006, då frihetsalliansen vann valet, så är det Miljöpartiet som har lyft det andra laget. Medan socialdemokraterna i bästa fall står och stampar på stället marsch så har Wetterstrand-effekten fått de gröna att levitera opinionsmässigt. Enbart den gröna framgången har fått de grönröda alternativet att ligga i vinnarhålet, och taktiken för att knäcka motståndet borde alltså vara att knäcka Miljöpartiet. Nu har Wetterstrand-effekten klingat av, Miljöpartiet stannar upp och börjar sjunka ihop - och resultatet syns direkt i opinionssiffrorna.

Är det början till slutet vi ser, eller slutet på början - det är den stora frågan denna morgon...?

1 kommentar:

Intelliwell sa...

Visst är det glädjande med bättre opinionssiffror. Holmberger och Bjereld är ju sossar, men intervjuas jämt i sådana här frågor - det säger en del om SvT och SR. Holmberger stod ju sent in på valnatten 2006 och trodde att sossarna skulle vända. Proffessor? Har han köpt titeln på Göran Perssons universitet i Örebro?