2010/05/20

MODERATER, FOLKPARTISTER OCH EN IDÉTJUV...


Jag vet inte riktigt när eller var det släppte, men när jag satte mig ner i skinnfåtöljen på Bygdegården Anna Whitlock i närheten av Humlegården så var huvudvärken som hade plågat mig hela den här varma, kvava dagen som bortblåst. Någonstans på Stockholms gator försvann huvudvärken i rusningstrafiken, och när Politometer-Martina i all sin prakt klev in i den folktomma foajen på den där bygdegården så var allt bara så bra som det kunde vara...

En bygdegård? En bygdegård vid Humlegården? Varför där, varför då? Varför överhuvudtaget trycka in sitt feta lekamen i en gammal tegelbyggnad en eftermiddag då försommaren tog huvudstaden med våld? Hade det inte varit för Alliansvännerna i Folkpartiet som samlat till seminarium om de sociala medierna, med den redan nämnda Martina Lind och den sympatiska Mark Klamberg som huvudpersoner så hade kanske en uteservering och en kall, skummande öl varit ett trevligt kvällsnöje. Nu blev det ännu bättre än så, det blev en helt fantastiskt trevlig kväll där idéer bollades och där de första stegen mot ett liv i symbios mellan alliansbloggarna faktiskt togs. Ett riktigt stort tack till alla närvarande, ingen nämnd, ingen glömd - bortsett då från Seved Monke som såg till att utbölingen jag beviljades audiens.

Folkpartister och Moderater har uppenbarligen samspråkat på ett mindre trevligt sätt under dagen och om helt andra saker. Försvarsminister Tolgfors och FP-ledaren Björklund har tydligen haft lite åsiktskillnader om hur det framtida svenska försvaret skall se ut och vad man skall ha det till. Föga förvånande så delar jag i detta fallet major Björklunds önskemål om 5 mekaniserade brigader, ett remilitariserat Gotland och ett fridlyst Flygvapen. Jag tycker att den nationella försvarsförmågan är löjeväckande och en skam för en nation som påstår sig vilja vara en maktspelare i den här delan av världen. Är det något Sverige är så är det ett vacuum, ett land som snyltar på andra länders ansträngningar att skydda sina populationer och sitt territorium.

Att försvara sig kostar pengar, och Tolgfors har ju rätt i sak när han klarsynt konstaterar "Björklunds förslag skulle kosta ett antal miljarder att genomföra. Att låtsas som att det vore gratis är liktydigt med en politik för svarta hål i försvarets ekonomi." Jaha, varför går det inte att öka på lite i just den här budgetposten? I min värld ger man Försvaret ett uppdrag, frågar vad som krävs för att skall kunna fullfölja uppdraget och skjuter sedan till de medel som behövs. I Sverige gör man inte så. Där styr resurstilldelning såväl hotbild, ambitioner samt vilken uppgift man vill att Försvaret skall ha. Uppgiften just nu är att jaga sjörövare utanför Somalia och Talibaner utanför Mazar-e-Sharif. En rysk gasledning någon mil utanför det övergivna Gotland och en Nordkalott som blir allt hetare utan hjälp av klimatförändringar bekymrar ingen...

Att sedan FP faktiskt har ställt sig bakom åtta budgetar där Försvarsmaktens anslag har sjunkit reelt, och att man så sent som igår var med och klubbade igenom avskaffandet av värnplikten får mig bara att fundera om Björklund lever här och nu? Eller om han säger en sak utåt som låter bra, och en helt annan på regeringssammanträdena...? Om amn klubbar igenom en avveckling av värnplikten ena dagen, och dagen efter tjoar till om 5 brigader - hur tänker man då? Förklara gärna, för jag kan i min enfald inte lösa ekvationen hur gärna jag än vill.

Dagen började annars med att jag på sidan 8 i Metro hittade en liten tjuv, en liten Johan Norberg som utan att nämna källan för sin inspiration snodde det mesta av det bästa i Högerspökets text om Familjen Europa och Lyxfällan. Ingenstans fanns min blogg nämnd, trots att det var några dagar sedan som inlägget publicerades - och jag som högaktade Johan Norberg efter ett magnifikt tal utanför den ryska ambassaden i samband med Georgien-kriget.

I dag är Johan Norberg, idéhistoriker och författare inget annat än en idétjuv och kopieringsapparat. Men på Johan Westerholms bloggs lilla kommentarsfält svär han sig fri, Johan Norberg, och påstår sig aldrig ha besökt den här bloggen - bara det är ju en helt orimlig bortförklaring som gränsar till det absurda... ;-)

Ni kan ju jämföra Johans "alldeles egna" inlägg från denna morgon med Högerspökets odödliga mästerverk från i förrgår - är jag överkänslig? Är jag konspiratorisk när jag ser hur man skapar egna verk av andras arbete och vägrar berätta varfifrån inspirationen kom? Har jag hybris, eller är jag bara sådär fånigt självgod...?

Länkar: SvD, SvD, SvD/PJ, DN, AB, Expr
Seminarievänner: Ännu så länge Tinnitussan, som jag helt fräckt snodde bilden av. Jag är precis som han, Norberg men jag berättar iallafall vad jag snodde och av vem... ;-)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Visst blev det en jättetrevlig kväll och vi kommer garanterat ses igen. Och bilden var helt okej att "sno" ;-)

Allt gott!

Mattias Lönnqvist sa...

Ska man vara petig så var inte heller högerspöket först med att göra en referens till lyfällan, och i övrigt tycker jag inte texterna var så lika.

Så, det är antagligen så att både Johan och högerspöket hämtat sin inspiration från samma håll.

Martina Lind sa...

Din text är ju mycket roligare. Låt Metro ha sitt tråkiga.

Johan Norberg sa...

Hej Högerspöke,

With all due respect så hade jag inte läst ditt inlägg, såvitt jag minns har jag aldrig besökt din blogg, jag har gjort jämförelsen långt tidigare och det har många andra också.

Men det var ju finurligt skrivet, så keep up the good work.

Vänliga hälsningar,
Johan

Tokmoderaten sa...

Tack Martina!
Tack Maria!
OK då Johan...

...och knip igen Mattias! :-P