2010/05/28

MORGONSTUND MED GULD I MUND...


Medan Sverige och svenskarna vaknar upp till traumat över att vårt land för första gången i världshistorien missar finalen i Eurovision Song Contest så trillar helt andra och betydligt mer upplyftande nyheter på frukostbordens dataskärmar och morgontidningar - Alliansen är om och förbi!

En nedslående siffra förra månaden på 43.1% för Alliansen är nu upplyftande 48.3% - ett plus på 5.2%. En nedslående siffra förra månaden på 51.2% för de grönröda är nu upplyftande 46.5% - och så var den här morgonen en av de bättre, tack vare Synovate. Det är trots att det bara är opinionsundersökning siffror som ger oss Alliansvurmare hoppet åter, råg i ryggen och säd i brallan. Alldeles oavsett vad Sören Holmberg har sagt tidigare om en körd regering så finns nu segern i september inom räckhåll och jag är så glad!

Men vad är då egentligen den här mätningen värd? Precis lika mycket som alla andra opinonsundersökningar är svaret. Det är trender man kan se, och trenden är att avståndet minskar mellan en grönröd opposition som har legat i vinnarhålet sedan valnatten 2006 och en Allians som jobbat i motvind. Avståndet minskar i de allra flesta undersökningar, och i detta fall så tippade det äntligen över till vår fördel - och det bästa av allt är att det är förknippat med benämningen "statistiskt säkerställt"...

På den grönröda sidan borde morgonhumöret var lågt den här morgonen, en morgon när man får skörda frukterna av sina skuggbudgetar. Det är nu väljarna ser två alternativ på den politiska dansbanan, och väljar att börja svänga sina lurviga med den som verkar minst hopplös, minst ful och mest förtroendeingivande. Det är nu vindarna viskar vårt namn, det är nu vi tar sats mot den 19 september - med bättre självförtroende och en insikt om att det som för några veckor sedan syntes hopplöst denna morgon blev hoppfullt.

Det nya statsbärande partiet ligger bara några myrsteg efter det gamla och före detta statsbärande partiet, blott en ynka halv procentenhet fler ser den tidigare jätten SAP som något spännande och tilltalande jämfört med den lilla kometen M. Medan Ibrahim Baylan dag efter dag, i intervju efter intervju har påstått sig vara helt oberörd av att Monas förtroendekapital är på samma nivåer som Ceausescus den dagen rumänerna jagade ut honom ur palatset i Bukarest så slår nu denna förtroendebrist igenom.

Det är nu väljarna ställer två politiska alternativ mot varandra, två olika sätt att ta oss vidare in i framtiden och vilka ledare som skall leda oss dit. Folket har alltid haft på känn vilken ledare man vill se i ledarsätet, men vilken politik man har föredragit har det varit lite mer osäkert med. Nu går dessa förhållanden hand i hand, och resultatet visade Synovate - och Baylan är förmodligen inte ett dugg bekymrad...

6 kommentarer:

Danni sa...

Jag är kanske lite övernitisk nu, men jag är på korståg mot det faktum att varken politiker, journalister eller Pelle Svensson verkar kunna räkna med procent (ett tecken på grundskolans misslyckande?).

Att gå från 43,1% till 48,3% är en ökning med ca 12,1%, inte 5,2%. Sådeså.

Tokmoderaten sa...

Jag skrev ju ett plus på 5.2%, inte en ökning med... :-P

Unknown sa...

Ceausescu ska det stå :P.

Tokmoderaten sa...

Tack, fixat! :-P

Mattias Lönnqvist sa...

Fredrik: poängen är dock inte om du använder "plus" eller "ökning" i det här fallet, utan om du använder procent eller procentenhet.

Om 10% är för någonting i mätning 1, men 20% är för samma sak i mätning 2, så har det skett en ökning på 100 procent, men 10 procentenheter.

Så i det här fallet är det så att du istället för att skriva "En nedslående siffra förra månaden på 43.1% för Alliansen är nu upplyftande 48.3% - ett plus på 5.2%" så borde du istället ha skrivit "[...] ett plus på 5.2% procentenheter" eller "[...] ett plus på 12 %"

Det kan tyckas som petitesser, men om man har en matematisk bakgrund (som jag) så är det viktigt. Det är ungefär som att kalla en USK för SSK eller vice versa.

Tokmoderaten sa...

Kalla mig gärna för SSK, det skall jag ta med mig in på löneförhandlingen! :-)

...och ja, jag hade inga höga betyg i matematik! :-P