2010/05/07

DEN VRIDNA VÄNSTERN...


Ibland lider staden Gävle och dess innevånare av närheten till pappersbruket i Skutskär. Det finns dagar då skitdoften drar in över Gävleborgs residensstad, hemort för Sveriges bästa och mest sägensomspunna ishockeylag - Brynäs IF. Den här helgen lider staden Gävle av helt andra orsaker än att det luktar illa i luften, nu luktar det illa politiskt. De här dagarna har Vänsterpartiet sin kongress i just Gävle...

Egentligen borde man ju inte bekymra sig så mycket om vad som händer eller inte händer när de rödaste av de röda sammanstrålar för att slipa sina vapen och fila på revolutionsretoriken. Vänstern av idag är ett litet, stukat och sargat parti som enligt mig begick ett generalfel när man grinade sig till en plats en plats i den grönröda koalitionen. Hade man stått utanför hade man med största sannolikhet haft större möjligheter att få genomslag för sin politik om valet hade gått rödingarnas väg. I dag sitter man fast i en rävsax, där sossarnas budgetdisciplin kväver Vänsterns drömmar. Det är bäddat för fraktionsstrider, det är bäddat för svekdebatter och det är inte alls så konstigt att man valt ett motto för kongressen som andas önsketänkande med "Håll ihop!" .

Det finns Vänsterpartister skriker om att de grönröda minsann skall höja skatterna mer än man har sagt att man skall göra, de hörs och de lär märkas. Att Ohly själv är uppenbart missnöjd med just skatteuttaget hos familjen Svensson har också varit en illa dold hemlighet, och det är klart att missnöjet finns överallt. I Vänsterns Sverige tillhör ju egentligen alla pengar staten, och i sin outsägliga generositet så låter staten ibland de arbetande massorna behålla litegrann av den lön man sliter ihop för att hålla staten under armarna. Där vi Alliansvurmare och vissa pragmatiska sossar anser att inte en enda krona skall tas ut i onödan över skattsedeln så anser Vänstern att folkets plånböcker är en aldrig sinande källa att hämta pengar ifrån...

Det Lasse Ohly säger där och nu i Gävle gäller just nu, alla vet att man vill ha mer skatter, högre skatter om man får igenom sin vilja. Det som sägs idag, gäller det den 20 september om Ohly får bestämma? Lite orolig blir jag iallafall när jag tänker tillbaka på Mona Sahlins uttalande om att "tre jämbördiga partier som ska bilda regering tillsammans". Oavsett hur små vissa är, oavsett vad man tycker så är man jämbördiga i den svaga ledaren Mona Sahlins gäng.

Just därför är Vänsterpartiets kongress i Gävle mer intressant än en politisk freak-show, som den skulle betraktas som om nu inte Vänsterpartiet aspirerade på ministertaburetterna. De beslut man fattar på kongressen kan faktiskt få genomslag i den politik vi får se om olyckan är framme den 19 september. Vad säger att bångstyrigheten i Afghanistan-frågan inte smittar av sig på skatterna?

Det skall bli spännande, det finns ju faktiskt inget annat parti som mitt i sin retoriska förutsägbarhet också kan bete sig helt oförutsägbart. Det är ett parti på den yttersta vänsterkanten, ett parti som tilltalar folk som vill vara precis på gränsen till det som anses ligga inom normen. De nyheter som kommer från Gävle dessa dagar kommer att klistra sig fast på det grönröda regeringsalternativet på gott och ont - det handlar ju om "tre jämbördiga partier som ska bilda regering tillsammans"...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, Expr, AB1, AB2
Bloggar: Kent, Soilander

8 kommentarer:

skarpe sa...

Det finns något som heter korrekturläsning.

Ben Hedenberg sa...

Euro-socialismen går mot sitt sammanbrott. Vänsterns utplundring av de produktiva entreprenörerna går mot sitt slut. Snart är de välbeställda en utdöd art och frågan är vilken fattig företagare som kommer att anställa någon personal. Det går bra att leva på andras pengar tills de tar slut. Grekland är först ut i kollapsen av de Europeiska ekonomerna. Sverige med enbart en tredjedel av befolkningen som försörjer snart 70% är inte långt från ett sammanbrott. Kanske vänsterns fortsatta utplundring av de produktiva kan få slut på välfärdsstaten lite snabbare.

Tokmoderaten sa...

Skarpe: Ber om ursäkt för de två felen jag hittade. Fåt väl skylla på att jag hade ett arbetspass på 14 timmar innan jag skrev texten... :-P

Tokmoderaten sa...

...och inte ens i kommentaren kunde jag stava rätt! FÖRLÅT!

Anonym sa...

Det är verkligen roligt att bevittna konvulsionerna i Vänsterpartiet. Har vi alliansvänner tur kan vi få några riktigt tokgalna beslut att använda i valrörelsen. Sex timmars arbetsdag hár tydligen klubbats igenom redan: "Kravet på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön skrivs in i Vänsterpartiets valplattform. Ett bakslag för partistyrelsen som har velat tona ned kravet."
Herregud, Greklandskrisen verkar inte existera i dessa tomtars värld!

Kalle sa...

Det är ju bra, att V håller konferens i Gävle just nu så att alla vansinnigheter läggs på bordet. Det är ju tur att de är tre som ska försöka enas i en ev regering. Var och en vill ha sitt eget förslag så förhoppnings blir det pannkaka av alltsammans. Ska blir riktigt kul att höra de i luven på varann,

Unknown sa...

Nej, men klart den gör det i er värld. Det är ju ert system som har skapat nämnda "kris"(anledningen till citationstecknen är att det inte är en kris utan ett naturligt stadium i kapitalismens livscykel).

Johannes Forsblom sa...

Det är omoraliskt av Carl Bildt att tala om för de svenska soldaterna att de ska dö i en kamp om president Obama gör verklighet av att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Afghanistan innan nästa val.

Den främsta regeln för att utkämpa ett krig är att vinna det, men jag misstänker att det inte är Obamas avsikt. Vilket naturligtvis kommer att påverka den svenska styrkan i Afghanistan. Jag är rädd för att Obama kommer att dra tillbaka alla amerikanska trupper så snart som möjligt. Men vad kommer då att hända med det svenska engagemanget?

Själv tycker jag att vi måste ha en tidsram på minst 50 år för Afghanistan. Liksom var fallet med Tyskland efter det andra världskriget.

Du kan läsa mer om detta i min artikel "Krig och fred enligt Carl Bildt" på min blogg här:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/krig-och-fred-enlig-carl-bildt.html