2010/05/27

NO-NIRVANA MED NOVUS


Ett arbetskök på arbetsplatsen, en radio som skränar i bakgrunden med den där eviga sörjan av dagens hits - och så ett kort avbrott för nyheterna. En mansröst som låter som skådis ur en svensk p-rulle viskar fram den första nyheten, en nyhet som väcker politiknörden i mig...

"Spänningen tätnar inför valet i höst. Nu skiljer bara 1.7% mellan blocken!" och jag blir naturligtvis överlycklig. Vi knappar in, allt går åt rätt håll och segern i höst kanske finns inom räckhåll. Med sjumilakliv mot närmaste dator för att söka mer information om den senaste i raden av det oändliga flödet av opinionsundersökningar - och så blir det ett anti-klimax.

Hur f-n kan man sätta en sådan rubrik på ett nyhetsinslag i radion, "Spänningen tätnar... Nu skiljer bara..." när sanningen faktiskt är den att Novus opinions undersökning visar på en, om än liten, ökning av avståndet mellan blocken. Det känns som om man med en sensuell nyhetsuppläsare, lite trixande om vad undersökningen visar faktiskt skapar en nyhet som inte finns.

Om nu målet med nyhetsrapporteringen på den där reklamradiokanalen var att göra just mig glad så hade man ju kunnat tjoa till om "Sossarna på sin lägsta nivå sedan valet 2006! Raset fortsätter" - för den nyheten hade ju haft en relation till uppgifterna i undersökningen. Nu framstår man bara som oseriös och löjeväckande - medan gammelmedias nyhetssiter faktiskt hanterar verkligheten bättre.

Sossarna faller igen, vi moderater dippar till fördel för de två minsta allianspartierna - men förändringarna är överlag små och knappt värda att kommentera. Hade det nu inte varit för att den där nyhetssändningen triggade mig att tro på något annat än den verkliga nyheten så hade det mycket väl kunnat vara så att det här var den opinionsundersökning som jag struntade i att kommentera... Men så var det ju så att sossarna rasar vidare, och det är ju alltid roligt att skriva om.

Länkar: SvD, Expr, DN

2 kommentarer:

Adrian sa...

Det kom fler Opinionsundersökningar Idag och nu ser det bättre ut.

Synd bara att vi har så svagt lag och vinner på att motståndarna är stolpskott.
Men det är väl baksidan när 4 partier ska komma överrens det blir väldigt flat politik.

Fredrik sa...

Ett, två tre...här kom den!

:-)

/Fredrik-namne i Sollentuna

http://fredrik.vrtsollentuna.se