2010/08/13

DE DESPERATA DYNGSPRIDARNA I LO


Det finns ögonblick i livet som för alltid sitter fastetsade innanför skallbenet. Den där fumliga och överförfriskade kvällen när oskulden försvann alldeles för snabbt, de där fyra förlossningarna då sönerna tittade ut för första gången medan hela rummet skrek på olika sätt, den där natten då jag blickade ut över himlen utanför Darwin House på Falklandsöarna och precis varenda stjärna i hela universum ville visa sig för mig.

Ögonblicken lever kvar, de är minnesvärda och många men så finns det udda ögonblick som bara lever vidare för att de är så absurda. Ett sådant ögonblick var den eftermiddagen på Kommunals fackexpedition på Södersjukhuset när jag bröt med något som jag bara såg som fiendens förlängda tentakler in på min och andra löneträlars arbetsplatser. Vid busshållplatsen Skanstull hade jag sett en kampanj från just Kommunal, "Vi som bygger Sverige" där olika medlemmar på var och varenda reklampelare berättade att just Socialdemokraterna var det enda möjliga valet för oss i facket.

Där och då dog min tro på en självständig fackföreningsrörelse där medlemmarnas bästa var det enda målet man hade framför ögonen. Där och då fattade jag att LO-ledningen och SAP-ledningen hade ett bisarrt och sjukt förhållande där inavelsarbetet resulterade i att varenda en av LO:s olika förbundsordföranden verkar helt bakom flötet när det kommer till att värna sina medlemmars väl och ve...

Det fanns inget alternativ för mig än att gå ur facket, för det fanns ingen väg runt min ovilja att låta en del av min lön hamna i mina politiska motståndares skattkistor. Som medlem i Kommunal skulle jag ge avkall på min övertygelse för att kunna vara med i facket, och är inte det sjukt så vad är då sjukt?

Idag, fredagen den 13 augusti, publicerades LO:s valkampanj som om nu LO var ett politiskt parti som ställer upp i valet. Fredagen den 13 är ju synonymt med otur och frågan är om inte denna kampanj var precis det som socialdemokratin behövde - not! Ett värre lågvattenmärke i den politiska debatten har knappast skådats, där en aktör som egentligen inte har i valkampanjandet att göra lägger ribban så lågt att politisk limbo blir omöjlig.


Tyvärr för sossarna, och den rubbade LO-ledningen, så tror jag att effekten blir den motsatta. Tyvärr för "Rörelsen", tack och lov för oss som faktiskt gillar de där politikerna som står på huvudet enligt LO. Vad tycker de cirka 20-25% av LO-medlemmarna som säger sig vara Moderater om sånt här? Kommer de vilja bidra framöver med sin medlemsavgifter för att pumpa in i en valrörelse och i ett parti. Facket kommer bara att framstå bara som ett redskap för en tynande socialdemokrati att mot alla odds få lite luft under vingarna...

LO lyckades på någon timme sänka den här valrörelsen till sådana nivåer att jag får ge upp mina ambitioner att ensam försöka skapa en historiskt "låg" valrörelse. Uppseendeväckande? Javisst. Kontraproduktivt? Jajamänsan...

Länkar: Expr, SvD

1 kommentar:

TRIDENT sa...

Nu tycker jag att du är gnällig!

Tacka och ta emot! Inte var det väl väntat att Wanja skulle sälla sig till Mona som alliansens bästa valarbetare. Varje klavertramp av den här magnituden för LO närmare den totala kollapsen.

Det finns inte en chans att svenska folket väljer Mona, trädkramarna och kamrat konduktören att styra landet.

...så tacka Wanja för stödet och håll tummarna för att hon och Mona får mycket tid i tv och radio de närmsta veckorna!