2010/08/27

SLAG PÅ SLAG LANDAR PÅ SAHLIN...


Återigen så kommer en opinionsundersökning med samma riktning som nästan alla andra. Det handlar om en socialdemokrati som lagom till slutspurten i valrörelsen presterar sitt sämsta resultat i en Synovate-undersökning på 13 år. Det handlar om en Allians som drygar ut ett litet försprång till ett något lite större försprång. Ingenting är klart, det är ju det enda som är jobbigt med alla dessa opinionsundersökningar som visar samma sak, en socialdemokrati som dippar och ett nytt parti som tagit över en titel som det dippande parti prenumerat på i över 100 år.

Sossarnas megafoner kommer att skrika ut budskapet om just det, att ingenting är klart och att det bara handlar om opinionsundersökningar och visst har de rätt. Men samtidigt visar ju alla dessa otaliga opinionsinstitut i princip samma utvecklingskurvor, där den röda kurvan ser ut som den första nerförsbacken på Lisebergs berg-å-dalbana Balder medan den blå pekar upp i just det blå. Det jobbiga för sossarna måste vara att alla siffror ser likadana ut, det är en negativ trend och en ödesdiger spiral de har hamnat i och inte hjälper det att partiledaren inte formtoppar i TV-utfrågningen.

Jag tjatar vidare om att det är en karbonkopia av Moderaternas valrörelse anno 2002 vi nu ser sosseriet gå igenom, där det egna partiet gick in i en valrörelse där motvinden var total och alla nyheter om partiet handlade om nonsens-nyheter och negativa nyheter. Det handlar om två partier där inte ens de egna hade förtroende för den partiledare som behövde vara så stark för att vända trenden, det handlar om att Mona Sahlin 2010 upplever allt det som Bosse Lundgren upplevde 2002.

Vad man än gör så blir det fel, var man än syns så är man fel ute, vad man än säger så vinklas det negativt i mediaflödet. Precis som Bosse Lundgrens belackare redan innan valdagen hade börjat positionera sig för post-Bosse så har det enligt rykten börjat pinkas in revir i sosseriet för den post-Mona-dag som mycket väl kan ligga närmare i tiden än vad han själv inbillar sig. Borde in självinsikten komma ikapp någon dag, där frågan om hon är rätt person på rätt plats faktiskt borde gnaga litegrann på den spelade självsäkerheten...?

Det är inte bara sossarnas siffror som är sköna att se, även ett mindre ras för Miljöpartiet och ett Sverigedemokratiskt "parti" som ligger under de heliga 4 procenten förgyller en morgon då valarbetande i valstuga står för dörren. När alla alliansens mindre partier håller avståndet till den där 4%-spärren som SD ligger under och solen skiner faktiskt i det verkliga livet också. Det känns lite lättare att gå dit när man har medvind, och den känslan är stark just idag - också...

Länkar: DN, DN, Expr, AB

1 kommentar:

Per Andreasson sa...

Det allra bästa är ju att Synovates analytiker säger att det finns en trend mot borgerlig uppgång under mätperioden (vilken började redan 12 Augusti). Så jag tror våra siffror i verkligheten är ännu bättre än Synovates siffror, som också SIFO; Novus och Sentio pekar på som mätt senare än Synovate

Looking good