2010/08/03

NYA SIFFROR - SAMMA, GAMLA SCENARIO...


Den här morgonen var det alltså United Minds opinionsundersökning som släpptes till allmänhetens beskådande, och vad finns att kommentera egentligen...? Skall man tro United Minds så är vi moderater inte längre störst, bäst och vackrast - sossarna har plockat tillbaka "störst" igen. Skall man tro United Minds så är det en fruktansvärt jämn valrörelse vi står inför, och även om man kan misstro opinionsundersökningarna så är det väl en av de få slutsatserna som är trovärdig. Skall man tro United Minds så är Sverigedemokraterna på frammarsch, och positionerar sig i mitten som den där vågmästaren ingen vill ta i ens med en tång...

Det går inte längre att blunda för att det faktiskt är så att en rätt stor del av svenskarna köper Sverigedemokraternas bilder av verkligheten, såpass många att man om man nu skall tro United Minds faktiskt är större än tre av de partier som redan finns i Riksdagen. Skall man tro United Minds så är Sverigedemokraterna större än Centern, än Kristdemokraterna och större än Vänsterpartiet. Man har även tagit rygg på Folkpartiet, och bilden skrämmer.

Oavsett vilken stämpel man kan sätta på det ledarskap som styr Sverigedemokraterna så skall ingen inbilla mig att det finns över 6% extrema rasister i det här landet, folk som föraktar folk för att de råkar ha en annan hudfärg, ett annat ursprung, en annan kultur. Att det däremot finns över 6% av väljarna som är kritiska, i olika grader, till hur vi i de etablerade partierna skött integrationspolitiken. Våra gemensamma oförmågor att ta oss an denna fråga är det som göder Sverigedemokraternas tillväxt, vår gemensamma ambition att inte prata högt om de problem som över 6% av väljarna tycks uppfatta som den viktigaste frågan gör att de enda som pratar om frågan framstår som det enda alternativet...

Just nu så byggs bilden upp av den tredje statsmakten, och faktiskt även i den socialdemokratiska retoriken, där man redan har satt bilden av Sverigedemokraterna finns i Riksdagen och som vågmästare. Man målar fan på väggen istället för att ta debatten om de frågor som de där 6 procenten verkligen bryr sig om. Debatten måste tas, man måste visa att man förstår den kritik mot en integrationspolitik som inte har fungerat som den skall - men man skall ta debatten på ett annat sätt än Sverigedemokraternas ledning önskar. Debatten måste tas med alla lika värde framför ögonen, med en humanistisk grundsyn istället för en destruktiv. För även om de där 6 procenten som säger sig vara Sverigedemokrater inte kan vara kallhamrade rasister allihop så är partiledningen faktiskt det.

Det är bara genom att ta debatten, inte genom att demonisera och trycka ner, som vi kan möta hotet från ett parti som bygger upp sin blotta existens på rädslan för andra, för de som inte är som alla andra. Gör man det på rätt sätt så behöver inte någon oroa sig över en vågmästare som ställer till kaos efter valnatten.

Att som sossarna alltid har gjort och fortsätter att göra, att styra in diskussionen på vem som skall regera med vem och om det verkligen inte kan vara så att Alliansen kanske, eventuellt eller sannolikt kan tänka sig att samarbeta med de där Sverigedemokraterna är helt fel väg att gå. Vi vill inte, vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna, men det är inte den debatt vi bör ha. Vi skall diskutera Sverigesdemokraternas enkla problembilder och sjuka problemlösningar, vi måste visa att det finns andra lösningar på en intregrationspolitik som rätt många är missnöjda med än att slänga ut folk ur landet. Istället för att sitta och misstänkliggöra varandra bör de partier som idag sitter i Riksdagen ta debatten med Sverigedemokraterna, överallt närsomhelst. Allt annat är fegt och korkat...

Länkar: AB1, AB2, AB3, SvD, DN

11 kommentarer:

Martin sa...

De kanske bygger sin politik på verkligheten istället för fantasier om harmonisk mångkultur? Hur obildade är ni politiker om historia egentligen?
Och tåget har för länge sedan gått när ni i sjuklövern kunde tagit tag i denna fråga och debatterat den inbördes. Om ni inte ska blöda för mycket väljare måste ni först återvinna det förtroende ni i grund förverkat de senaste 30 åren och otaliga populistiska utspel och otaliga miljarder i verkningslösa integrationssatsningar.

Betänk, mer eller mindre samtliga sveriges propagandaresurser har involverats och otaliga miljoner har satsats detta året med det enda syftet att SD inte skall komma in i riksdagen. Alla tidningar, alla fackförbund, SVT, SR, RFSL, hembygdsförbundet, svenska kyrkan, alla etablerade partier, stat och förvaltning etcetera etcetera, alla har dragit sitt strå till stacken. Och ändå kan SD få 6.5% i en opinionsundersökning några veckor innan valet?

Här är ett förslag, varför samarbetar ni inte med MP och deras kombo av fri invandring och medborgarlön och hat mot ekonomisk tillväxt i fyra år? Så får SD litet tid på sig att landa på fötterna och effekterna av er vansinniga invandringspolitik ticka på i 4 år till och brottskurvorna kan bli ännu otäckare. Bäva månde ni 2014..

Unknown sa...

Svenska tidningar har senaste tiden skrivit en del om en iransk tvåbarnsmamma som väntar på att bli stenad. Stening innebär att hon grävs ned i marken och sedan slänger man sten på hennes huvud tills kraniet spricker och hon dör.

Hennes brott? Påstådd otrohet.

Jag vill inte bo i ett samhälle som till slut kan bli dominerat av människor som accepterar såna här illdåd. Så jag kommer att rösta på SD.

Om jag därmed blir "rasist" skall jag bli en stolt rasist!

Johan Johansson sa...

Ta debatt är en sak. Skrida till handling är en annan....De få gånger ett etablerat parti någon gång nämnt invandringens problem så har det efteråt inte hänt någonting....
Ta du sommarjobb på ett svenskt fängelse eller häkte nästa år så kommer även du att tvivla på invandringens fantastiska inverkan på det svenska samhället...

Mattias Lönnqvist sa...

Jag skulle ta united minds siffror med en viss nypa salt. United minds är webb-baserat och SD brukar få högre siffror där än annars.

Däremot pekar United minds på två saker:

1. Som du själv påpekar: det kommer att bli jämnt, oerhört jämnt, i riksdagsvalet.

2. SD har en reell möjlighet att komma in. De ligger på gränsen och det som avgör är i vilket utsträckning som partierna kan mobilisera.

Henrik C sa...

Det mest troliga valresultatet blir i ordningen M:20%, SD: 20%, S:19% och kanske MP på 9%. Då först kan vi kalla detta land en demokrati igen. I ett demokratiskt land finns det folk som tycker olika i olika frågor, inte som nu; lika men med små små diskreta förändringar.
Sverige är ett extremist-land jmfr med våra grannar där det råder demokrati.

Unknown sa...

Jag är en högutbildad storstadstjej med i grunden liberala värderingar. Men även jag kommer - dock utan större entusiasm - att om en dryg månad rösta på SD. För det finns inget alternativ, ni tvingar mig!

Den svenska asylinvandringspolitiken har havererat. Totalhavererat! Problemen blir rent bokstavligen större för var dag som går.

Vi behöver ett moratorium nu, en lång paus utan ytterligare asylinvandring. En tid för andhämtning och reflektion, tid för att ta hand om alla dessa hundratusentals människor som redan kommit. Först därefter kan vi diskutera fortsättningen.

Mattias Lönnqvist sa...

Henrik: SD:s väljarpotential, dvs hur många röster partiet kan få om alla som kan tänka sig att rösta på partiet också gör det, ligger på 10-12 %

Det är helt enkelt omöjligt för SD att få 20% i riksdagsvalet.

Att SD skulle få 10%, eller ens 8%, är dessutom inte särskilt troligt.

Men, det visar väl frånvaron av verklighetsförankring hos en del SD-sympatisörer.

Unknown sa...

Hmm... Var inte så säker på den allmänna bilden av de som överväger att rösta på SD. Jag själv är nog ett bra exempel; jag har ett avlägset förflutet i en av MUF's länsförbundsledningar. Sedan ett antal år har jag dock passerat bäst före datum för ett ungdomsförbund. Det som talar emot en röst på SD är dess ekonomiska politik, EU och HBT uppfattningar. Så det blir nog M som vanligt, såvida inget av småpartierna behöver kamratröster.

Jag stöder SD's uppfattning i flyktingmottatgningsfrågan, men varför syns inte jag och mina gelikar offentligt? Två orsaker: 1) "Media" vill helt enkelt hitta de tveksammast möjliga SD - själarna och visa upp dem för folket. 2) Jag har ett hyfsat respektabelt jobb, kundkontakter, ett stort socialt liv. Att komma ut som SD anhängare är som att komma ut som bög i Iran! Man gör det helt enkelt inte om man har en position i de övre två tredjedelarna av samhället.

Magnus i Solna sa...

Hans Engnell Motpol har en kommentar om detta: http://motpol.blogspot.com/2010/08/ordnung-mu-sein.html

Jag kommer inte heller att rösta på Sverigedemokraterna men att kalla deras partiledning för kallhamrade rasister är att göra saker lite väl enkelt för sig. Jag är helt övertygad att de kommer in i riksdagen (såvida inte Åkesson kommer ut som pedofil).

Det är ju riksdagspartierna som har bäddat för detta pga svensk snällism och konflikträdsla och en tro att alla som kommer till Sverige automatiskt blir genuscertificerade svennebananer som precis har lämnat Bullerbyn.
Man måste våga ställa krav på människor även om de nu råkar heta Muhammed...
Gör inte offer av folk.
Mycket enkelt, behandla alla lika. Jag har svårt att förstå vad som är så komplicerat med detta? Det samma tycker många av mina vänner med utländsk påbrå.

Per Persson (md2perpe) sa...

Hade Hedda verkligen brytt sig om den steningsdömda kvinnan hade hon föreslagit en fristad åt henne här i Sverige. Men det är förstås inget som Hedda kan tänka sig; det skulle ju gå emot SD:s politik.

En sak kan jag dock hålla med om: invandringspolitiken fungerar dåligt. Detta gäller inte bara asylsökande. Migrationsministern vill bryta mot EU-lagar och utvisa romer som befinner sig här lagligt. Och en tjej som kom från Chile för att besöka sin pojkvän i Sverige, men blev misshandlad och våldtagen av honom, gravid och födde ett barn, hon fick ett avslag om fortsatt uppehållstillstånd.

Vart är medmänskligheten på väg i mitt älskade Sverige?

brodeur sa...

SD kan visst nå 20 % men inte i detta val. Troligtvis planar de ut kring 10 %