2010/08/16

NÄR MAN VILL TYSTA DE SOM RÅKAR TYCKA "FEL"...


Rubriken på DN lyder "Retorikexperten var folkpartist". Jaha, än sen då? Kommer det snart finnas en rubrik med texten "Statsvetaren var socialdemokrat"? Den borde ju komma när Stig-Björn Ljunggren fått komma till tals. Men spelar det liksom någon roll? Det är ju folk som sköter sin profession - vad de än må bära med sig i bagaget av politiska ställningstaganden. Det borde väl vara helt ok att den sköna Camilla får tycka till om retorik när Stig-Björn får kommentera regeringen titt som tätt? Eller, är det inte så...?

En sådan här dag så kan man ju faktiskt undra ifall vi verkligen kommer från samma planet, de som kallar sig sossar och vi som kallar oss borgare. I morse var den stora nyheten att sosseriets ledarskap ville att tunnelbanans knutpunkter skulle bli butler-centraler, tvättinrättningar, storköp och även fungera som knutpunkter för dagisverksamheten. De allra flesta skrattade hysteriskt i några sekunder åt ett partis förmåga att slå knut på sig själv, där man var emot hjälp hemmavid men där det är helt okej att ta emot densamma när man reser kollektivt.

Där och då undrade nog många vilken planet som herr Batljan och fru Jämtin kommer ifrån. Någon enstaka sosse dök upp och konstaterade att det hela var ett snedsteg av monumentala mått, något som lockade fram en RUT-debatt som sossarna inte kan vinna - men de allra flesta sossarna var knäpptysta, stumma. Det är ett betyg så gott som något, för när sossarna gillar eller kan acceptera ett förslag från rörelsens högdjur så låter man alla veta hur förträffligt man tänkt och hur bra allt kommer att bli.

Så till något helt annat.

Camilla Eriksson är en underbar kvinna, och satt så sent som imorse och tyckte till om Reinfeldts och Sahlins tal under helgen som gick. Camilla satt där i egenskap av retorikexpert, ingenting annat och det hon sade tror jag alla neutrala bedömmare kan skriva under på - i den mån det nu finns opartiska människor. Att Camilla har ett engagemang i Folkpartiet i bagaget lyckades killarna i Alliansfritt snylta reda på och helt plötsligt var drevet igång. Här kommer den där stora skillnaden igen, där de som finns på andra sidan blockgränsen inte kan förstå att vi kan tycka till och kritisera våra egna närhelst vi känner för det, speciellt om det ingår i yrkesrollen att tycka till om till exempel retorik - inte om politik.

Vi chattade lite imorse på Facebook, Camilla och jag. Det var efter TV4-utsändningen men innan bomben briserade. Camilla hyllade Bodströms tal från igår, jag tyckte han var usel men hon hade säkert rätt - hon är ju expert Hade det varit Bodströms tal Camilla skulle ha analyserat så hade kanske Fridén och Utbult vilat på hanen tills Mona sågades igen. Själv tycker jag att man inte behöver vara expert för att såga Monas retorik - jag gör det jufrån min lekmannaställning mest hela tiden.

Camilla Eriksson är en underbar kvinna, och det är hon delvis för att just hon i sin egenskap av retorikexpert gav mig och bloggandet massor med beröm första gången vi träffades. Eftersom det är extremt sällsynt att en kvina på något sätt bekräftar mig så var det nära att jag exploderade av stolthet. Det var första gången vi stötte på varandea, det var ett möte som några folkpartistiska bloggare arrangerade och där jag våldsgästade sällskapet. Jag har sedan dess vetat om att Camilla Eriksson är folkpartist, men jag har alltid haft förmågan att skilja på yrkeskvinnan Camilla och folkpartisten Camilla. Det som sossarna inte kan förstå är att man i yrkesrollen måste ha en integritet att tycka till även om det andas kritik mot de eller det som man gillar. Allt annat undergräver ju trovärdigheten något enormt.

Min trovärdighet för Camilla är och förblir hög, jag har lyssnat på hennes analyser på TV4 med andakt och jag skulle vilja påstå att det bara är de mest rabiata sossarna som kan hitta de där vinklingarna som skulle vara följden av en folkpartistisk ideologi. När Camilla hyllade Monas tal i Almedalen så var var det ju liksom inga problem, men när hon ärligt säger vad hon tycker när det är dåligt så flyger sossarna i taket. Just idag passade det ju dessutom utmärkt att flyga upp i taket eftersom man ville flytta fokus från Batljans/Jämtins megakorkade utspel. Detta samtidigt som man ville få omvärlden att tro att alla de som tycker att Reinfeldts tal var bättre än Monas tal i helgen måste var personer som tycker det för tyckandets skull och inte för att man, liksom en klar majoritet av journalisterna, tycker att så var fallet...

Jag beklagar verkligen att Camilla Eriksson fick lämna TV4 idag, både för hennes egen skull men precis lika mycket för kanalens som tittarnas skull. Sosseriet som nu med alla medel vill få tyst på de som har mage att ens andas kritik mot Mona Sahlin jagar alla oliktänkande tyckare med ljus och lykta, ingen går säker. I morse var det Camilla som åts till frukost och nu på eftermiddagen så var det dags för SvD:s retorikexpert att bli middag. Det är så man kväver en debatt, det är så man tystar kritik, det är så sossarna tror att de kan vinna ett val - genom att skrämma till tystnad...

Nu fick Camilla gå, och det var en väntad konsekvens av ett drev som gick igång där man från sossesidan inte kan tro att någon oavsett yrkesroll eller ideologi kan få gåshud av Jan Björklunds tal. Jag får också gåshud när Björklund talar, men det får jag för att han är så lik min mentor och idol Alfred E Neuman. Jag har hela tiden vetat om Camillas hemvist, jag trodde TV4 var medvetna om den och jag tror att sossarna också visste. De väntade bara in rätt tillfälle, då man behövde flytta fokus och börja med "tycka-synd-om-Mona-som-alla-bara-mobbar"-kampanjen igen. Den dagen var idag, och jag fattar varför.

Men likväl är jag fullt och fast övertygad om att Camilla Eriksson tyckte det hon tyckte om Janne Björklund i sin yrkesroll som retoriker - inte för att hon råkar vara den folkpartistiska supporter hon är. Men just där har sossarna så svårt att förstå, för i deras värld kan man aldrig skilja på sitt politiska eller personliga tyckande - där är alltid sossen hjälte och fienden en usel person med noll positiva sidor. Att någon skulle ha mage att tycka att Fredrik Reinfeldt faktiskt var bättre än Mona Sahlin i talarstolen övergår deras förstånd.

Men hädanefter kan vi väl förvänta oss att varenda en som sitter i soffan och expertar aldrig har varit och definitivt inte är medlem i:

1) Något politiskt parti överhuvudtaget.
2) Någon fackförening.
3) Någon arbetsgivarförening.
4) Någon tankesmedja.

Eftersom man aldrig kommer att komma ifrån att experter eller andra tyckare av rang färgas i sin yrkesutövning av sitt politiska tyckande så är det alltså bäst att sådan som Stig-Björn Ljunggren eller Stig Malm aldrig släpps fram i morgon-TV igen. Tråkigt? Visst, men även om jag är säker på att Stig-Björn uttalatr sig i rollen som statsvetare och inte som sosse när han kommer till tals så kan det finnas andra inskränkta människor som inte fattar att man kan sköta sitt jobb på ett professionellt sätt...

Länkar: SvD, DN, Expr, AB, SvD
Bloggar: Camillas blogg Retorikiska, Alliansfritt och snart lär väl resten av NetRoots vakna...

3 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Det är också lite fascinerande att TV4 reagerar på att Camilla har en bakgrund inom FP när hon trots allt är neutral som retorikexpert.

Samtidigt blundar de hårt för att Lena Sundström är uttalat vänster och att hon kommer att göra allt hon kan för en rödgrön seger. Henne plockar de in som "opolitisk samhällskommentator". Hon är ungefär lika "opolitisk" och "neutral" som Bagdad-Bob.

Magnus i Solna sa...

Stig-Björn Ljungren såg jag senast idag på svt play, han var en av de ansvariga för svts valpejl, där man kan hitta vilka man ska rösta på.
Hmm och TV4 har Lena Sundström som stort namn, hon är väl vänstersosse/vänsterpartist. Dessutom med uttalad aversion mot SD.
Dansk invandringspolitik menar hon väl i princip är rasistisk.
F ö, keep up the good work! Det behövs fler som vågar säga vad dem tycker!

Unknown sa...

Camilla Eriksson är absolut inte någon retorikexpert utan bara en PR-konsult som tror att det går att läsa in ett komplicerat ämne som retorik på sin kammare. Våra analyser visar hur bra det går: http://retorikexperterna.wordpress.com

/Retorikens maskerade beskyddare