2010/08/01

NÄR GNÄLLET KÖRS ÖVER AV KOMPETENSEN


Det finns stunder i livet då till och med jag har satt mig ner på mitt breda arsle för att fundera över hur statsministern kunde välja att utse Anders Borg till Alliansregeringens finansminister. Som en gammal stock-konservativ quasi-gubbe tycker jag naturligtvis att en respektabel finansminister skall ha en tilltalande och kortklippt frisyr, att öronen skall vara befriade från stora metallringar och att glasögonen skall lyfta fram den blick som ser den finansiella verkligheten som den är.

Trots att sossarnas motkandidat som finansminister, den ständigt gläfsande terriern Thomas Östros klarar min kravspecifiktations alla tre punkter, och Borg bara den sistnämnda, så väljer jag Borg framför Östros 366 av årets 365 dagar. Jag får strunta i ytan, i det yttre som som kanske inte alltid är så representativt som jag skulle önska och titta in i Anders Borgs enastående intellekt istället. Där Östros har en icke-frisyr och ett icke-hål-i-örat så har Anders Borg en enastående förmåga att faktiskt sköta landets finanser på ett sätt som jag inte tror kan bli mer fulländat. Där Borg har hästsvans och metallskrot på örsnibben så har Östros ingenting annat än gnäll och bakåtsträvande ambitioner...

I dag skriver SvD en artikel om att Borg är statsminister Reinfeldts äss i kortärmen i den stundande valrörelsen. Jag kan inte annat än hålla med om alla superlativer som strös över Borg, och det är väl ungefär lika förvånande som att det var just SvD som publicerade denna artikel. När i princip varenda oberoende betraktare ger regeringen beröm för hur man tagit sig igenom finanskrisen så gnäller sossarna, när statsfinanserna är välskötta så skriker samma sossar sig hesa över "skattesänkningar på lånade pengar".

Oppositionen gnäller bara för att man måste gnälla, utan att förstå att verklighetens folk i föregångslandet upplever och ser något helt annat än de nidbilder som ständigt målas upp av amatörkonstnärerna skolade i ABF:s kladdkurser. Visst är det oppositionens roll att gnälla, men gnällandet blir lite lättare att ta till sig när man också visar att man lever i samma verklighet som det folk man vandrar sida vid sida med. När Anders Borg ger sina företrädare med röd partibok beröm för att ha skött ekonomin så bra som man ändå har gjort så blir det mycket lättare för den neutrala och påverkbara väljaren att ta till sig de negativa synpunkter man sedan lyfter fram med antagonisternas politik...

Folk har förtroende för regeringen Reinfeldt i allmänhet, och för statsminister Reinfeldt och finansminister Borg i synnerhet och detta alldeles oavsett vilka nidbilder som hängs upp på oppositionens vernissage. Det är ofta löjliga bilder, bilder som ingen tar på allvar annat än de som redan har bestämt sig för att regeringen i största allmänhet är elak och dum, och i synnerhet då statsminister Reinfeldt och finansminister Borg.

Man försöker på det mest menlösa sätten att få väljarna att tro att regeringen inte kan komma överens när det har varit fyra år av enighet och hårt arbete genom en kris av episka proportioner. Sossebloggarna i NetRoots har bestämt sig för att regeringens valmanifest skall presenteras absolut senast den 10 augusti, så att de har får ännu mer färg till sina nidbilder. Skulle det inte dyka upp något valmanifest till den 10 augusti så kommer man gnälla vidare, trots att Alliansen inte har ett kryddmått av de åsiktskillnader som faktiskt finns i det socialistiska gänget. Socialistkoalitionen skrävlar om alla sina överenskommelser, om att se till hur de imperialistiska USA-trupperna jagas hem till Amerikat av svenska diplomater. Politiskt snömos och retoriskt misch-masch om jag får gnälla lite jag med...

Folket kommer att ha sin bild klar av vad de olika regeringsalternativen står för i god tid innan den 19 september. Redan i dag har folket fattat vilka företrädare man har förtroende för, kvar återstår att få samma människor att se att den politik Alliansen har stått för och fortsätter att stå för är precis lika fantastisk som våra företrädare. Man kan ha en hur bra politik som helst, men om man har inkompetenta politiker så blir det inget annat än tomma ord av visionerna. Tack och lov har vi Alliansen både politiker och politik som står pall, sådana som Anders Borg. Motståndarna påstår sig ha en politik, man påstår sig ha politiker som åtnjuter väljarnas förtroende. Pyttsan...

1 kommentar:

Johan Westerholm sa...

Antonsson

Till och med basal matematik borde få dig att kanske inte ta avstånd från Näringsministern så i alla fall tona ner ditt mästrande.

Maud Olofsson vill sälja ut delar av Vattenfall för att få loss 10 MDR SEK till ett nytt bolag med oklar affärsplan.

Vattenfall levererade som det ser ut idag under ett kvartal en vinst på drygt sex MDR SEK. Ponera att hälften av vinsten återförs bolaget så skulle det ta Vattenfall nio månader att sätta upp motsvarande kapital.

Nu vill regeringens Näringsminister sälja ut framtida intäkter för en spottstyver för att täta ett tillfälligt hål.

Kompetent? Nej, snarare djupt ideologiskt. Percy Barnevik fick samma råd en gång i tiden i en annan kontext. Sälja ut koncernens mest lönsamma bolag eller inte. McKenzie, konsultfirman som ville renodla ABB verksamhet åkte ut med huvudet före eftersom Percy ansåg det vettlöst att avhända sig framtida intäkter så lättvindigt.

Du får nog försöka bättre, det här är riktigt dåligt affärsmannaskap och politiskt ledarskap. Mer av detta och vi kommer inte behöva några framtida lågkonjunkturer. Regeringen fixar till en permanent sådan på egen hand.

Mvh

Johan