2010/08/20

SKA MAN SKRATTA ELLER GRÅTA...?


Avståndet mellan blocken minskar, de rödgröna tycks knapra in på Alliansens övertag och vi moderater minskar så mycket att det till och med anses vara statistiskt säkerställt. DN och tidningens hjälpreda när det kommer till opinionsundersökningar, Synovate, målar upp en lite annorlunda bild än SIFO och SKOP, men en bild som inte är alltigenom bedrövlig...

Visst kunde frukosten ha smakat bättre ifall avståndet ner till Monas gäng ökade istället för minskade, visst skulle det ha känts bättre ifall inte en rätt stor del av de som förra gången kallade sig moderater inte hade gått och lagt sig på soffan - men inget ont som inte har något gott med sig. Det handlar om att entusiasmera sina väljare på valdagen och se till att det är då de tycker rätt, och valarbetandet blev med Synovates siffror ett ännu lite mer angeläget kall.

Självklart är det uselt av oss att tappa farten när den behövs som bäst, men om arbetsglädjen i valstugan eller vid ett torgmöte påverkas lite negativt och bara för ett kort ögonblick av siffror som de här, så påverkas motivationen istället extremt positivt och ända fram till den 19 september. Det är nu som vi måste få väljarna att fatta att det finns två bakverk att välja mellan. Båda kanske som ser ut som kladdkaka men den ena smakar himmelskt underbart och den andra smakar... bajs?

Skulle Synovates undersökning vara den undersökningen som blir verklighet så är den ju inte så usel som kan förledas att tro om man bara har moderata framgångar framför ögonen. En riktig bonus med siffrorna är ju att Alliansen skulle vinna ett val, och att Sverigedemokraterna inte finns där mitt i smeten för att få kakan att bli oätlig. Ett resultat där Alliansen vinner och där alla fyra Allianspartierna håller sig över 4%-spärren samtidigt som SD inte finns gör det är ett resultat som är en dröm för mig. Synovate visar ju just det, där våra små vänner äter upp sig och där SD:s röster av noll och inget värde - och det är utan tvekan en god nyhet.

En annan god nyhet är att Vänsterpartiet är det parti som nu börjar sniffa på den där skrämmande 4%-spärren. Lars Ohly får inte sitt parti att lyfta, och det räcker med att läsa kommunisternas mästerbloggare Jinge för att förstå att det är just Vänsterpartiet som kommer att ha de största mobiliseringsproblemen. Jag har sagt det förut och jag säger det gärna igen - Vänsterpartiet förlorar på tvångsäktenskapet med sosseriet och miljömupparna. Vänsterpartiet hade tjänat på att vara ett oppositionsparti både mot regeringen och mot oppositionen, som ett naturligt vägval för desillusionerade sossar...

Synovates siffror sticker ut jämfört med andra opinionsinstitut och man blir ju inte klok på alla dessa siffror som sköljer över en. Vem skall man tro på, vem ligger mest rätt? En herrans massa frågetecken som garanterat kommer förbytas i utropstecken när valresultaten strömmar in på valnatten. Alla dessa opinionsundersökningar får mig lite lätt ur balans den här morgonen, men som drivmedel för en adipös valarbetare var det nog det bästa som kunde hända.

Länkar: DN1, DN2, AB, Expr, SvD

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det måste efterhand vara svårt att hitta ett "statistisk säkert underlag" och samtidigt hålla SD på eller under 4% strecket.
Kanske hålla sig norr om dalälven?
Kolla spelbolagens politiska odds, då är man nog närmar verkligheten än dessa olika opinionsmässiga beställningsarbeten.

magnus sa...

Sak bli intressant att se vad SD-bloggar mm skriver. Varje gång de går upp lite anklagar de samlade media för att inte skriva tillräckligt mycket men varje gång de går ned lite raderas undersökningen på deras bloggar mm. Med stalisitisk precision.

Patrik sa...

Gå in på Unibet och spela en slant på att SD inte kommer nå riksdagen i valet.

Du kan bli rik :-)