2010/08/31

KAOSETS OCH KOLLAPSENS KOALITION


Persson, Feldt, Rosengren - tre av Rörelsens vise män har varit ute i mediabruset och på olika sätt berättat sanningen om hur de lite från utifrån ser på sitt gamla partis Golgata-vandring. Persson gapar om hårdare jobb, Feldt lyfter fram bilden av en koalition med stora problem och Rosengren tar upp frågan om koalitionen ens är ett smart drag. Det är tre män som har gedigna erfarenheter av hur socialdemokratin fungerar, eller rättare sagt borde fungera, och när de har det tvivelaktiga omdömet att lufta sin kritik några veckor innan valdagen så borde larmklockorna rimligen ringa på Sveavägen 68.

Den sjukdomsinsikt som uppenbarligen saknas hos Sahlin, Baylan och Östros finns hos de med politikerkarriären bakom sig. Partiet, Rörelsen, mår inte bra och inte ens ett valmanifest kan ses som en mirakelkur för att få tillfrisknandet att skymta i fjärran. Det är ett parti som är kört i botten, där humöret bland valarbetarna närmar sig fryspunkten medan förstanamnet i Stockholms län, herr Bodström sitter och äter munkar i ett soligt USA och valarbetar på Facebook...

Ulf Bjereld är statsvetare, och socialdemokrat. Trots sin ideologiska blodförgiftning ser Bjereld också den sanning som de tre vise männen ser, men som Baylan aldrig kan skymta. Bjereld talar insiktsfullt om en historisk kollaps, där opinionen aldrig har svängt så mycket som under denna mandatperiod. Ett övertag i opinionssiffrorna på nästan 20 procentenheter för 30 månader sedan har förbytts i ett underläge på runt 6 procentenheter. Bjereld talar om en historisk kollaps, och Sören Holmberg, valguru, som var ute för 30 månader sedan och konstaterade att "Alliansen är rökt" känns mer idiotförklarad än någonsin.

Idag vet vi annorlunda - att Holmbergs förmåga att se in i framtiden var en bluff. Det som såg ut som en promenad in på Rosenbad för en framgångsrik opposition har förbytts i en reträtt som utvecklat sig till ett oorganiserat kaos. Den opposition som skall försöka vända vinden med ett valmanifest är numera en koalition av kaos och kollaps - vad man är gör så blir det fel...

Det är att göra det för enkelt för sig att bara skylla på Mona Sahlins person, och hur inkompatibel den är för att leda socialdemokratin. Det är inte Mona Sahlins fel att allt ser mörkt ut, som en karbonkopia av Bosse Lundgrens mardrömsval med mina älskade moderater för åtta år sedan. Mona må vara ifrågasatt för den hon är, men felet finns på andra ställen - också.

Felet är Mona Sahlins politik där alltfler gamla rättrogna sossar känner sig vilse i en koalition av kaos och kollaps. De har svårt att förlika sig med att man avvecklar kärnkraften utan förnuft, att de kommunister man alltid hållit på armlängds avstånd helt plötsligt går armkrok med Rörelsen och med den intimiteten kommer det ekonomiska svagsinne som Kjell-Olof Feldt är så orolig för.

Återigen är det dags för en ny opinionsundersökning som strör salt i de öppna, socialdemokratiska, såren. Den här natten är det SKOP som visar att den historiska kollapsen fortsätter och att det faktiskt finns en möjlighet att den tidigare statsbärande socialdemokratin inte längre kommer kunna stoltsera med titeln Sveriges största parti. Oavsett hur det går om mindre än tre veckor så är det en unik händelseutveckling som äger rum, där ett dominant parti har blivit två men där det ena sjunker som en sten medan det andra leviterar i opinionsundersökning efter opinionsundersökning.

Sossarna faller enligt SKOP, och de faller mest. Sverigedemokraterna faller också de enligt SKOP, näst mest och hamnar under 4%-spärren. När så samtliga Allianspartier ökar eller står stilla så är det nästan läge för ett "Hallelujah"-rop. Kan inte SKOP:s siffror bli något annat än en opinionsundersökning, kan inte SKOP:s siffror få bli ett riktigt roligt valresultat?

Länkar: Expr, Expr, Expr, AB, AB, SvD, SvD, DN
Bloggar: Kent, Mary, Böhlmark, Morgan

2 kommentarer:

Magnus F sa...

För mig som (f.d.?) sosse så är det Mona och hennes svek i form av samarbete med kommunisten Ohly som gör att de blå får min röst på valdagen. Jag kan aldrig, ALDRIG, acceptera vare sig Mona eller Ohly som represtentanter för en styrande koalition.

Något är fel med dagens socialdemokratiska parti när mängder av gamla trogna väljare (som jag) ser en ljusare framtid i "fiendens" politik, och lämnar skeppet.

Det krävs en hel del för att folk ens skall överväga att byta läger, rent politiskt. Det går så mycket tradition, stolthet, fördomar och envishet i det hela, vilket ytterligare förstärker min bild av hur Mona har förstört "mitt" parti. Dels har hon gjort detta genom att vara den människan hon är (i min mening opålitlig och inkompetent) och dels genom att inleda ett samarbete med kommunisten Ohly.

Essbeck sa...

Får gratulera dig till att kalla Persson, Feldt och Rosengren rörelsens tre vise män. Visste inte att du hade så varma tankar om till exempel Göran Persson.

Det är fina ord från dig som står så politiskt långt bort från dessa herrar.

Jag tror att vilket valmanifest som än skulle presenteras av de rödgröna så kommer det alltid vara fel för dig.

Du kallar Bjereld för en person som har ideologisk blodförgiftning betyder det att personer som ser på dig och inte delar din ideologi skall se dig som en person med ideogisk blodöförgiftning ?

Det är nog ingen som idiotförklarar Sören Holmberg för att han sa för 30 månader sedan att "alliansen är rökt" men man kan lyfta fram det och knuta an det till idag och idiotförklara honom för något han sa för 30 månader sedan.

Jag skall berätta en liten hemlis för dig. Det finns ingen som kan se in i framtiden. Tydligen trodde du att Holmberg kunde detta men nu blir du tvungen att förändra det synsättet.

Mona Sahlin är ingen Bo Lundgren och vad som bidrog till Moderaternas dåliga resultat för 8 år sedan för Moderaterna kan ha att göra med en viss valstugearbetare för Moderaterna som uttryckte rasistiska åsikter när han trodde att han inte var filmad.

Jag förstår att det är många fel på Mona Sahlin sett från en Moderat synvinkel. Om hon är så dålig som du tycker vore det väl osmart att säga så mycket om det. Då kan man sitta tyst och lungn eftersom man bet att hon är dålig och därmed en fördel för Alliansen.

Säger du att Sahlin är dålig så är allt som det skall vara. Kommer du till en punkt som moderat där du säger att Mona Sahlin är bra då är det dags att börja bli orolig.

Kul att du tycker om SKOPs mätningar. Tror du på dem ? Tror du att de kan förutse framtiden nu när du konstaterat att Holmberg inte besitter förmågan att förutse framtiden ?

Du vet inte hur valet kommer att sluta. Det vet inte jag heller. Det är ingen som vet.

Som rödgrön röstare tycker jag det är bra att siffrorna som egentligen inte säger någonting visar goda siffor för Kd och C. Om det kan förändra borgares beteende och de beslutar sig för att inte stödrösta på C eller Kd då är risken stor att något av partierna trillar ur.