2010/08/22

SÄD I BRALLAN, RÅG I RYGGEN - SIFFROR SOM BORDE (S)VIDA...


Om man nu prompt måste välja en opinionsundersökning som man vill tro på, som man vill se som en karbonkopia av valresultatet så måste det ju rimligtvis vara den SIFO-mätning som gav mig en anledning att börja dagen med en fesljummen Saku Kuld. Samtidigt kan man inte bli klok på att det kan skilja så mycket mellan de olika instituten, där läget är dödligt spännande hos Synovate och SKOP men där SIFO ger oss en rätt skön ledning att använda som drivmedel i valarbetet.

Härommorgonen satt ett gäng i TV4:s morgonsoffa och pratade om att just den här Augusti-SIFO:n brukar visa vad valresultatet kommer att landa, ungefär och må de ha rätt. Då har vi ett nytt parti som kan kalla sig Sveriges största, något som inte hänt på hundra år och då har vi en Alliansregering som får fyra år till på sig att faktiskt förädla ett land som är bra men som kan så mycket bättre. Må de ha rätt, de kloka personerna i morgonsoffan, ty då är jag inte så kass på att känna av folkets vilja och opinionsströmningar som jag inbillade mig när ett annat opinionsinstitut gav oss moderater en spark på scrotum häromdagen med ett tapp på nästan 4%.

Den bilden jublade sossarna åt, men jag kände inte igen mig från mina samtal med väljarna. Min känsla var och är att vi har medvind och att huvudmotståndarna brottas med exakt samma problem som vi moderater hade med oss in i slutspurten 2002, där Bosse Lundgren var ifrågasatt som ledare, där vår politik var ifrågasatt och där motvinden var total. Just den bilden ser jag hos dagens socialdemokrater - där händelseutvecklingen 2010 är skrämmande lik vår golgata-vandring 2002.

Igår haspalde deras Bosse Lundgren-kopia, Mona Sahlin, ur sig något som måste anses vara ett tecken på deras djupa desperation. Kvinnan anklagade regeringen för att ha som mål att göra sig av med 100.000 poliser, lärare, vårdanställda och andra för att ha råd med att sänka skatterna med 100 miljarder. Lögn och förbannad lögn, ett tecken på att det gamla statsbärande partiet sjunkit så lågt man bara kan för att mot alla odds få någon form av luft under de vingklippta vingarna. Svartmålning och demonisering, och ribban lades där för en valrörelse där det är okej att ljuga hej vilt om de politiska motståndarnas ambitioner. Skattesänkningarna kommer att ske när statskassan får in mer slantar för att fler jobbar, skattesänkningarna kommer när utrymmet finns och absolut inte genom att göra sig av med de samhällsbyggare som är våra nya hjältar.

Att vi först utbildar och rekryterar så många poliser att vi skapar en historisk topp i just antalet poliser för att sedan sparka dom är inte hur vi i Alliansen bedriver politik, det andas mer socialdemokratisk kapitalförstöring där man inte är rädd eller varsam om de pengar man suger åt sig av skattebetalarna. Om det är här är sättet som sossarna avser gå vidare i valrörelsen så kommer inte SIFO:s siffror sätta nivån, då kommer sosseriet hamna i något som liknar fritt fall med tilt...

SIFO gjorde min dag, ett leende har fastnat mitt i plytet och jag går som på moln. Kan inte detta vara embryot till ett valresultat som vi ser? Ett valresultat som ger oss ett nytt parti som landets största, där Alliansen får majoritet, där SD hamnar utanför 4%-spärren och där Miljöpartiets prenumeration på platsen som Sveriges tredje största parti är på väg att gå ut och där Folkpartiet håller på att teckna upp sig istället...

Länkar: SvD, SvD, DN, Expr, AB, AB
Bloggare som mår bra denna morgon: MMK, Böhlmark, Magnus Andersson, Kent, MP, Falk, Jonlund, Tingsrydaren
Bloggare som inte kan förstå, som blundar eller är lite ledsna: Peter A, Högberg, Krassman

4 kommentarer:

Krassman sa...

@Antonsson
Som vän av ordning så måste jag fråga några saker. Har inte Moderaterna fortfarande planer på att skatterna i Sverige skall ligga på samma nivå som inom EU?

Moderaterna sade sig vilja sänka skatterna med 20 miljarder under valet 2006, det har blivit 100 miljarder och satsningarna på välfärden har uteblivit och konjunktur institutet pekar på att det blivit 33 000 förre anställda inom välfärden. Hur går det ihop?

Hur mycket i dagens mätning var statistiskt säkerställt?

Unknown sa...

Du har rätt Krassman. Man måste tänka på felmarginalen.

Tar man hänsyn till den så kan det faktisk vara så att Alliansen har stöd av 57,4% av väljarna medan de rödgröna stöds av 39,2%.

För du vet väl att felmarginalen kan så åt båda hållen?

Det stämmer även att det blivit en 30.000 - 40.000 färre kommunalt eller landstingsanställda inom välfärden. Det betyder dock inte att så många har försvunnit utan att de fått anställning inom privata bolag som inte räknades in i de siffrorna.

Räknade man inte anställningsformen utan antalet personer som jobbade inom välfärden var de snarare fler än färre.

Tokmoderaten sa...

Tack Lumidex! På han bara...

Kerstin Svensson sa...

När ska vi svenskar sluta mäta välfärden i personal, såväl i skolan som inom vården. Personaltätheten är på intet sätt ett mått på kvalitet. Det är dom smarta lösningarna, effektiviteten, bra schemaläggningar och framför allt bra ledarskap som ger resultat.

Kerstin