2008/12/25

EN FRÖJDEFULL JUL...?

Polishuset i Stanley, Falklandsöarna - eget foto för en gångs skull...

Har man som undertecknad tillbringat 4% av året på de fridfulla Falklandsöarna så är det ju med skräck i ögonen man tittar i tidningarnas nätupplagor om hur landet Sveriges befolkning firar jul.

På Falklandsöarna har man i princip ingen kriminalitet, folk sover med sina ytterdörrar olåsta och går till affären utan att låsa efter sig. På lite mer än 3.000 innevånare finns det 27 poliser, det vill säga en polis per 118 innevånare och i fängelset med sina 6 celler sitter en intern.

Med samma polistäthet hade vi i Sverige haft ungefär 75.000 poliser när vi dag kämpar för att nå upp i 20.000, och på Falklandsöarna har man dessutom civilanställda som gör att de 27 poliserna kan ägna sig åt sin huvuduppgift - att se till att ögruppen fortsätter vara fri från narkotika och med en grov brottslighet som är praktiskt taget icke-existerande. När jag var nere på min resa i mars så var jag på väg hem till mitt "Guesthouse" från krogen, påverkad av alkohol men ej synbart berusad när regnet började droppa. En av huvudstaden Stanleys ständigt patrullerande radiobilar, Land Rovers, körde förbi och de två poliserna vinkade vänligt genom rutan. I en svensk betongförort hade de i bästa fall fått ett långfinger tillbaka, och i värsta fall en Molotov-cocktail. Jag hade redan anpassat mig till den sköna och avslappnade mentaliteten och hälsade naturligtvis tillbaka. Några hundra meter bort stannade polisbilen, vände och kom tillbaka. De vänliga poliserna vevade ner rutan och sade "Good evening. New in town?" och svaret blev ju ja, det var jag eftersom jag var turist. Efter att ha frågat var jag bodde så erbjöd sig poliserna att köra mig till Lafone House, mitt boende i staden eftersom regnets droppande hade övergått i en rejäl störtflod. En trevlig tur i baksätet på polisbilen med två trevliga poliser under en resa på 2 minuter...

Julaftonen är över, och jag har tillbringat ytterligare en jul på Intensiven SöS. vi hade tack och lov lugnt medan kollegorna på St Göran och KS hade skottskador ta hand om. Inte ens under denna fridfulla högtid kan Sverige få ro. Nejdå, det skall skjutas in på ett kasinon bara för att man nekas inträde, och ungdomsgäng som förvägrar sina medmänniskor att få hjälp av ambulanssjukvården när man stuckits ner med kniv. Den tragiska utvecklingen fortsätter i Sverige, med laglöshet, en total avsaknad av respekt för sina medmänniskor och de lagar som vi alla varit med om att skapa genom vår demokrati.

Själv blir jag bara mörkrädd, och vettskrämd över att det är detta Sverige som mina barn skall växa upp i. Statsministern tog ju upp i kriminaliteten som huvudpunkt i sitt jultal och det var en mycket bra markeringen om att vi måste göra allt vi kan för att vända den depraverande utvecklingen och den vändningen måste börja nu...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, AB1, AB2, AB3, AB4, DN1, DN2

6 kommentarer:

Karl A sa...

Hur känns det när ditt moderparti är oförmöget att handskas med situationen?
Att ha röstat bort socialisterna för att sedan få en handlingsförlamad borgarregering kändes inte så lyckat...

Tokmoderaten sa...

Det är väl din "verklighetsbeskrivning" bäste Karl, inte min. Själv ser jag att det faktiskt händer saker som att antalet poliser i yttre tjänst blir fler, om än för sakta och att man på allvar börjar lyfta de problem som sosseriet tidigare sopade under mattan. Det tar tid att vända ett haveri till något framgångsrikt, och ibland funderar även jag på om det ens är möjligt - men den nuvarande regeringen har i varje fall viljan och ambitionen till skillnad från de bortröstade socialisterna...

Winston sa...

Bäste herr Antonsson!
Ämnet glädjer mig då jag som medborgare delar din åsikt om att ett rättshaveri står inför vår framtid, om då nu inte vår handfaste statsminister stävjar det otyg av medmäniskor, vilka borde förvisas till Falklansöarna och där straffarbete. samarbete med Storbritanien vore ett gott parti för båda parter.
För övrigt och som alltid FRAmförhåller jag FRA ånyå.
MVH/ Winston III

Winston sa...

Dear Mr Antonsson!

Onkel har fel!
falklandsöarna skall ej besudlas med Dysfunktionella medborgare, de bör snarare lämnas halvägs ut.
MVH/Winston Jr I

Wiseman sa...

Man blir lika beklämd varje gång man läser om sån här skit.

Alex sa...

Karl A. Jo det var en bra kommentar MEN en det är ändå bättre med en handlingsförlamad moderatregering än en sosseregering som aktivt förvärrar situationen. Ett steg i rätt riktning. Ett litet steg men fortfarande en rörelse.