2009/06/28

ATT LÄGGA SIG NER HELT PLATT...

Kommunstyrelsens ordförande Helene Hellmark-Knutsson på väg in i fullmäktige med vänsterns gruppledare Bert Jagerby under armen. De som tycker att herr Jagerby liknar äldrenämndens ordförande Kajsa Adenbäck från en tidigare bild har helt rätt...

Valet till Europa-parlamentet var ett enormt bakslag för Vänsterpartiet, partiet som alltid säger "nej". Det hedrade dock Vänsterpartiet att man redan på valnatten var tydliga med att valet var ett fiasko, att kampanjen hade fungerat sisådär och det krävdes räfst och rättarting för att länspumpa den sjunkande skutan inför valen 2010.

Vänsterpartiet hade den förankring i verkligheten som Mona Sahlin alltid har saknat, men som blev extremt tydligt under valnatten när det enligt Mona blåste rödgröna vindar över Europa trots att just de röda nästan överallt gick tillbaka och att de gröna framgångarna på intet sätt balanserade upp detta manfall. Mona Sahlin menade att sosseriet i Sverige lyckats bra trots att de gjorde ett sämre val än det EP-val 2004 som betraktades som den stora katastrofen... Har socialdemokratin med Mona förstått att glansdagarna är borta, att tiden när partiet låg runt de 40% i vartenda val sedan länge är historia?

Tillbaka till Vänsterpartiet, och till hemstaden Sundbyberg. Här styr det lag som Mona vill se som ett regeringsalternativ inför nästa höst och det har väl gått bra om man tittar på spektaklet med sosse-ögon. Miljöpartiet är inget miljöparti längre, man vill bygga kraftvärmeverk i anslutning till ett naturreservat - och man har ingen miljöpolitik kvar överhuvudtaget utan agerar endast okritisk nickedocka åt sossarna. Samma sak var det med Vänsterpartiet, man säljer alla sina värderingar för att få sitta i knät på Helene Hellmark-Knutsson, men för några veckor sedan satte vänstern ner foten och hotade med att spräcka den rödgröna koalitionen. Nedanstående text är saxat från Sundbybergsvänsterns egen hemsida, publicerat den 27 maj...

"- Socialdemokraterna har slutat samarbeta. Vi är förbryllade över att de vill spräcka majoriteten över en sådan här fråga, säger Marielle Nakunzi, ordförande i Vänsterpartiet Sundbyberg.

- Beslutet är inte förenligt med social bostadspolitik och riskerar att ytterligare snabba på segregationen, säger Marielle Nakunzi.

Vänsterpartiet har under en längre tid försökt få till en diskussion om Förvaltarens framtid inom ramarna för det rödgröna samarbetet, men Socialdemokraterna har istället gjort upp med de borgerliga.

- De försäljningar som planeras nu är inget vi kommit överens om och inte heller något vi kan acceptera. Vi vill utveckla allmännyttan, inte avveckla den, säger Vänsterpartiets gruppledare Bert Jagerby"


Det handlar om att det koalitionsbärande Sossarna samverkat med allianspartierna i Sundbyberg, för att ge ytterligare 1080 lägenhetsinnehavare mer frihet i sitt boende, och vänstern skrek. De skrek och de skulle de göra, för detta är en profilfråga för Vänsterpartiet. Man har sagt sig stå upp för hyresrätten, men det har mest varit tomma ord. Man var för en kommunal folkomröstning i frågan tills dess man hamnade i "majoritet" - då ändrade man sig snabbt. Titta på Bert Jagerbys patetiska försvarstal från fullmäktige, förtjänstfullt filmat av Mattias Lönnqvist.Så lät det när man svek hyresgästföreningen första gången, och nu är man där igen. Allt hotande om att spräcka "majoriteten" var också tomma ord, ord som redan efter några veckor faller i glömska för att få fortsätta sitta i Helene Hellmark-Knutssons knä, ord som ingenting betyder när ideologi och hjärtefrågor ställs mot makthungern och ett högavlönat uppdrag som kommunalråd.

Jag förstår om det gnisslas i vårt Vänsterparti i Sundbyberg, för om inte Vänstern står upp för hyresrätten - vem gör det då? Enligt mig så behövs ju hyresrätten men inte alls i de absurda proportioner vi har i Sundbyberg där nästan 8 av 10 innevånare bor i just hyresrätter...

En fastighetsmarknad där man själv kan välja boendeform ligger mig ju varmt om hjärtat men med dagens marknadsekonomiska förutsättningar där tillgång och efterfrågan sätter priset så har enbart den höginkomsttagare vänsterpartiet föraktar verklig valfrihet i Sundbyberg - priserna på de fåtaliga villorna och de nästan lika fåtaliga bostadsrätterna är helt enkelt för höga för de som inte är lika välavlönade. Men det är väl vänsterns melodi, att deras kärnväljare skall hänvisas till enbart allmännyttan och endast dit. Själv vill jag justera priserna med en större tillgång, med fler bostadsrätter och villor som gör att fler ha råd bo i vår stad... Frihet att välja, och kunna välja kallas det visst för.

Länkar: SvD, AB, AB2, DN, DN2, Expr

2 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Vilket fint YouTube-klipp du hittat :)

Ju fler som ser klippet desto bättre; vänsterpartiets avsaknad av ryggrad och politik i Sundbyberg behöver belysas.

el Persson sa...

Men visst blåste det rödgröna vindar!

Även motvind är en vind!