2009/06/23

HÖGERSPÖKET SÄGER "BUHU" TILL SKIVINDUSTRIN

Högerspöket med Rickard Falkvinge, Piratpartiet, under en downloadingseans...

Min vän Högerspöket går igång på fildelning...

"I en ny opionsmätning verkar det som de borgerliga partierna tappar väljare till Piratpartiet.
Det är inte alls konstigt. Annars laglydiga och ordningsamma medborgare laddar ner musik och film, och har svårt att förstå varför de ska jagas med lagring av IP-nummer, IFPI-razzior och telelagringsdirektiv. Förr puttrade hembränningsapparaterna i stugorna, nu är det modemen som går varma. Då som nu förstod inte statsmakten skillnaden mellan eget bruk och kommersiell verksamhet. För den som bränner egen nubbe skadar ingen, inte heller ett högerspöke som laddar ner Absolute Kids 23 på Pirate bay.

Skivindustrin ojar sig om hur mycket pengar de förlorar. Skyll er själva buar högerspöket ut i mörkret. För det första. Högerspöket har laddat ner "This is how we Party" med SOAP, helt illegalt. Men, skivindustrin har inte förlorat en krona på det, eftersom han aldrig någonsin skulle betala för en låt han och hans kompisar Frankenstein, Spöket Laban och Vampirella spelar när de berusat sig på rusdrycker och oskuldsblod.

För det andra har skivindustrins stora problem varit att de säljer i första hand skivor och andra hand musik. När Högerspöket fått ett tips av Poltergeist om en bra låt är det väldigt arbetsamt för honom att ta tunnelbanan in till plattan, för att sedan sväva över alla heroinister in till Åhlens skivavdelning vid Sergels torg. Det är lättare att bara kicka igång datorn och ladda ner skiten.

Dessutom kanske Högerspöket inte vill ha alla 10 låtarna på Aquas mästerverk Aquarius, utan bara låten Cuba Libre, eftersom det påminner honom om den gamla goda tiden på Kuba. Återigen blir det lättare för ett annars laglydigt spöke att vara illegal än legal.

På senare tid har dock Högerspöket kommit att bli väldigt laglydig i sin musikkomumption. Inte på grund av häxjakten på fildelare, utan på grund av Spotify. Det låter honom lyssna på det han vill, lagligt, enkelt, och utan att få alltför mycket annat på köpet.

"Vi kan inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration" sa Fredrik Reinfeldt i opposition. I regeringställning är det just det han gör. Det är inget en ungdomsgeneration väljare kommer att belöna med röster."


Länk: AB

Inga kommentarer: