2009/06/23

"HÖGERSPÖKET" VILL SNASKA PÅ EN NOGGER BLACK I KVARTERET NEGERN...

Min "spökskrivare", min vän och min trosfrände "Högerspöket" debuterar härmed med sitt första långa men tankeväckende epos om en glass, en färg och hur lätt allt kan bli fel.

Kära Läsare, låt Er väl smaka på denna delikatess... / Tokmoderaten.

"Det våras för Centrum mot Rasism igen. Genom att kränkas av allt och alla lyckas man genom rent trams återigen hamna mitt i mediastormens öga.

Sommaren 2005 blev Centrum mot Rasism oerhört kränkta. GB hade gjort ett lakritsskal till sin populära glass Nogger. Engelska är numera ett synnerligen populärt och varumärkeshöjande språk. Smaken lakrits, som heter liquorice på engelska, ställde dock till problem. För ett folk i det kalla norden med ett hyfsat engelskt ordförråd men stora svårigheter med engelsk stavning och uttal var det helt enkelt för krångligt. Möjliga uttal som [lickorajs] skulle blotta bristerna i den svenska skolans språkundervisning alltför tydligt. Särskilt svårt skulle det bli för de glupska barn som främst måste ses som en glass främsta målgrupp. Men Lakrits är ju svart, och black kan ju alla uttala. Så glassen fick heta Nogger Black. Reklam gjordes med posters med "Nogger (hjärta) lakrits = Sant) skrivet med krita på asfalt.

Centrum mot Rasism kom med sina skattemiljoner fram till att genom att bara ändra en bokstav fick fram en endaste bokstav fick fram texten "Nigger (hjärta) lakrits= sant" och rasade. Pressutspel gjordes och kvällstidningarna hakade på. GB utmålades som en del i en stor rasistisk konspiration. Än mer så när det avslöjades att glassen 88 som hade funnits sen 1960 och enligt GB:s utsago fått namn efter att det var den 88:e glassen i GB:s historia. Inte alls så, menade konspirationsteoretikerna. Den åttonde bokstaven i alfabetet är ju som bekant H, och två H:n blir HH, vilket kan utläsas som "Harald Hårfagre", "Heta Hanna" eller i det här fallet "Heil Hitler".

Läsarna till kvällstidningarna, och Sveriges förenade glassgluffsare förenade sig i en samfällt ställningstagande. 94.9 procent av Aftonbladets läsare tyckte inte att namnet var rasistiskt, och Nogger Black sålde som, tja, glass i solsken.

Nu syns som sagt Centrum mot Rasism i Aftonbladet igen. Den här gången är det generation efter generation av Karlstadspolitiker som ingår i den stora rasistiska konspirationen. 1866 döptes nämligen ett kvarter i just den staden till "Kvarteret Negern". Exotiskt och fantasieggande då, eftersom invandringen till Sverige var minimal, och en resa från Karlstad till Göteborg då var få förunnat, än mindre en resa till sydligare breddgrader. Det är rasistiskt och diskriminerande att ha kvar namnet, menar Centrum mot Rasism. Ursäkta ett förvirrat högerspöke, men finns det inte större problem med bristande integration och rasism i Sverige? Sverigedemokraterna, Rosengård och arbetslösheten bland somalier till exempel?

Eftersom Högerspöket är evigt och odödligt kommer han ihåg hur namnet kom hur namnet kom till för oceaner av tid sedan. På latin, ett språk som numera bara talas av papistiska präster, kvacksalvare och professorer heter Svart "Nigrum", som adjektiv "niger". När det eviga imperiet föll ihop under trycket av dekadens, sviktande ekonomi och germanska stammar vulgariserade folken på den iberiska halvön Ceasars och Catos språk. Bland annat blev "Niger" numera "Negro", fortfarande med betydelsen svart. Tusen år senare, då spanjorer och portugiser seglade ut på världshaven för att utforska världen, träffade dessa folk på andra folk som var mycket. mycket mörkare än dem. De var nästan svarta, vilket fick sjöfararna som fann dem att kalla dem just det, "negro".

Upptäckten av Afrika, och dess olika folkslag spreds i Europa. När berättelsen om den märkliga och vilda kontinenten i söder spreds över språkgränserna anpassades benämningen på de mörk-mörka människorna som bor där efter de lokala språken. I Sverige tycktes "neger" så mycket lättare att säga än det konstiga och främmande "negro". I England drog man samma slutsats om ordet "nigger".

Vissa av de mörka människorna ville sälja andra mörka människor till de europeiska handelsmännen. Slaveri fanns visserligen i Europa, påven hade utfärdat en bulla om att saracener, numera kallade araber, och andra okristna mycket väl kunde tas som slavar. Europa hade dock snarare varit en ofrivillig leverantör av slavar än en mottagare. Skepp från barbarkusten, numera Algeriet, tog slavar så långt norrut som Holland och Storbritannien. Nu fanns chansen att vara på andra sidan i näringskedjan.

Behovet av slavar i Europa var dock mycket begränsat. Europas aristokrati hade byggt upp en helt annan administration av ofrihet. När de köpte och sålde mark av varandra kom bonden som brukade marken med på köpet. Livegenskap var långt mer anpassat till de lågavkastande jordarna på deras kontinent. Adelsmännen slapp tråkiga sysslor som att ordna bostad, jaga trälar på rymmen och att ordna försörjningstöd i dåliga tider. De kunde istället ägna tiden åt att dricka vin, göra oäktingar och bygga slott.

På andra sidan Atlanten var det en helt annan femma. Där kunde allt som gör livet värt att leva odlas: tobak, bomull och socker. Den dieten kan man inte leva på, även om Kate Moss verkar försöka. Vad som byggdes upp var en kombination av kapitalintensiv centraliserad agrikultur och tråkigt, besvärligt och ohälsosamt arbete. Här passade de mörka människorna till salu i Afrika in perfekt. Så vita européer från Europa köpte mörka människor av mörka människor i Afrika och sålde till vita människor i den nya världen.

Allra flest köptes till det som nu är Brasilien, men en del såldes till det alldeles splitternya Förenta Staterna. I Förenta Staterna talade man engelska och kallade därför de mörka människorna för "Nigger". I de södra delarna blev "nigger" liktydigt med slav. Även efter att slaveriet avskaffats kom ordet att påminna om de gamla onda tiderna. Just därför användes det av dem som ville återvända till dem. Exempelvis de män som klädde sig i vita lakan med huva i en perverterad gestaltning av allas vår Staffan Stalledräng.

Därför översatte man det portugisiska ordet till engelska direkt, dvs "black". Det fungerade ett tag, tills dess att även det började användas som förolämpning. Då bytte man namn till "coloured", eller färgad. Det lät trevligt, och inte alls sådär mörkt och otrevligt som "black". Det fungerade ett tag, tills en hög andra som inte var ofärgade dök upp i Förenta Staterna. Plötsligt fanns det mexikaner,indier, kineser och italienare som också hade mycket mer färg än de kritvita engelsk-, tysk-, irländsk- och svenskättade amerikanerna. Då föll det också.

Så de afrikanska ättlingarna fick återgå till att kallas det portugisiska "Negro" igen, som de gjort från början. Det fungerade bra, och ingen tog särskilt illa vid sig innan en kille som kallade sig för Malcolm Kryss började hävda att "African American" dvs "afrikansk amerikan" var ännu bättre, vilket han nog hade rätt i.

Under hela den här namnresan, med så mycket lidande och förtryck fortsatte det neutrala svenska ordet vara "neger". Så att det där kvartersnamnret fortsatt vara just "negern" är inte så märkligt som det kan verka. Inte heller att en mörk bakelse, bestående av de hälsosamma ingredienserna kakao, socker och smör kallas just negerboll.

Det är inte orden som är farliga, det är värderingarna bakom. Du kan kalla det chokladboll hur mycket du vill, men anser du att någon är värd mindre för att deras skinn är mörkare än ditt så hjälper det inte. Du är en idiot, vilket som. Om du aldrig skulle anställa en utomeuropé hjälper det inte att du kallar honom för svart. Accepterar du inte att din son har en utomeuropeisk flickvän blir du inte en bättre människa för att du inte kallar henne negress.

Det är lite synd att Centrum mot Rasism inte förstår det. Deras nuvarande linje hjälper snarare än stjälper de som inte vill ha någon invandring.
Men, eftersom deras utspel trots allt har ett viss nöjesvärde har jag förslag på framtida måltavlor helt i linje med deras två senaste måltavlor. Vem vet, jag kanske kan spara några skattekronor.

Landet Montenegro och floden Rio Negro är också geografiska platser som kan vara en del i den stora rasistiska konspirationen. Även Arnold Schwarzenegger, hårvårdsföretaget och den framlidne generalen Schwartzkopf måste misstänkas.
I linje med Nogger-affären måste även Nigeria, samt floden och landet Niger omedelbart sättas under tvångsförvaltning av Centrum mot Rasism. Genom att bara lägga till ett endaste litet "g" på fel ställe blir även dessa geografiska platser en fyrbåk i den rasistiska konspirationen.

En annan aktivitet som Centrum mot Rasism med stor entusiasm kan återskapa är de bokbål som på 30-talet lyste upp Tyskland. Varför skona sådan vulgär och nedsättande litteratur som Agatha Christies klassiker "Tio små negerpojkar" eller Hergés "Tintin i Kongo"?

Även den ädla drycken Kaffe måste sättas i skottgluggen. Kaffrer var ett sydafrikanskt namn på svarta, och kaffe är ju svart. Konspirationen är ju bara så uppenbar!"

Länk: AB1, AB2

1 kommentar:

Robert sa...

En rättelse; slavräderna sträckte sig ända upp till Island där ca 400 människor fördes bort i en räd av turkarna år 1627 (inte säker på årtalet). En annan intressant artikel om slaveriet i USA finns här.