2009/06/12

FREDAGSFOKUS PÅ FÖRSVARET


På förmiddagen den 6 juni, på självaste nationaldagen fick jag se något i luften som fick mig att börja tro på gröna gubbar och flygande tefat igen. På himlen syntes fyra flygande föremål som jag inte kände igen, och som jag absolut inte kunde identifiera på avstånd sålunda fyra stycken "Unidentified Flying Objects". De närmade sig snabbt och jag visste inte vad jag skulle göra, fanns det någon grop stor nog för mig att gömma mig i eller var min "abduction" nära förestående?

När de fyra föremålen kommit tillräckligt nära såg jag att det var två rotar JAS39 Gripen ur det svenska flygvapnet som av någon okänd anledning var uppe och flög. Antingen hade piloterna vunnit på Lotto och stod för flygbränslet själva, eller så hade man skrivit en AFSE på några tusen liter som man nu brände bort över Sundbyberg. För inte kunde det väl vara så att Försvaret har råd att skicka upp sina stridsflygplan, inte i dessa tider när varenda krona skall överanalyseras in i absurdum?

I dag är det rätt många artiklar om just Försvaret i de flesta tidningar, med SvD som fanbärare i kampen för ett trovärdigt försvar. Frågorna handlar om varför inte Försvarsberedningen har haft ett enda sammanträde på ett år, om hur dyrt det framtida yrkesförsvaret blir och den svenska smyganslutningen till NATO genom i första hand ett svenskt deltagande i en luftövervakningsförmåga för hela Norden och Baltikum. Vi börjar med den sista punkten...

Jag är för NATO, jag vill även att regeringen och inte bara Folkpartiet skall vara tydlig med att det är den enda trovärdiga organisationen att gå med i ifall vi som nation skall kunna känna någon som helst trygghet nu när vi har en Försvarsmakt i Litauens format. Självklart måste vi ha folkviljan med oss när det skall ske, men genom folkupplysning bör det gå. Att som mitt parti sitta och flumma och inte ta ställning är ett svaghetstecken för ett statsbärande parti, någon måste leda folket rätt. Och det måste ju vara rätt när en person som Mona Sahlin är emot, en Mona som har sagt att hon måste gå hädan innan SAP accepterar ett svenskt NATO-medlemskap. Samma Mona som nu har 25% av sina folkvalda partivänner som sina största kritiker och där det är fler som är starkt kritiska till sin partiledare än som ger henne beröm...

Självklart kan vi ju ta några små tassande myrsteg i rätt riktning genom att förbinda oss att skydda våra EU-grannar om/när ofreden återkommer. Jag skulle bvara väldigt nöjd ifall Sverige baserade 6-8 JAS-39 Gripen på Gotland som hade till uppgift att värna Estland, Lettland och Litauens luftrum. Då visar vi välvilja, och markerar att vårt snack om solidaritet med våra grannar i ofredstider genom väpnat bistånd också är en realitet och inte bara tomma ord från ett land som idag inte ens klarar av att försvara sig själv. Just vårt flygvapen har fortfarande potential att bli en stabiliserande faktor i norra Europa, om man nu bemödar sig med att låta planen flyga, piloterna träna och se till att sambandet blir krypterat istället för i klartext.

Yrkesförsvaret blir dyrare än värnpliktsförsvaret - punkt! Värnpliktsförsvaret i modifierad form är avsevärt bättre än helt kontrakterade förband, eftersom värnpliktssystemet ger oss än långt bättre förmåga att anpassa oss efter hur omvärlden utvecklas. Med en avskaffad värnplikt så försvinner underlaget för Hemvärnet att hitta nya förmågor, det ger oss ingen chans i världen att snabbt utöka vår numerär när det behövs och vi blir beroende av ett system där Försvarsmakten ses som en attraktiv arbetsgivare - och hur det är med det vet nog de flesta...

Att ha möten i Försvarsberedningen med Håkan Juholt och andra sossar kan jag förstå att man från prioriterar bort just nu. Ingen blir ju klok på sossarnas försvarspolitik, som faktiskt är långt sjukare och mer vedervärdig än den som nu förs - hur nu det är möjligt? Sosseriet har ju en avancerad form av multipla personligheter just i försvarsdebatten. Medan Björn von Sydow ofta säger vettiga saker utan täckning finns det andra sossar som mumlar helt andra saker ur skägget men kontentan är alltid att försvaret skall spara massor med pengar. von Sydows förslag är väldigt bra men kommer aldrig någonsin att bli verklighet i ett parti som efter EP-valet kommer få förhandla med ett sturskt Miljöparti där en man som Lars Ångström brukar uttala sig om just försvaret... Sossarna vet inte vad man vill mer än att skära ner budgeten till sådana nivåer att all trovärdighet för Sveriges försvar försvinner, och detta vill man kombinera med att stå utanför den enda organisation som kan ge oss större trygghet när det blåser upp i världspolitiken.

En rödgrön regering innebär att Sverige kommer stå ensamt, avrustat och som en snyltare på grannarnas ansträngningar att skydda sig själva. Ett trovärdigt försvar kostar pengar, ett trovärdigt försvar behöver en väl avvägd numerär, ett trovärdigt försvar måste kunna interagera med andra - kan vi Moderater också börja förstå det Mj Björklund redan förstått...?

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN, AB, Wiseman

Inga kommentarer: